Csütörtöki programajánló: ULTRA, borfesztivál, VINYIT

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

borfesztival_elso_nap22_gs

Folytatódik a XXIII. Szegedi Borfesztivál és Szeged Napja Ünnepségsorozat, Magyar Edére emlékezik a Somogyi-könyvtár, premier előtti vetítésre és közönségtalálkozóra vár a Belvárosi Mozi, a Poros zenekar ad koncertet a Millenniumi Kávéházban, a JATE Klubban pedig megnyitják a vizsgaidőszakot.

Interaktív kiállításra várják az érdeklődőket az SZTE Füvészkertben 9 órától. “Több évezredes útitársaink – avagy az élet alapját jelentő tápláléknövények sokrétű szerepe az ókorban A növények ismerete és használata egyidős az emberiséggel. őseink életét, túlélését éppúgy meg­határozták a táplálékul szolgáló termények, mint teszik azt napjainkban is. Az érdeklődők bepillan­tást nyerhetnek az ókori emberek mindennapjaiba, növényismeretébe, a gabonafélék, szőlő, olajsaj­tolás és a méhészkedés témakörén keresztül. A bemutató Hoffmann Zsuzsanna ókortörténész együttműködésével jön létre.”

Tíz napon át igazi kavalkád fogadja a napfény városába látogatókat a Széchenyi téren: 10 nap, 10 helyszín, 150 borász, 200 kézműves és 250 program. Magyarország legnagyobb bormustráján a 150 könnyűzenei fellépő a hazai gasztro-fesztiválok közül elsőként kizárólag élő zenekari formációban, playback – és fél-playback mentesen áll színpadra. Tóth Vera, Geszti Péter, Falusi Mariann, Feke Pál, Szulák Andrea és a Bikini is koncertezik majd. Az egyik fénypont a tűzijáték lesz május 20-án a Dóm téren. Részletes program ITT.

Buday Árpád és Buday György Emlékkonferenciát tartanak az MTA SZAB Székházban 10 órától. A régész, egyetemi tanár Buday Árpád halálának 80. és grafikus fia, Buday György 110. születési évfor­dulója alkalmából rendezendő konferencián a kutató és művész személyiségek életét és munkásságát mutatják be az előadók. A konferencia programja a témából adódóan rendkívül sokszínű előadásokból áll össze, mely magában foglalja a régészeti, a művészettörténeti, a művelődéstörténeti, a helytör­téneti és a néprajztudományi tárgyú prezentációkat is. A részletes program megtalálható a Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszék és Régészeti Tanszék honlapján.

Magyar Ede (1877–1912) építész, „a magyar Gaudí”, a szegedi szecessziós építészet kiemelkedő alakja születésének 140. évfordulója alkalmából a tervező munkásságát bemutató kiállítás nyílik a Somogyi-könyvtár aulájában. A tárlatot 16 órai kezdettel, Brunner Attila művészettörténész ajánlja az érdeklődők figyelmébe. „A kiállítás korabeli dokumentumok segítségével idézi fel a századforduló idején alkotó zseniális művész tragikusan rövid életútját. A látogatók megismerhetik szecessziós épületeinek egyedülálló formanyelvét, mely ma is meghatározza Szeged belvárosának hangulatát” – olvasható a tárlat ajánlójában. „..de míg Gaudí lenyűgöz, Magyar gyönyörködtet” – írta Bakonyi Tibor, az építész életművét összefoglaló kötet szerzője.

Szegeden is moziban látható Simonyi Balázs filmrendező/ultrafutó legújabb dokumentumfilmjét, az HBO és a SpeakEasy Project koprodukciójában készült ULTRÁt. A Belvárosi Moziban 18.15-kor kezdődő vetítésen és az azt követő beszélgetésen részt vesz Simonyi Balázs, a film rendezője is. A filmet magyar és angol felirattal vetítik. A filmről: Az egyik leghíresebb, legnagyobb presztízsű és egyben legnehezebb ultramaratoni futóversenyen, a görögországi Spartathlonon 400-an állnak rajtvonalhoz, és a versenyzők között évente több magyar indulót is találhatunk. A távot már negyedjére teljesítő Simonyi Balázs filmjével különleges dologra vállalkozott: a 246 km-es futóversenyt öt résztvevő szemén, és személyes drámájukon keresztül mutatja be.

A Poros zenekar koncertje és táncház várja a közönséget a Millenniumi Kávéházban 20 órától. Porteleki László – aki a Téka alapítójaként és a Muzsikás Együttes tagjaként is széles körben ismert -saját zenekarával, a Porossal is évek óta jelen van a népzenei szcénában. A zenekarban a család két generációja találkozik, hogy megmutassák, mit is gondolnak a magyar népzenéről. A prímás fiával, Porteleki Áronnal (brácsa), aki más műfajokban is otthonosan mozog, illetve a fiatal zenészgenerá­ció egyik legtehetségesebb bőgősével, Szabó Csobán Gergővel alapította a zenekart. Kvalitásaik és a hagyományban elmélyült tudásuk és egyedi stílusuk révén koncert- és táncházi zenekarként egyaránt keresettek.

Vizsgaidőszak Nyitó Iszonyatos Tivornya kezdődik a JATE Klubban 22 órától. Házigazda: Dj. Berry / Dj. Egon. BTK/ZMK-soknak a belépés ingyenes!

Folyamatos kiállítások, programok:

Száz évvel ezelőtti történéseket elevenít fel a Somogyi-könyvtár Anno 1917 című kiállítása, amelyet május 18-től július 1-ig tekinthetnek meg az érdeklődők. Hogyan élt 1917-ben a világ, mi tartotta izgalomban Magyarországot, milyen hírektől volt hangos a szegedi utca? A fronton zajló események mellett békés pillanatokat: a tudomány és technika eredményeit, irodalmi és képzőművészeti alkotások születését is fölidézik a 100 éves újságok, könyvek, plakátok, fotók és kéziratok.

Ottlik Géza (1912 – 1990) Kossuth- és József Attila-díjas író, műfordító születésének 105. évfordulóján „a magyar intellektuális próza kiváló alkotója” köteteiből rendezett kamarakiállítás nyílik a Somogyi-könyvtár második emeleti kölcsönzőjében. „Aggodalmas pontosság, a magával folytatott alkudozás minden szóért, és a meg nem alkuvás sem gondolkozásban, sem stilisztikában jellemzi regényeit, kisregényeit, novelláit és műfordításait. Kiemelkedő tudású bridzsversenyző, többszörös magyar bajnok és kiváló szakíró, a bridzs-játék megújítója” – olvasható a Magyar Elektronikus Könyvtár internetes oldalán. Az Éjszakai hajózás című kiállítás május 4-től június 1-ig tekinthető meg.

osnyomtatvany_kiallitas001kf

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Klebelsberg Könyvtárának ősnyomtatványaiból nyílt kiállítás, a német nyomdászmesterek által készített kötetek közül több szerzője magyar, az egyikben szereplő lapszéli jegyzetek pedig a “szögedi” írásbeliség legrégebbi emlékei. A kiállítás katalógusa szerint bár a szegedi egyetem könyvtára nincs még százesztendős – az elődintézmény, a kolozsvári universitas gazdag bibliotékája az első világháborút lezáró békekötést követően Erdélyben maradt – régikönyv-állománya országosan is jelentős. A legtöbb muzeális kötet 1949 és 1952 között a főúri és egyházi gyűjtemények államosítása során került a könyvtárba. A tárlat látogatói megismerhetik az egyetemi könyvtár legrégebbi nyomtatványát, egy 1476-ban Velencében megjelent Bibliát, két német mester Franz Renner és Nicolaus von Frankfurt munkáját. A klasszikus szerzők művei és a ferences barátok munkáját segítő bibliamagyarázatok mellett a kiállított kötetek között szerepel Thuróczy János Chronica Hungarorum cím műve, amely első kiadása 1488-ban készült Brünnben.

„Te vagy az én teljességem”: Szent Flóriántól Szent II. János Pálig – szentek a művészetben címmel, a május 4-i Szent Flórián nap kapcsán kiállítás nyílt a Somogyi-könyvtár első emeletén. A tárlat, amelyhez tűzoltó-történeti kiállítás is kapcsolódik (lévén Szent Flórián a tűzoltók védőszentje), április 28-tól május 31-ig tekinthető meg. A könyvtár művészeti albumaiból összeállított anyag válogatást kínál a 3-4. századi római vértanúk (Szent Flórián, Szent Márton, Szent Sebestyén, Szent György) ábrázolásaiból, valamint megemlékezik Szent Lászlóról és Szent II. János Pálról is.

olimpia02

Az olimpiák történetét mutatja be a Móra Ferenc Múzeum új kamarakiállítása: az „Olimpiák a gyűjtő szemével” című tárlaton egy magángyűjtő, Szegi László relikviái mellett olimpikonjaink ikonikus tárgyait is kiállítják. Látható lesz az a fém fáklya, mellyel az 1936-os, berlini olimpiai lángot hozták az országhatártól egészen Kecskemétig: összesen 114 futó vitte az ereklyét ezen a szakaszon. Ezen az olimpián 10 aranyérmet szereztek a magyar sportolók. A kiállítás képeslapokon, plakátokon, kitűzőkön, autogramkártyákon, olimpiai belépőjegyeken keresztül szemlélteti az újkori olimpiák elmúlt százharminc évét. A tárlaton látható Vajda Attila pekingi aranyérme, melyet kenu 1-esben szerzett 2008-an, illetve 2004-es athéni bronzérme is. Megtekinthető még a Kovács Koko István által dedikált boxkesztyű és Papp László autogramkártyája is.

Európában egyedülálló több ezer darabból álló Informatika Történeti Kiállítás tekinthető meg 1300 négyzetméteren, Szegeden, a Szent-Györgyi Albert Agórában. A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság jelentős szellemi és anyagi ráfordítással hozta létre és folyamatosan fejleszteni a világ vezető informatika történeti múzeumaival vetekedő kiállítást. A múzeumban olyan gépeket, eszközöket ismerhetnek meg és próbálhatnak ki a látogatók, amelyek a számítástechnika fejlődését mutatják be a kezdetektől egészen napjainkig. Több száz tonna számítástechnikai berendezés, ami nélkül nem lenne érintőképernyő, laptop, okostelefon, internet. Eddig még a világon sehol sem látott Neumann relikviákat is megcsodálhatnak az érdeklődők, amelyekkel a XX. század egyik legnagyobb, magyar tudósának állítanak emléket.

A programajánló összeállításában együttműködő partnerünk az iszeged.hu.

Előző sztori

Fidesz: Botka hiteltelen, mert ő is megszavazta az egyhavi nyugdíj elvételét

Következő sztori

Labdarúgás: nem hozott szerencsét az újrajátszás, kikapott Soroksáron a Szeged-Grosics