Közélet

Több mint 2,5 milliót csaltak ki a szegedi nőtől, Kata nem hagyja magát

Több mint 2,5 milliót csaltak ki a szegedi nőtől, Kata nem hagyja magát

2017. április 13., csütörtök
Több mint 2,5 milliót csaltak ki a szegedi nőtől, Kata nem hagyja magát
becsapott_no001kf

Egy megnyerő fellépésű csaló áldozata lett Chovanecz Kata, a gyermekeit egyedül nevelő édesanya 2,65 millió forintot adott kölcsön egy férfinak, bízva az ígéretben, hogy néhány napon belül visszakapja a pénzt, méghozzá haszonnal. A pénz nincs meg, de a szegedi nő nem hagyja magát, feljelentést tett és a Facebookon további károsultakat keres.

Idén januárban garázsvásárlást tervezett

Chovanecz Kata

, minden ment is a maga útján, már meg is állapodott az eladóval, az adásvétel előkészületei zajlottak. Akkor még nem sejtette a gyermekeit egyedül nevelő édesanya, hogy nemhogy garázsa nem lesz, hanem futhat is a pénze után. Elmesélte, hogy látásból már húsz éve ismer egy férfit, akit idén januárban be is mutatott neki egy baráti házaspár, és a beszélgetések során szó esett arról is, hogy Kata garázst fog vásárolni. „Utólag látom, hogy nagyon gyanútlan voltam. A féri előállt egy kihagyhatatlan üzleti ajánlattal, autót szeretett volna venni, ám nem volt elég pénze, mert elmondása szerint tartoztak neki, és felajánlotta, ha segítek neki ebben, akkor a jármű vételára és eladási ára közötti különbözetet elfelezi velem. Többször hangsúlyozta, hogy 350 ezer forintot nem lehet pár nap alatt keresni, ráadásul ebben semmi illegális nincs, és ennek sajnos bedőltem” – meséli Kata. Több részletben adott pénzt, az autóra magára először 1,6 milliót, majd külön az átírásra és raktározott áruja eladásához ügyvédi költségre is, így végül 2 millió 650 ezer forint kölcsönt nyújtott, remélve, hogy pár napon belül még hasznot is lát. Február 11-én adott utoljára pénzt a férfinak, a teljes összeget 15-én kellett volna visszakapnia, ám ez azóta sem történt meg. Amikor így a saját garázsvásárlása is kútba esett, Kata elkezdett körbekérdezgetni a férfiról, és többen jelezték neki, körültekintőbbnek kellett volna lennie, mert igen rossz híre van Szegeden. „Mások elmondása alapján több embernek is tartozik a városban. Ezen felbátorodva kiposztoltam a Facebookra, hogy mi történt velem, s meglepetésemre, sokan jelentkeztek, és elmesélték a saját esetüket” – részletezte Chovanecz Kata, aki felkereste szerkesztőségünket is, mert azt szeretné, hogy más – okulva az ő esetében – ne járjon pórul.

becsapott_no004kf

Március közepén tett feljelentést, ám nem egyedül, mert akkorra már több sértettet talált, s azóta is egyre csak bővül a körük. Megjegyezte, a férfinak már volt dolga a hatóságokkal, első fokon, nem jogerősen 1 év 2 hónap szabadságvesztésre ítélték tavaly, továbbá a két korábbi felfüggesztett börtönbüntetésének végrehajtását is elrendelte a bíró. „Rettentően dolgozik az igazságérzetem, nem szeretném, hogy más emberek is így járjanak, ezért társadalmi kötelességemnek érzem, hogy ezen az úton végigmenjek, és határozottan, félelemmentesen végig is fogok csinálni” – szögezte le a negyvenes éveinek elején járó nő.

Ragány Zoltán

ügyvéd portálunknak elmondta, a törvény úgy fogalmaz, hogy a feljelentést követően két hónap alatt kell lefolytatni a nyomozást, ám ez a legritkább esetekben valósul meg. A nyomozati szakasz szinte korlátlanul hosszabbítható, akkor van korlát, ha az eljárásban van terhelt, ez esetben a kihallgatástól számítva két év áll rendelkezésre. Mint mondta, jelen esetben csalás bűntettéről lehet szó. Hangsúlyozta azonban, hogy ennek a bűntettnek a minősítési rendszere viszont sok mindentől függ, például a kár összegétől is, illetve attól is, hogy beszélhetünk-e üzletszerűségről, ami növeli a kiszabható büntetési tételt. Megkeresésünkre a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság megerősítette, csalás bűntettének gyanúja miatt folytatnak eljárást.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.