Közélet

Ismét Angela Merkel a legnépszerűbb német politikus

Ismét Angela Merkel a legnépszerűbb német politikus

2017. május 19., péntek
Ismét Angela Merkel a legnépszerűbb német politikus
angela_merkel

Két év után ismét Angela Merkel kancellár a legnépszerűbb politikus Németországban egy pénteken ismertetett felmérés alapján, amely azt is kimutatta, hogy a többség szerint nem tekinthető lefutottnak az őszi szövetségi parlamenti (Bundestag) választás, de a Merkel vezette CDU/CSU jobbközép pártszövetség győzelme a leginkább valószínű.

A ZDF országos köztelevízió Politbarometer című kutatásának adatai szerint a németek 66 százaléka szerint nyitott a szeptember 24-i Bundestag-választás kimenetele. Ugyanakkor 73 százalék szerint a CDU/CSU győzelme várható, és csupán 9 százalék számol azzal, hogy a legnagyobb vetélytárs - a jelenlegi koalíciós társ - szociáldemokrata párt (SPD) gyűjti össze a legtöbb szavazatot. A ZDF kutatásában a megkérdezettek egy mínusz 5-től plusz 5-ig terjedő skálán osztályozhatják a politikusokat.

Angela Merkel

teljesítményét 2,2 pontra értékelték, a kancellár így a nemzetközi migrációs válság elmélyülése előtti utolsó időszak, 2015 tavasza óta első alkalommal vezeti a népszerűségi listát. Teljesítményét a legutóbbi, április második felében végzett felmérésben 1,8 pontra értékelték, ezzel a második helyen osztozott

Wolfgang Schäuble

pénzügyminiszterrel, a CDU egyik legtekintélyesebb politikusával. Az SPD-s kancellárjelölt,

Martin Schulz

népszerűségében tovább tart a lefelé mutató trend. Az Európai Parlament volt elnöke - aki februárban még listavezető volt - 0,6 ponttal a hetedik helyre került. Áprilisban még az ötödik helyen állt, 1,2 ponttal. Ha most vasárnap lenne a Bundestag-választás, a CDU/CSU 38 százalékot szerezne, 1 százalékponttal erősödve április második feléhez képest, megközelítve az előző, 2013-ban tartott választáson elért 41,5 százalékot. Az SPD 27 százalékot szerezne, ami ugyan 2 százalékpontos csökkenés a legutóbbi felmérés óta, de meghaladja a 2013-ban elért 25,7 százalékot és a Martin Schulz színre lépése előtt, az év elején regisztrált, történelmi mélypontot jelentő 20-23 százalékos szintet. A Bundestag ellenzéki oldalán az SPD-től balra álló Baloldal (Die Linke) 9 százalékos stagnál, a Zöldek 1 százalékponttal 7 százalékra gyengültek. A CDU/CSU-tól jobbra álló, parlamenten kívüli Alternatíva Németországnak (AfD) 7 százalékos eredménnyel kerülne be a Bundestagba, ami 1 százalékpontos gyengülés. A liberális FDP visszaszerezné 2013-ban elveszített szövetségi parlamenti képviseletét, 8 százalékon áll, ami 2 százalékpontos emelkedés és 2010 óta a legmagasabb érték. Az FDP erősödése mellett szintén új fejlemény, hogy többen támogatják a 2009-2013 közötti jobbközép-liberális koalíció felújításának gondolatát, mint a jelenlegi nagykoalíció folytatását: 43 százalék üdvözölné, ha a szeptemberi választás után CDU/CSU-FDP kormány alakulna, és 39 százalék szerint lenne jó egy újabb CDU/CSU-SPD kormány. A ZDF felmérését a Választási Kutatócsoport (Forschungsgruppe Wahlen) nevű mannheimi intézet készítette május 16. és 18. között, 1344 ember megkérdezésével, az adatok a választókorú népességet tekintve reprezentatívak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.