Századvég: a többség a kormánnyal ért egyet a felsőoktatási vitában

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Századvég Alapítvány felmérése szerint a lakosság döntő többsége támogatja a felsőoktatási törvény elfogadott módosítását. A megkérdezettek csaknem háromnegyede szerint nincs szükség népszavazásra a témában – írták az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményben.

Úgy fogalmaztak, hogy az elmúlt hét politikai és közéleti vitáit a kormánynak a felsőoktatási törvény módosítására tett javaslata dominálta. A heves reakciókkal és a módosítást érő támadásokkal kapcsolatban a Századvég Alapítvány arra kereste a választ, hogy miként vélekedik a hazai felnőtt korú lakosság a felsőoktatási rendszer átalakításáról.

Az eredmények alapján a téma kifejezetten ismert a lakosság körében, a válaszadók 86 százaléka hallott a felsőoktatási törvény módosítása körüli politikai vitákról és tiltakozásokról. A kutatás arra is rávilágított, hogy a magyarok több mint kétharmada (70 százaléka) egyetért a kormány átalakítási javaslatával, vagyis támogatja, hogy Magyarországon csak olyan külföldi egyetem adhasson ki diplomát, amely betartja a magyar jogszabályokat, és külföldön is folytat valós oktatási tevékenységet. Az átalakítással a megkérdezettek 22 százaléka nem ért egyet – tették hozzá.

A kutatásból az is kiderült, hogy a lakosság 72 százaléka szükségtelennek tartja népszavazás kezdeményezését a CEU és a külföldi egyetemek működését érintő átalakításról, míg a felmérésben részt vevők 24 százaléka érzi fontosnak, hogy népszavazást tartsanak az ügyben.

A Századvég telefonos, kérdőíves közvélemény-kutatását péntektől keddig végezték, ezer véletlenszerűen kiválasztott felnőttet kerestek fel. Az elemzésben közölt adatok legfeljebb plusz-mínusz 3,2 százalékponttal térhetnek el a mintavételből fakadóan attól az eredménytől, amelyet az ország összes felnőtt lakosának megkérdezése eredményezett volna – olvasható a közleményben.

Default thumbnail
Előző sztori

Fidesz: a baloldal parlamenti eszközökkel is segíti Brüsszelt

Következő sztori

Változatos programot kínál húsvétra a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ

Legutóbbi hasonló cikkek