Közélet

A költségvetést és az adócsomagot kezdi tárgyalni a Ház

A költségvetést és az adócsomagot kezdi tárgyalni a Ház

2017. május 14., vasárnap
A költségvetést és az adócsomagot kezdi tárgyalni a Ház

Az Országgyűlés jövő héten kezdi tárgyalni a 2018-as költségvetésről szóló törvényjavaslatot. A képviselők összesen 30 órában fejthetik ki véleményüket a kormány előterjesztéséről, a hatnapos ülésen emellett terítékre kerül még a kabinet adócsomagja is.

A házelnök - a parlament honlapján olvasható - napirendi javaslata alapján az ülés hétfőn 13 órakor napirend előtti felszólásokkal kezdődik, amit az interpellációk és az azonnali kérdések követnek. Ezután a másnap elfogadni tervezett javaslatok utolsó, bizottsági jelentésekről szóló vitáit bonyolíthatják le. A második ülésnap elejére tervezett határozathozatalok alatt fogadhatják el egyebek mellett a reklámadóról szóló törvény módosítását. Megszavazhatják tizenkét ellenzéki képviselő tiszteletdíjának csökkentését. Ezt követi a kormány adóváltoztatási javaslatairól kezdődő általános vita ötórás időkeretben, ami után a jövő évi költségvetés megalapozásáról szóló indítványt tárgyalják. A keddi ülésnap az idei büdzsé módosításának vitájával zárul. A 2018-as költségvetés általános vitája szerdán kezdődik. Az általános vita a nemzetgazdasági miniszter 40 perces előterjesztői nyitóbeszédével kezdődhet, amit az Állami Számvevőszék, valamint a Költségvetési Tanács elnökének 30-30 perces felszólalása, majd a frakciók vezérszónokainak szintén fél-fél órás beszédei követnek. A képviselők szerdán közel 10 órában, csütörtökön 14 órában, pénteken pedig további négy órában fejthetik ki véleményüket a büdzséről. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a munkából élők költségvetésének nevezte a jövő évi büdzsét, amikor átnyújtotta az arról szóló javaslatot Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének. A tárcavezető szerint a költségvetés céljai változatlanok jövőre: a teljes foglalkoztatottság, a gazdasági növekedés fenntartása és a biztonság erősítése. A büdzsé 4,3 százalékos gazdasági növekedéssel, 2,4 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánnyal, valamint 3 százalékos inflációval számol a GDP-arányos államadósság további csökkenése mellett. A költségvetés az ideihez hasonlóan három területre tagolódik, az állam működése nullszaldós. Pénteken vitathatják meg a Fidesz-KDNP-javaslatát a közérdekű nyugdíjas szövetkezetek létrehozásáról. Az ülés május 22-én hétfőn érhet véget. A képviselők az ekkor megszokott kérdések és azonnali kérdések után a magyar vidék gazdasági és társadalmi felemeléséhez szükséges lépésekről tarthatnak politikai vitát az LMP kezdeményezésére.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.