Kultúra

A Nagy Háború hétköznapi hőseiről az Emlékpontban

A Nagy Háború hétköznapi hőseiről az Emlékpontban

2017. május 27., szombat
A Nagy Háború hétköznapi hőseiről az Emlékpontban
nagy_haboru_konferencia_002

A hódmezővásárhelyi Emlékpont minden év májusának utolsó hétvégéjén – együttműködve Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzatával és a helyi Első Világháborús Emlékbizottsággal – megemlékezik az első világháború hőseiről és áldozatairól. Két éve a közgyűjtemény Fronthétköznapok címmel rendezett saját anyagából kiállítást, bemutatva a szegedi negyvenhatosok helytállását az itáliai frontokon, míg egy éve a Szamársziget szellemkatonái című vándorkiállításnak helyt adva mutatta be a Szardínia melletti kis szigeten fogva tartott monarchiabéli katonák tragikus sorsát, míg az idén Harctér és fogolytábor címmel került sor konferenciára és könyvbemutatóra.

A

Miklós Péter

, az Emlékpont intézményvezetője által szerkesztett Harctér és fogolytábor című könyvben

Nagy Gyöngyi, Bernátsky Ferenc

és

Kovács Imre Attila

rendezte sajtó alá vásárhelyi vagy Vásárhelyhez köthető, első világháborús katonák –

Balogh Sándor, Marton Péter, Aszalai Kálmán

és

Zádori Sándor

– naplóit. A forrásdokumentumok megjelentetését az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság anyagi támogatás tette lehetővé. Bernátsky Ferenc, a Tornyai János Múzeum történésze a keleti és az olaszországi fronton harcolt és ott fogságba esett Zádori Sándor naplóját dolgozta fel. Zádorit fogolytársaival több olasz mezőgazdaság birtokon dolgoztatták, a munkabérükből az ellátásuk költségeit levonták. Zádori Sándor naplójában nemcsak a munkáról, hanem környezetéről is beszámolt, írt a hiányos higiéniáról, az általa egyhangúnak ítélt olasz konyháról, de leírta, amikor egy feldühödött olasz katona egyik, éppen pihenő fogolytársát lelőtte. A naplóban arról is lehet olvasni, hogy mind az olasz katonát, mind az ügyét eltussolni igyekvő felettesét bíróság elé állították. Nagy Gyöngyi, az Emlékpont történésze a kőműves mester Marton Péter és a földműves Aszalai Kálmán sorsát mutatta be naplóikon át. A műszaki katonaként szolgált Marton gyöngybetűkkel, igényesen fogalmazott naplójában felsorolta számos katonatársa nevét, de egy épületről készített skiccét is tartalmazzák a megsárgult oldalak. Aszalai Kálmán az orosz fronton harcolva esett hadifogságba, s a mai Ukrajna területén végeztettek vele mezőgazdasági munkát. Nagy Gyöngyi kiemelte: az így foglalkoztatott hadifoglyok sorsa sokkal jobb volt, mint az út- és vasútépítésen alkalmazott sorstársaiké. Aszalai Kálmán a háború után hazatért, azonban a második világháborúban egyik fia hősi halált halt, míg a másik hadifogságba esett. „Csak a két világháború né lött vóna” – fogalmazott Aszalai a vásárhelyi, ö-ző nyelvjárásban írt naplójában.

Pintér István

történész Románia orvtámadásáról szóló előadásában emlékeztetett: még 1883-ban egyezett meg Bukarest a Monarchiával, hogy háború esetén nyugati szomszédját fogja támogatni, ennek ellenére 1916 augusztusában még a hadüzenet átadása előtt megtámadta az Osztrák-Magyar Monarchiát, mivel az antant hatalmakkal folytatott titkos tárgyalásokon jelentős területekre kapott ígéretet. A magyar és a német egységek felvették a harcot az 1., 2. és 4. román hadsereggel szemben és december hatodikára egészen Bukarestig szorították vissza a támadó csapatokat, sőt elfoglalták a román fővárost is.

Katona Csaba

, az MTA Bölcsészettudományi Központ Történettudományi Intézetének tudományos munkatársa a nacionalizmus első világháború ideje alatti megjelenését vette górcső alá előadásában. Mint kifejtette, a hónapok óta a lövészárkok vérzivatarában harcoló legtöbb katona számára a túlélés lett a legfontosabb. A naplókban voltak egyes népcsoportok, amelyekre sztereotípiaszerű megjelölések és jelzők fordulnak elő. Míg az itáliai harctéren az olasz csapatok fegyvereitől fenyegetett magyar katonák egyike az általuk megtámadott és beszorított olasz katonák – mint írta, „szegény digók” – családjaiért aggódott, addig az orosz fronton harcoló katonák naplóiban ilyen nem olvasható. Mint elmondta, valamennyi háborúban, így a legutóbbi délszláv harctereken is a nacionalizmust a politikai szereplők a végletekig fokozzák a hadi cselekmények idején.

Zeman Ferenc

, az Emlékpont történésze az első világháború demográfiai hatását elemezve kimutatta, hogy Hódmezővásárhely lélekszáma jelentősebben csökkent a többi alföldi városnál, amely annak köszönhető, hogy a városból 15 ezer férfi harcolt a frontokon, s közülük – jóval nagyobb arányban, mint más településeken – közel háromezren vesztették életüket. A frontszolgálat miatt későbbi időpontban, vagy egyáltalán nem történtek meg házasságkötések, kevesebb gyermek született, ráadásul az első háború idején felnőttek gyermekeit sorozták be a második világháborúban, amely során ez a korosztály további veszteségeket szenvedett el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.