Közélet

Hollik István: Nem engedünk az unió nyomásgyakorlásának!

Hollik István: Nem engedünk az unió nyomásgyakorlásának!

2017. május 22., hétfő
Hollik István: Nem engedünk az unió nyomásgyakorlásának!
hollik_istvan02_gs

Hetet-havat összehord az Európai Parlament Magyarországról, de felkészültünk a jogi vitákra – fogalmazott kérdésünkre Hollik István kereszténydemokrata országgyűlési képviselő, aki szerint hiába riogatják a kormányt és az itt élőket, nem zárnak ki az unió tagállamai közül.

Az Európai Parlament szerdán a baloldali frakciók kezdeményezésére, európai néppárti szavazatokkal is úgy döntött, hogy mivel véleménye szerint Magyarországon fennáll a kockázata az uniós alapértékek súlyos megsértésének, ezért jelentést készítenek az országról. Ezzel párhuzamosan felszólítják a kormányt, hogy helyezze hatályon kívül a felsőoktatási törvény módosítását és a menekültügyi szabályozás egyes részeit, valamint vonja vissza a civil szervezetekkel kapcsolatos szabálytervezetet.

Hollik István

(KDNP) Mórahalmon fejtette ki nekünk véleményét, amikor

a nemzeti konzultációról fórumot tartott az Aranyszöm Rendezvényházban

.

- Mit gondol, mi áll az Európai Parlament által elfogadott kemény hangú állásfoglalás hátterében?

- Teljesen nyilvánvaló, hogy ez egy politikai nyomásgyakorlás része. Egy ehhez hasonló eset már történt: a 2014-es országgyűlési képviselői választások előtt

Rui Tavares

szélsőbaloldali európai parlamenti képviselőre bízták, hogy készítsen jelentést a magyarországi demokrácia akkori állapotáról. A portugál politikus nem járt sikerrel, a kezdeményezés kudarcba fulladt. Most

Soros György

jelentése készül, hiszen mint tudjuk, kiszivárgott egy olyan dokumentum Soros Alapítványától, amelyen szerepelnek az amerikai milliárdos szövetségesei. Ha megnézzük, hogy az európai parlamenti képviselők közül ki szavazta meg a jelentés megírását, akkor sok név egyezik a listán lévőkkel. Ők azt szorgalmazzák, hogy Magyarország fogadja el a kötelező betelepítési kvótát, azaz járuljon hozzá, hogy ide telepítsenek illegális bevándorlókat. Erre azonban nem vagyunk hajlandóak. A jogi vitákra felkészültünk, és az eddigiekhez hasonlóan bármikor tárgyalóasztalhoz ülünk az Európai Bizottsággal. Nem engedünk a politikai nyomásgyakorlásnak.

hollik_istvan03_gs

- A hetes cikk törvénybe foglalása óta még soha sem volt példa arra, hogy bármely tagállam ellen bármelyik uniós intézmény kezdeményezze az eljárás megindítását. Most, hogy a jelentés elkészítését megszavazták, milyen lehetőségei vannak Magyarországnak? Mivel járhat az Európai Parlament döntése?

- Annak ellenére, hogy megszületett a határozat, nem vagyunk rossz helyzetben. Az Európai Unió hetet-havat összehord rólunk a civil törvény, a kötelező betelepítési kvóta és a Közép-Európai Egyetem (CEU) kapcsán, azonban úgy látjuk, ez nem érinthet bennünket hátrányosan. Hiába riogatnak a kizárást jelentő hetes cikkellyel, nincs reális esélye annak, hogy megszűnjön az európai uniós tagságunk. Erről végső soron az Európai Parlamentnek egyhangúlag kellene, hogy döntsön, de ez a jelentési határozat elfogadásakor sem történt meg. Éppen meglett a határozat kiállításához szükséges többség. 393 szavazattal, 221 ellenében, 64 tartózkodás mellett hagyták jóvá. Érdekesnek tűnhet, hogy a Fidesz uniós pártcsaládja, az Európai Néppárt képviselői közül is többen ellenünk szavaztak. Ebben azonban végső soron nincs olyan nagy meglepetés, hiszen bizonyos tagok a sokszínű pártcsaládon belül is másként vélekednek a migránsok befogadásáról.

- Mikorra várható, hogy elkészül a jelentés?

- Egy bő fél év múlva már hallhatunk az eredményekről. Mivel ez pont az országgyűlési választási kampányidőszak idejére esik, ezért nyilvánvaló, hogy eszközként akarják felhasználni a polgári kormány ellen. Csak ismételni tudom magam: nem hátrálunk meg, nem engedünk a nyomásnak a migráció kérdésében!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.