Írjon nekünk
Nemzeti Konzultáció

Közélet

Norvég mintára fejlesztik az idősellátást Mórahalmon + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

norveg_haz

A helyi időskori ellátást segíti az a norvég finanszírozású egy éves program, melynek keretében a mórahalmi önkormányzat norvég szakértőktől szerzett értékes tapasztalatokat a szociális szférát érintően. A pályázatból egy új közösségi központ jött létre a Szentjános térségben. A több mint 1,2 millió euróból megvalósult beruházás és a különféle szakmai tréningek egyöntetű célja az aktív időskor elősegítése.

Az épület áprilisban készült el és két fő funkciója lesz: egyrészről a tanyavilágban, többnyire egyedül élő, elsősorban idősebb lakók számára biztosít közösségi teret, ahol fenntarthatják, illetve bővíthetik emberi kapcsolataikat, másrészről ugyanitt orvosi ellátás is igénybe vehető. Az új Termálfalu Közösségi Épületben ennek megfelelően elsősorban a fejlett idősgondozáshoz és időskori jóléti szolgáltatásokhoz kapcsolódó kapacitások érhetők el a jövőben.

norveg_nagykovet

A program zárását április 27-28-án tartották Mórahalmon, norvég delegáció jelenlétében. A szakmai konferencián és területbejáráson részt vett Norvégia Magyarországi Nagykövete, Olav Berstad is. A programot amellett, hogy norvég pénzügyi támogatással valósították meg, norvég partnerszervezet is támogatta szakmailag. 2016 szeptemberében a mórahalmi idősellátásban dolgozó szakemberek látogattak Norvégiába, hogy tapasztalatot szerezzenek a skandináv módszerekről.

Farkas Márta, a projekt mórahalmi felelőse elmondta: a norvég idősellátás teljesen máshogy működik, mint a hazai, hiszen nincs szociális ellátás, hanem az egészségügyi ellátáson keresztül jutnak az idősek az állapotuknak megfelelő szolgáltatásokhoz. A projektmenedzser kiemelte: az, amit mindenképpen hasznosítani szeretnének az ott látottakból, a generációk közötti kapcsolatépítés: Norvégiában például a baba-mama klubot idősotthonba szervezik, de van olyanra is példa, hogy az óvoda egy épületben van az idősek ellátó intézményével, így a gyermekek viszonya a szenior korosztállyal sokkal elfogadóbb lesz. Ilyen és hasonló tapasztalatokat adaptál Mórahalom az új közösségi házban, ahol számos program várja majd az időseket.

nogradi_zoltan

Nógrádi Zoltán polgármester is úgy nyilatkozott a városházán tartott szakmai napon, hogy szeretnék átvenni a norvég partnerek jó gyakorlatait, mely a szóban forgó beruházás megvalósulásával kezdetét veheti Mórahalmon. Az idősgondozást érintő jó gyakorlatokból azonban hazánkban sincs hiány: a norvég delegációnak a tanyagondnoki szolgálat működését mutatták meg testközelből a mórahalmiak, így a projekt során minden félnek sikerült újat és értékeset tanulnia.

Tovább olvasom

Hírzóna

Ősszel tárgyalhatja a parlament az új bortörvényt

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Alapjaiban változik meg a szőlő-bor ágazat adminisztrációja.

Tovább olvasom

Közélet

Értelmezhetetlen járdasziget töri meg az út folytonosságát a ligetnél

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Erre vajon mi szükség volt?

Tovább olvasom

Közélet

Jó ütemben halad az ország egyik legmodernebb arénájának építése

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A 2021 őszére tervezett átadás után az ország egyik legmodernebb multifunkcionális rendezvénycsarnokát vehetik birtokba a szegediek.

Tovább olvasom

Aktuál