Csütörtöki programajánló: UN-DEAD, koncert

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

mikrofon_zene_koncert

Kiállítás nyílik a Kass Galériában, Lugosi Béla kerül a középpontba a Kövér Béla Bábszínházban, valamint koncert lesz az SZTE ZMK-n, az SZTE Rektori Épületben és a Millenniumi Kávéházban.

Benczik Judit (Remek Művek Design Tanműhely) “Design Thinking – betekintés terveink titkos természetrajzába” címmel tart pódiumbeszélgetést a Szent-Györgyi Albert Agóra Informatoriumában 8.30-tól az SZTE Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszékének szerve­zésében.

Elizabeth Pitcairn hegedűművésznő mesterkurzusa várja az érdeklődőket az SZTE ZMK Fricsay Hangversenytermében 10 órától a Kortárszenei és Előadóművészeti Szakkollégium szervezésében.

“Botanikai ritkaságok” címmel összművészeti programot szerveznek az SZTE Füvészkertben 12 órától az SZTE JGYPK Művészeti Intézet Ének-zene Tanszék és a Rajz-művészettörténet Tanszék rendezésé­ben.

A Nap-Fény Fotókör Egyesület tagjainak „Virágba borultunk” című közös kiállítása nyílik a Somogyi-könyvtár Hangoskönyvtárában (Szeged, Stefánia 2.) 15 órakor. Szabó Edit bevezetője után Péntek György vetítéssel egybekötött megnyitója következik. Közreműködik Jávor Olga (vers), valamint a Hóvirág Népdalkör. A kiállítás május 31-ig tekinthető meg.

A Szegedi Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola diákjai Móra Ferenccel, Móra Ferenc írásaival kapcsolatban elkészült műalkotásait mutatják be a Kass Galériában 17 órától a “Tömörkényes szemmel Móra Ferencről” című kiállítás megnyitóján.

A muzsikáló orvosok tavaszi koncertjét nyitja meg Bari Ferenc, az SZTE Általános Orvostudományi Kar dékánja az SZTE Rektori Épület Dísztermében 18 órakor. “A koncertet Láng Imre sebészprofesszor emlékének ajánljuk. Sok szeretettel várjuk az érdeklődőket immár hagyományos koncertünkre, melyen az Általános Orvos­tudományi Kar orvosai és orvostanhallgatói muzsikálnak. Az est házigazdája Beslin Anita” – invitálnak a szervezők.

Temesi Mária énekművész operanagyköveti előadása kezdődik az SZTE ZMK Liszt Ferenc Kamaratermében 18 órától.

„Nem hagylak magadra – Jézus válasza a magányosoknak” címmel keresztyén fiatalok előadása, beszélgetés várja az érdeklődőket a Millenniumi Kávéházban 18 órától az újszegedi református gyülekezet ifjúsági csoportjának szervezésében.

A Barboncás Társulat UN-DEAD (Lugosi Béla haláli színjátékát 9 képben) című produkciója kerül műsorra a Kövér Béla Bábszínházban 19 órától. Előadja és rendezte Kiss Ágnes. Lugosi Bélának külön fejezete van az egyetemes filmtörténetben, ő a földkerekség legismertebb magyar művésze három millió Google és ötmillió Yahoo találattal, s nem mellesleg halhatatlan. Miközben napjainkban a bábművészet csodálatos új utakon halad és világszerte virágzik, Magyarországon a nagyközönség még mindig hajlamos a bábjátékot a gyerekeknek szóló előadással azonosítani. Mi sze­retnénk felhívni a figyelmet arra, hogy ez nem így van. E két törekvés szerencsésen találkozik történe­tünkben: egy különlegesen szuggesztív színészt, akinek filmek százai őrzik az arcát és tekintetét, nem lehet egy másik színésszel eljátszatni. Drakula gróf, a vészívó vámpír borzongatóan izgalmas históriája egy világgá ment magyar fiú útkereséséről szól, de végső soron mindannyiunk haláli színjátéka ez. „A hátán hordta koporsóját, megbotlott és belefeküdt.”

Az Universitas Szimfonikus Zenekar tavaszi koncertje várja a közönséget a Szent-Györgyi Albert Agórában 19.30-tól. Az Universitas Szimfonikus Zenekar 2005-ös újjáalakulása óta Szeged zenei életének meghatározó részévé vált. Az SZTE keretei között működő együttes minden évben tavasszal és ősszel nagy sikerű, telt házas koncerteket ad. Népszerűségüket mi sem jelzi jobban, hogy rendre több koncertnapot kell tartaniuk ugyanazzal a műsorral, hogy kielégítsék annak a mintegy 5-600 főnek az igényét, akik rendszeresen ellátogatnak hangversenyeikre. Immáron több éve készítenek gyerekszínészekkel zenés mesejáték-előadásokat, amelyek (az előadások utáni hangszerkipróbálással) méltán aratnak mindig nagy sikert. Az együttes tagjai az SZTE jelenlegi valamint végzett hallgatói, akik örömmel állítják a zenekar szolgálatába többéves, esetenként több évtizedes zenei tudásukat. Az együttes az évek során több alkalommal koncertezett számos környékbeli településen, fellépett a Szegedi Nemzeti Színház­ban, felvételt készített a Magyar Rádió 6-os stúdiójában és házigazdája volt egy nagyszabású nemzet­közi komolyzenei fesztiválnak.

19.30-tól Molnár Gyula és barátai zenélnek a Millenniumi Kávéház Teraszán.

Folyamatos kiállítások, programok:

Ottlik Géza (1912 – 1990) Kossuth- és József Attila-díjas író, műfordító születésének 105. évfordulóján „a magyar intellektuális próza kiváló alkotója” köteteiből rendezett kamarakiállítás nyílik a Somogyi-könyvtár második emeleti kölcsönzőjében. „Aggodalmas pontosság, a magával folytatott alkudozás minden szóért, és a meg nem alkuvás sem gondolkozásban, sem stilisztikában jellemzi regényeit, kisregényeit, novelláit és műfordításait. Kiemelkedő tudású bridzsversenyző, többszörös magyar bajnok és kiváló szakíró, a bridzs-játék megújítója” – olvasható a Magyar Elektronikus Könyvtár internetes oldalán. Az Éjszakai hajózás című kiállítás május 4-től június 1-ig tekinthető meg.

osnyomtatvany_kiallitas001kf

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Klebelsberg Könyvtárának ősnyomtatványaiból nyílt kiállítás, a német nyomdászmesterek által készített kötetek közül több szerzője magyar, az egyikben szereplő lapszéli jegyzetek pedig a “szögedi” írásbeliség legrégebbi emlékei. A kiállítás katalógusa szerint bár a szegedi egyetem könyvtára nincs még százesztendős – az elődintézmény, a kolozsvári universitas gazdag bibliotékája az első világháborút lezáró békekötést követően Erdélyben maradt – régikönyv-állománya országosan is jelentős. A legtöbb muzeális kötet 1949 és 1952 között a főúri és egyházi gyűjtemények államosítása során került a könyvtárba. A tárlat látogatói megismerhetik az egyetemi könyvtár legrégebbi nyomtatványát, egy 1476-ban Velencében megjelent Bibliát, két német mester Franz Renner és Nicolaus von Frankfurt munkáját. A klasszikus szerzők művei és a ferences barátok munkáját segítő bibliamagyarázatok mellett a kiállított kötetek között szerepel Thuróczy János Chronica Hungarorum cím műve, amely első kiadása 1488-ban készült Brünnben.

„Te vagy az én teljességem”: Szent Flóriántól Szent II. János Pálig – szentek a művészetben címmel, a május 4-i Szent Flórián nap kapcsán kiállítás nyílt a Somogyi-könyvtár első emeletén. A tárlat, amelyhez tűzoltó-történeti kiállítás is kapcsolódik (lévén Szent Flórián a tűzoltók védőszentje), április 28-tól május 31-ig tekinthető meg. A könyvtár művészeti albumaiból összeállított anyag válogatást kínál a 3-4. századi római vértanúk (Szent Flórián, Szent Márton, Szent Sebestyén, Szent György) ábrázolásaiból, valamint megemlékezik Szent Lászlóról és Szent II. János Pálról is.

olimpia02

Az olimpiák történetét mutatja be a Móra Ferenc Múzeum új kamarakiállítása: az „Olimpiák a gyűjtő szemével” című tárlaton egy magángyűjtő, Szegi László relikviái mellett olimpikonjaink ikonikus tárgyait is kiállítják. Látható lesz az a fém fáklya, mellyel az 1936-os, berlini olimpiai lángot hozták az országhatártól egészen Kecskemétig: összesen 114 futó vitte az ereklyét ezen a szakaszon. Ezen az olimpián 10 aranyérmet szereztek a magyar sportolók. A kiállítás képeslapokon, plakátokon, kitűzőkön, autogramkártyákon, olimpiai belépőjegyeken keresztül szemlélteti az újkori olimpiák elmúlt százharminc évét. A tárlaton látható Vajda Attila pekingi aranyérme, melyet kenu 1-esben szerzett 2008-an, illetve 2004-es athéni bronzérme is. Megtekinthető még a Kovács Koko István által dedikált boxkesztyű és Papp László autogramkártyája is.

Európában egyedülálló több ezer darabból álló Informatika Történeti Kiállítás tekinthető meg 1300 négyzetméteren, Szegeden, a Szent-Györgyi Albert Agórában. A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság jelentős szellemi és anyagi ráfordítással hozta létre és folyamatosan fejleszteni a világ vezető informatika történeti múzeumaival vetekedő kiállítást. A múzeumban olyan gépeket, eszközöket ismerhetnek meg és próbálhatnak ki a látogatók, amelyek a számítástechnika fejlődését mutatják be a kezdetektől egészen napjainkig. Több száz tonna számítástechnikai berendezés, ami nélkül nem lenne érintőképernyő, laptop, okostelefon, internet. Eddig még a világon sehol sem látott Neumann relikviákat is megcsodálhatnak az érdeklődők, amelyekkel a XX. század egyik legnagyobb, magyar tudósának állítanak emléket.

A programajánló összeállításában együttműködő partnerünk az iszeged.hu.

Előző sztori

Újabb együttműködési megállapodást kötött a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság

Következő sztori

Vízilabda: lezárta a Vasas elleni párharcot a ContiTech Szeged Diapolo