Egyház

Hoppál Péter: a reformáció a magyar kultúra pozícióinak visszanyerését jelentette

Hoppál Péter: a reformáció a magyar kultúra pozícióinak visszanyerését jelentette

2017. május 21., vasárnap
Hoppál Péter: a reformáció a magyar kultúra pozícióinak visszanyerését jelentette

A reformációnak az egyetemes magyar kultúra megőrzésében és fejlesztésében betöltött szerepét hangsúlyozta a kultúráért felelős államtitkár vasárnap Siklóson.

Hoppál Péter

a dél-baranyai város református templomában a

Sztárai Mihály

nyomdokán - Reformáció a Drávaszögben elnevezésű rendezvénysorozat nyitóünnepségén az akkori történelmi eseményeket is felidézve úgy fogalmazott: "a reformáció a három részre szakított Magyarország időszakában sikeresen hozzájárulhatott ahhoz, hogy az identitásunkat, a magyarságunkat, az anyanyelvünket nemcsak hogy megőriztük, hanem egy magasabb művészeti szintre tudtuk emelni". A reformáció - hangoztatta - az envangelizációban vállalt szerepe mellett a magyar kultúra pozícióinak visszanyerését jelentette, egyúttal a magyar nyelvű irodalom kifejlődését eredményezte. Ebben elévülhetetlen érdemei voltak azoknak a 16. századi költőknek, énekszerzőknek, íróknak, prédikátoroknak és tanítóknak, akik a magyarság lelkét őrizték meg akkoriban - tette hozzá a térségben akkor mintegy 120 gyülekezetet megreformáló Sztárai Mihály 16. századi reformátor, lelkész és énekszerző munkásságát is méltatva. A reformáció örökségéről kijelentette: az egyetemes magyar értékké vált. "Ötszáz évvel a reformáció után nem vitás, hogy az nemcsak a protestáns felekezetekhez tartozók számára, hanem az egész magyarság szemszögéből nézve a megmaradást jelentő érték" - jelentette ki Hoppál Péter. A rendezvénysorozat nyitónapján Siklóson koncertet adó Debreceni Református Kántus kórusát méltatva kitért arra is, hogy büszkének kell lennünk a Sztárai Mihály zsoltáros örökségét ápoló együttesre, amely Magyarország legrégebb óta folyamatosan működő négyszólamú énekkara. A Sztárai nyomdokán - Reformáció a Drávaszögben elnevezésű programsorozat keretében májustól október végéig mintegy húsz hitéleti, ifjúsági, kulturális, tudományos és sporteseményt tartanak Siklós, Villány, Harkány és Beremend térségében - mondta el az MTI érdeklődésére Vastag Judit, a szervező Fontos Vagy Nekünk Egyesület elnöke. Mint jelezte, a reformáció 500 éves jubileumához kapcsolódó dél-baranyai eseménysorozatot a horvátországi Dózsa György Magyar Kultúregyesülettel közösen szervezik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.