Közélet

Rakétatámadást intézett Szíriában az Egyesült Államok (FRISSÍTVE)

Rakétatámadást intézett Szíriában az Egyesült Államok (FRISSÍTVE)

2017. április 7., péntek
Rakétatámadást intézett Szíriában az Egyesült Államok (FRISSÍTVE)
trump_gyozelem

Az Egyesült Államok masszív rakétatámadást intézett manőverező robotrepülőgépekkel péntek hajnalban a szíriai Homsz egyik légibázisa ellen, megtorlásul a keddi feltételezett vegyifegyver-támadásért, amelynek elkövetésével a damaszkuszi rezsimet vádolják - közölték amerikai tisztségviselők.

Donald Trump

amerikai elnök a floridai rezidenciáján rövid beszédben jelentette be döntését a szíriai célpontok elleni támadásokról. Megismételte, hogy mélyen megrendítette őt a szíriai Idlíb tartományban végrehajtott gáztámadás, és leszögezte, hogy szerinte a korábbi évek erőfeszítései

Bassár el-Aszad

szíriai elnök álláspontjának, viselkedésének megváltoztatására immár végleg kudarcot vallottak. Trump elnök diktátornak nevezte Aszadot, és hangsúlyozta álláspontját, miszerint a szíriai elnök rendelte el az idlíbi gáztámadást, melynek során halálos ideggázzal öltek meg ártatlan embereket, köztük gyermekeket, kisbabákat. Trump hozzátette: "Nem lehet vita tárgya, hogy Szíria tiltott vegyi fegyvereket vetett be, s ezzel megsértette a vegyi fegyverek betiltásáról rendelkező nemzetközi egyezményt, továbbá figyelmen kívül hagyta az ENSZ Biztonsági Tanácsának sürgetését is". Az amerikai elnök a rövid beszédben felszólította a civilizált nemzeteket, hogy vessenek véget a vérontásnak és a mészárlásnak Szíriában. Egyúttal hangsúlyozta: az Egyesült Államok "létfontosságú nemzetbiztonsági érdeke", hogy megelőzze és elrettentse a halálos vegyi fegyverek elterjedését és használatát. Az amerikai légicsapásokról először - még Trump elnök beszéde előtt - az NBC televízió adott hírt. Az első információk szerint a Tomahawk manőverező robotrepülőgépek az amerikai haditengerészetnek a Földközi-tenger keleti térségében állomásozó rombolóhajóiról indultak, és a szíriai Homsz közelében lévő légibázisra mértek csapást. A CNN hírtelevízió szerint az Egyesült Államok több mint 50 Tomahawkot indított, szíriai légibázisok, kifutópályák, üzemanyagállomások ellen. A CNN arról is tudósított, hogy Washington több országot előre értesített a várható légicsapásokról, a Pentagon - az amerikai védelmi minisztérium - pedig bejelentette, hogy az Egyesült Államok informálta az orosz haderőt is. A légicsapások egyébként nem érintettek olyan térséget a homszi légibázison, ahol orosz haderő állomásozik. Donald Trump beszéde után nyilatkozott

Rex Tillerson

külügyminiszter és

Herbert McMaster

nemzetbiztonsági főtanácsadó is. Tillerson, aki szintén Floridában tartózkodik és részt vesz a Hszi Csin-ping kínai elnökkel folytatandó tárgyalásokon, közölte: az Egyesült Államok csaknem teljes bizonyossággal tudja, hogy az idlíbi vegyifegyver-támadáskor szaringázt vetettek be. A megtorló légicsapásokat a miniszter "arányosaknak" minősítette. Majd ismét felvetette Oroszország felelősségét, azt állítva, hogy Moszkva nem ellenőrizte a 2013-ban Szíriával a vegyifegyver-készletének megsemmisítéséről kötött megállapodás végrehajtását. Tillerson szerint Moszkva "vagy cinkos, vagy alkalmatlan egy egyezmény végrehajtására". Hozzátette: Moszkvát ugyan előzetesen tájékoztatták a mostani légicsapásokról, de nem kérték a beleegyezését. Az amerikai diplomácia irányítója hangsúlyozta: a légicsapások elrendelése is bizonyítja, hogy Trump elnök felkészült a döntő cselekvésre, ha választ kell adni gyűlöletes akciókra. Herbert McMaster nemzetbiztonsági főtanácsadó arról tájékoztatott, hogy az idlíbi gáztámadásra adandó válaszcsapáshoz három opciót vázoltak fel az elnöknek, aki különösen két változatot tartott megfelelőnek, s a döntést végül csütörtökön hozta meg. A Pentagon szóvivője bejelentette: az amerikai haderő 59 Tomahawk robotrepülőgépet indított, és az első jelzések szerint repülőgépek, hangárok, üzemanyag-, és logisztikai raktárak, továbbá légvédelmi rendszerek és radarok megsemmisítésével sikerült csökkenteni a damaszkuszi kormány képességét újabb vegyifegyver-támadások indítására.

Putyin: az amerikai légicsapás agresszió, kárt okoz az orosz-amerikai kapcsolatoknak

Vlagyimir Putyin

elnök szerint a Szíria elleni amerikai légitámadás agresszió, kárt okoz az orosz-amerikai kapcsolatoknak és a terrorizmus elleni közös harcnak egyaránt - közölte pénteken

Dmitrij Peszkov

, a Kreml szóvivője. Mint mondta, Putyin úgy látja, hogy a Szíriára mért amerikai csapással egy szuverén ország ellen követtek el agressziót, megsértették a nemzetközi jogot, ráadásul mindez kitalált ürüggyel történt. Peszkov szerint a szíriai kormányerőknek nincsenek vegyifegyver-készleteik. Mint mondta, ezek megsemmisítésének tényét a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet, az ENSZ szakosított szervezete rögzítette. A szóvivő szerint az orosz elnök úgy véli, tovább súlyosbítja a helyzetet az a tény, hogy teljes mértékben figyelmen kívül hagyták a vegyi fegyver terroristák által történt bevetését. Peszkov rámutatott, hogy Putyin szerint a Szíriára mért amerikai csapások kárt okoznak a kétoldalú viszonynak. "Washingtonnak ez a lépése jelentős kárt okoz az amerikai-orosz kapcsolatoknak, amelyek állapota enélkül is siralmas" - mondta Peszkov. "A legfontosabb Putyin véleménye szerint, hogy ez a lépés nem visz bennünket közelebb a végső célhoz a nemzetközi terrorizmussal vívott harcban, hanem ellenkezőleg, komoly akadályt jelent abban, hogy nemzetközi koalíciót hozzunk létre az ellene folytatott harchoz, és hogy hatékonyan szembeszálljunk ezzel a világméretű fenyegetéssel" - mondta a szóvivő. Emlékeztette rá, hogy Donald Trump amerikai elnök választási kampányában a terrorizmus elleni harcot az egyik fő céljaként nevezte meg. Dmitrij Szablin, a szövetségi tanács (az orosz parlament felsőháza) védelmi bizottságának tagja "saját forrásaira hivatkozva közölte, hogy nincs orosz sérültje az amerikai támadásnak.

Konsztantyin Koszacsov

, a felsőház külügyi bizottságának elnöke az amerikai támadás után kétségét fejezte ki egy orosz-amerikai terrorellenes szövetség létrehozásának lehetőségével kapcsolatban. Igor Morozov, aki a Koszacsov vezette testületnek a tagja, úgy vélekedett, hogy a Szíriában történtek Jugoszlávia bombázására, az iraki intervencióra, Líbia szétrombolására és a többi olyan esetre emlékeztetnek, amikor az Egyesült Államok semmi vette a nemzetközi jogot. "A 21. században az Egyesült Államok minden elnökének megvolt a maga háborúja a Közel-Keleten, olykor kettő is. Ha Trump bemegy Szíriába, akkor egy sorba áll Bushsal és Obamával" - írta Alekszej Puskov, az orosz parlamenti felsőház tájékoztatási bizottságának elnöke péntekre virradóra, egy órával az amerikai rakétacsapás előtt Twitter-bejegyzésében.

Orosz szenátor: nincs orosz sérültje az amerikai támadásnak

Nincs orosz sérültje a szíriai légibázis elleni amerikai támadásnak - jelentette ki pénteken

Dmitrij Szablin

, az orosz parlamenti felsőház védelmi bizottságának tagja. Szablin az Interfax hírügynökségnek kijelentette, hogy az információhoz "saját forrásból" jutott hozzá.

Mikola: egyre súlyosabb a humanitárius helyzet

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkára szerint egyre súlyosabb a humanitárius helyzet Szíriában és térségében, ezért a nemzetközi közösségnek segítenie kell.

Mikola István

- aki a héten Brüsszelben részt vett a Szíria-konferencián - az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában azt mondta: az elhúzódó, több éve tartó háború miatt soha nem látott válsághelyzet van Szíriában. Irakban is háború van, több millió ember rekedt egy szörnyű válsághelyzetben. Az államtitkár szerint a térség problémáira nincs fegyveres megoldás, de önmagában a pénz sem elegendő. A nagypolitikának kell nemzetközi összefogásban hosszú távú programot kidolgoznia - szögezte le. Az államtitkár felidézte, hogy Magyarország is több éve igyekszik segítséget nyújtani. A mostani felajánlás három részből tevődik össze. Van egy ötmillió eurós felajánlás, amely kórházi felszerelésekből áll. Mikola István elmondta, hogy már kint vannak a szakemberek, akik vizsgálják, pontosan mire van szükség. Ezen felül Magyarország csaknem 15 millió eurót ajánlott a döntően törökországi menekülttáborokban lévő emberek segítésére. A harmadik része a csomagnak hosszú távú befektetésnek tekinthető: a magyar kormány 250 ösztöndíjas helyet ajánlott fel magyar egyetemeken.

Nógrádi: új szakaszába lépett a háború

Nógrádi György

biztonságpolitikai szakértő szerint az amerikai légitámadással új szakaszába lépett a szíriai háború és válság. A hirado.hu beszámolója szerint Nógrádi György az M1 aktuális csatornán azt mondta: nincs bizonyítva, hogy a vegyifegyver-támadást a szíriai vezetés rendelte el, de "a Nyugat és az ellenzék abból indul ki, hogy ez egyértelmű". Washington a beavatkozással lényegesen módosította a szíriai erőviszonyokat - tette hozzá. A szakértő elmondta azt is, hogy a légicsapás előtt a németeket nem értesítették az amerikaiak, holott az amerikai elnök és a német kancellár néhány nappal ezelőtt Szíriáról is konzultált. Az oroszoknak viszont előre jelezték a támadást, hogy az nem ellenük irányul. Moszkva ennek ellenére azonnal kérte az ENSZ Biztonsági Tanácsának összehívását - idézte fel Nógrádi György. Nógrádi György emlékeztetett arra is, hogy a támadás egybeesett az amerikai-kínai csúcstalálkozóval - amelyről "nyilvánvalóan egyeztettek". Úgy vélte, a Szíria elleni amerikai légicsapás "egy rendkívül konkrét üzenet" Észak-Koreának is. Phenjan ugyanakkor atomhatalom, megtámadása sokkal nehezebb - figyelmeztetett. A szakértő szerint a bombatámadások hatására a szíriai helyzetben alapvető fordulat következhet be. Következmény lehet az is, hogy újabb menekülthullám indul meg Szíriából - jegyezte meg a szakértő.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.