Írjon nekünk

Gazdaság

Több mint 2,5 milliót csaltak ki a szegedi nőtől, Kata nem hagyja magát

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

becsapott_no001kf

Egy megnyerő fellépésű csaló áldozata lett Chovanecz Kata, a gyermekeit egyedül nevelő édesanya 2,65 millió forintot adott kölcsön egy férfinak, bízva az ígéretben, hogy néhány napon belül visszakapja a pénzt, méghozzá haszonnal. A pénz nincs meg, de a szegedi nő nem hagyja magát, feljelentést tett és a Facebookon további károsultakat keres.

Idén januárban garázsvásárlást tervezett Chovanecz Kata, minden ment is a maga útján, már meg is állapodott az eladóval, az adásvétel előkészületei zajlottak. Akkor még nem sejtette a gyermekeit egyedül nevelő édesanya, hogy nemhogy garázsa nem lesz, hanem futhat is a pénze után. Elmesélte, hogy látásból már húsz éve ismer egy férfit, akit idén januárban be is mutatott neki egy baráti házaspár, és a beszélgetések során szó esett arról is, hogy Kata garázst fog vásárolni. „Utólag látom, hogy nagyon gyanútlan voltam. A féri előállt egy kihagyhatatlan üzleti ajánlattal, autót szeretett volna venni, ám nem volt elég pénze, mert elmondása szerint tartoztak neki, és felajánlotta, ha segítek neki ebben, akkor a jármű vételára és eladási ára közötti különbözetet elfelezi velem. Többször hangsúlyozta, hogy 350 ezer forintot nem lehet pár nap alatt keresni, ráadásul ebben semmi illegális nincs, és ennek sajnos bedőltem” – meséli Kata.

Több részletben adott pénzt, az autóra magára először 1,6 milliót, majd külön az átírásra és raktározott áruja eladásához ügyvédi költségre is, így végül 2 millió 650 ezer forint kölcsönt nyújtott, remélve, hogy pár napon belül még hasznot is lát. Február 11-én adott utoljára pénzt a férfinak, a teljes összeget 15-én kellett volna visszakapnia, ám ez azóta sem történt meg. Amikor így a saját garázsvásárlása is kútba esett, Kata elkezdett körbekérdezgetni a férfiról, és többen jelezték neki, körültekintőbbnek kellett volna lennie, mert igen rossz híre van Szegeden. „Mások elmondása alapján több embernek is tartozik a városban. Ezen felbátorodva kiposztoltam a Facebookra, hogy mi történt velem, s meglepetésemre, sokan jelentkeztek, és elmesélték a saját esetüket” – részletezte Chovanecz Kata, aki felkereste szerkesztőségünket is, mert azt szeretné, hogy más – okulva az ő esetében – ne járjon pórul.

becsapott_no004kf

Március közepén tett feljelentést, ám nem egyedül, mert akkorra már több sértettet talált, s azóta is egyre csak bővül a körük. Megjegyezte, a férfinak már volt dolga a hatóságokkal, első fokon, nem jogerősen 1 év 2 hónap szabadságvesztésre ítélték tavaly, továbbá a két korábbi felfüggesztett börtönbüntetésének végrehajtását is elrendelte a bíró.

„Rettentően dolgozik az igazságérzetem, nem szeretném, hogy más emberek is így járjanak, ezért társadalmi kötelességemnek érzem, hogy ezen az úton végigmenjek, és határozottan, félelemmentesen végig is fogok csinálni” – szögezte le a negyvenes éveinek elején járó nő.

Ragány Zoltán ügyvéd portálunknak elmondta, a törvény úgy fogalmaz, hogy a feljelentést követően két hónap alatt kell lefolytatni a nyomozást, ám ez a legritkább esetekben valósul meg. A nyomozati szakasz szinte korlátlanul hosszabbítható, akkor van korlát, ha az eljárásban van terhelt, ez esetben a kihallgatástól számítva két év áll rendelkezésre. Mint mondta, jelen esetben csalás bűntettéről lehet szó. Hangsúlyozta azonban, hogy ennek a bűntettnek a minősítési rendszere viszont sok mindentől függ, például a kár összegétől is, illetve attól is, hogy beszélhetünk-e üzletszerűségről, ami növeli a kiszabható büntetési tételt. Megkeresésünkre a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság megerősítette, csalás bűntettének gyanúja miatt folytatnak eljárást.

Kommentek

Hírzóna

Önálló hulladékgazdálkodási rendszert hoznak létre 18 csongrádi településen

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A 2020 végére megvalósuló, 2,5 milliárd forintos összköltségű beruházás mintegy 35 ezer embert érint.

Tovább olvasom

Hírzóna

Nagyon gyorsan elbírálják a Magyar falu program pályázatait

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A kiírás megjelenésétől a beadási határidő lejártáig körülbelül hatvan nap telik el.

Tovább olvasom

Hírzóna

Emelt a Mol, drágábban kocsikázhatunk

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Négy forinttal emelkedett a benzin, nyolccal a gázolaj ára.

Tovább olvasom

Aktuál