/

Elnököt is választ az MTA 188. közgyűlése

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Elnököt is választ a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) hétfőn kezdődő közgyűlése, a tudós társaság legfőbb döntéshozó testülete immáron 188. alkalommal ül össze.

A közgyűlés nyilvános ünnepi ülése Lovász László, az MTA elnökének megnyitójával kezdődik, majd elismeréseket adnak át, közöttük a legrangosabb akadémiai kitüntetést, az Akadémiai Aranyérmet – olvasható az MTA internetes oldalán (mta.hu).

Az ünnepi ülést követő munkaközgyűlésen Lovász László elnök és Török Ádám főtitkár beszámol az MTA kutatóhelyeinek tudományos tevékenységéről, a nagy kutatási programok és beruházások helyzetéről, a pályázati eredményekről, nemzetközi és társadalmi kapcsolatokról, valamint az akadémia költségvetéséről és pénzügyi helyzetéről.

Kedden zárt ülésen választják meg három évre az MTA új tisztségviselőit. Az MTA három fő vezetői posztján nem várható változás, ugyanis elnöknek a tisztséget jelenleg is betöltő Lovász Lászlót, főtitkárnak és főtitkárhelyettesnek pedig a megbízatást ugyancsak három éve elnyert Török Ádámot és Barnabás Beáta Máriát javasolja a jelölőbizottság.

Délután tudományos előadásokat hallgathatnak a közgyűlés résztvevői. Schaff Zsuzsanna Vírusok és daganatok a májban: a kezelés molekuláris alapjai címmel fog beszélni, Kiss L. László az űrcsillagászatról és az Európai Űrügynökség tudományos programjáról ad elő.

Az Arany-emlékévhez kapcsolódva Korompay H. János a költő hagyatékának múltjáról és jövőjéről, Kulcsár Szabó Ernő Arany Jánosnak a modern magyar irodalom nyelvi tudatában jelen lévő örökségéről fog értekezni. Arany János költészetét Mácsai Pál színművész idézi meg a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia összeállításában.

Május 10-én szerdán, a Külső Tagok Fórumán adják át az Arany János-díjakat és az Arany János-érmeket, majd délután a Fiatal Kutatók Fórumát rendezik meg az MTA Székházában. Szintén szerdától tartják a közgyűléshez kapcsolódó üléseiket a tudományos osztályok – áll az MTA honlapján.

Előző sztori

Labdarúgás: mindhárom pontot elvitte a Makó Algyőről + FOTÓK

Következő sztori

Tüntetést rendeztek Prágában a marihuánafogyasztás legalizálásáért