Szerdai programajánló: ünnepi hangverseny, JaMese

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

csello_koncert_hangverseny_zene

Gárdián Gábor ad jubileumi hangversenyt az SZTE Rektori Épületben, valamint FÉL10-re és JaMese koncertre vár a Millenniumi Kávéház.

A Móra Ferenc Múzeum “Akinek az élete a bogarak voltak” című rendezvényén Gaskó Béla bogarász és muzeológus tevékenységét idézik fel 11 órától.

Bogoly József Ágoston irodalomtörténész és kultúrakutató “A belső természetünkre visszhangzó élmények visszakereshetők Juhász Gyula, Szabó Lőrinc és Márai Sándor műveiben. A békés, nyugodt életet teremtő belső csönd értékeinek megtalálása az irodalmi műalkotások üzenetében kifürkészhető.” című előadása várja az érdeklődőket a Somogyi-könyvtár Hangoskönyvtárában 16.30-tól.

Orosz Fanni Efemer térben című kiállítását nyitja meg Marton Zita, a Képzőművészeti Egyetem hallgatója a Somogyi-könyvtárban 17 órától. Orosz Fanni vizuális és környezetkultúra tanári mesterszakon tanul az SZTE-n. Szabadidejében szívesen alkot több médiumon belül, és vesz részt művészeti workshopokon, illetve kortárs képzőművészeti galériákat látogat. Fontos számára, hogy aktuális információkhoz jusson a kortárs képzőművészet szín­terén történő eseményekről. A kiállítás megtekinthető április 25-ig.

Egy életút zenében címmel tartanak jubileumi beszélgetős koncertet Gárdián Gábor gordonkaművésszel, Szeged eddigi legnagyobb csellózenekarával és meglepetésekkel az SZTE Rektori Épületben 18 órától. Gárdián Gábor a Király-König Péter Zeneiskola tanára, a Szegedi Szimfonikus Zenekar egykori tagja, a Szegedi Nemzeti Színház zenekarának egykori szólamvezetője, aki előadóművészként és tanárként közismert alakítója Szeged zenei közéletének. Szólóban és különböző komolyzenei együttesek, ze­nekarok közreműködőjeként az Egyesült Államoktól Hollandiáig, Olaszországtól Finnországig számos helyen koncertezett. Szakmai munkájának legnagyobb eredménye Magyarország fő gordonkaoktatási tananyagának, a Gárdián Gordonkaiskola tankönyv-sorozatának megalkotása. Az esten Gárdián Gá­bor barátainak, ismert művésztársainak és a világban szétszóródott tanítványainak közreműködésével sok gyönyörű muzsika csendül fel, igazi örömzenélés lesz.

A FÉLonline.hu és a Pannon Tükör közös szegedi estje várja az érdeklődőket a Millenniumi Kávéházban 19 órától. A FÉLonline.hu idén 10 éves, a jubileum alkalmából antológiát adtak ki FÉL10 néven. Ezt mutatják be a könyv szerzői: Novák Zsüliet, Janáky Marianna, Várszegi Martin és Kiss András, valamint a szerkesztő Braun Barna és Tinkó Máté.

A JaMese ad koncertet a Millenniumi Kávéházban 20 órától. A hódmezővásárhelyi énekesnő zenekakáról a következőt lehet tudni: A JaMese napjaink legizgalmasabb etno-jazz zenekara, amely Molnár Emese énekesnő szabadasszociációit és történeteit jeleníti meg zenében. A JaMese szerzemények sajátos világot teremtenek, amelyet a dallam és a szöveg szoros szimbiózisa ad. A JaMese szerzemények a koncerteken és a lemezen is sajátos világot teremtenek. Néhol a népköltészet egyszerűségével szólítja meg hallgatóját, mint a Csak a napba című „modern csujogató”, néhol pedig mágikus, kitalált nyelven susog, mint a Beluleja című “ősi ének”. Dalaik, megnyilvánulásaik lenyomatai egy olyan zenekarnak, akik unikálisak a magyar palettán. Megszólalásuk egyedisége semmivel sem téveszthető össze.

Folyamatos kiállítások, programok:

Hamvas Béla (1897 – 1968) író, esztéta, filozófus és könyvtáros születésének 120. évfordulójáról kamarakiállítással emlékezik meg a Somogyi-könyvtár. A második emeleti kölcsönzőben a szerző műveiből láthatnak válogatást az érdeklődők. A kiállítás április 6-ig tekinthető meg. „Az ember sok ezer könyvet olvas, legnagyobb részüket egy hét alatt elfelejti. Az ember életében sok ezer festményt, zeneművet, szobrot és tájat lát és hall, és van tíz-húsz-harminc, amely hosszú ideig kíséri, mint a barát vagy a kedves. Az ember életében csak egész kevés olyan gondolatot talál, amelytől sohasem válik meg.” (Hamvas Béla)

olimpia02

Az olimpiák történetét mutatja be a Móra Ferenc Múzeum új kamarakiállítása: az „Olimpiák a gyűjtő szemével” című tárlaton egy magángyűjtő, Szegi László relikviái mellett olimpikonjaink ikonikus tárgyait is kiállítják. Látható lesz az a fém fáklya, mellyel az 1936-os, berlini olimpiai lángot hozták az országhatártól egészen Kecskemétig: összesen 114 futó vitte az ereklyét ezen a szakaszon. Ezen az olimpián 10 aranyérmet szereztek a magyar sportolók. A kiállítás képeslapokon, plakátokon, kitűzőkön, autogramkártyákon, olimpiai belépőjegyeken keresztül szemlélteti az újkori olimpiák elmúlt százharminc évét. A tárlaton látható Vajda Attila pekingi aranyérme, melyet kenu 1-esben szerzett 2008-an, illetve 2004-es athéni bronzérme is. Megtekinthető még a Kovács Koko István által dedikált boxkesztyű és Papp László autogramkártyája is.

Európában egyedülálló több ezer darabból álló Informatika Történeti Kiállítás tekinthető meg 1300 négyzetméteren, Szegeden, a Szent-Györgyi Albert Agórában. A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság jelentős szellemi és anyagi ráfordítással hozta létre és folyamatosan fejleszteni a világ vezető informatika történeti múzeumaival vetekedő kiállítást. A múzeumban olyan gépeket, eszközöket ismerhetnek meg és próbálhatnak ki a látogatók, amelyek a számítástechnika fejlődését mutatják be a kezdetektől egészen napjainkig. Több száz tonna számítástechnikai berendezés, ami nélkül nem lenne érintőképernyő, laptop, okostelefon, internet. Eddig még a világon sehol sem látott Neumann relikviákat is megcsodálhatnak az érdeklődők, amelyekkel a XX. század egyik legnagyobb, magyar tudósának állítanak emléket.

A programajánló összeállításában együttműködő partnerünk az iszeged.hu.

Előző sztori

Folytatódik a tél a tavaszban, havas eső és havazás is várható

Következő sztori

Botka László: élhető, igazságos Magyarországot!