Közélet

Német Ferenc alelnökként folytatja a vagyonvédelmi kamaránál

Német Ferenc alelnökként folytatja a vagyonvédelmi kamaránál

2017. április 10., hétfő
Német Ferenc alelnökként folytatja a vagyonvédelmi kamaránál
nemeth_ferenc01_gs

Tíz év elnökként eltöltött év, s három megnyert választás után Német Ferenc a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamarában csupán az alelnöki posztra pályázott, amely tisztségét most is nagy többséggel nyerte el. A következő években a munkaerőhiány jelenthet komoly problémát az ágazatban.

„Mikor 2007-ben a kamarához érkeztem, válságmenedzselést kellett folytatnom, ahogy a következő egy évtizedben végig. A választási célkitűzéseimet azonban mindig sikerült teljesíteni” – fogalmazott az eddig maga mögött hagyott kamarai évekről

Német Ferenc

, a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara eddigi elnöke. A szakember a jövőben alelnökként folytatja munkáját a szervezetben, ebben a tagság is támogatta. A civil biztonsági szférának a jogalkotó felé közvetítenie kellett, hogy miként tudja az állami rendészeti szervekkel együttműködve garantálni az állampolgárok biztonságát – a terrortámadások veszélye, a migráció nem legális formái új kihívásokat jelentettek. Ezzel párhuzamosan dinamikusabb, fiatalosabb működést szerettek volna a kamaránál, ezt elérték, habár a kamarai vezetés magas átlagéletkora megmaradt. Súlyos kérdésként merült fel, hogy szükséges-e a kötelező kamarai tagság, s ha ezt megszüntetik, ahogy 2012-ben megtették, akkor miből lehet fenntartani a szervezetet, miközben nem kapnak állami támogatást.

biztonsagi_or_vagyonvedelem

Sikerként gondol arra, hogy a kamarához került a panaszvizsgálat részleges hatósági jogosultsággal, valamint a rezsióradíj bevezetésére 2014-ben. Ez utóbbi azt jelenti, hogy közbeszerzéseken nem nyerhet olyan cég, amely az összegből nem tudja kifizetni legalább a vagyonőr minimálbérét és a közterheket. Elérték a garantált bérminimum megemelését, ennek érdekében sok tárgyalást folytattak a munkaügyi államtitkársággal. Többször szakmai ajánlások készítésére kérték fel a kamarát, figyelembe vették jogszabályalkotásnál a véleményüket, a rendőrség bevonta őket a West Balkán-tragédia vizsgálatába, valamint a kapcsolódó tárgyaláshoz bíróság számára szakértői anyagot állítottak össze. „Ez a munka heti hét napomat vette igénybe, borzasztó nagy igénybevételt jelentett, úgy éreztem, hogy kicsit több idő jár a családomnak, s kicsit kevesebb a pesti feladatoknak. A szerteágazó tevékenység munkamegosztást követelt meg. Az új elnök,

Fialka György

jelentősen képes javítani a belüggyel a kapcsolattartást, így gyorsabbá válhatnak a bürokratikus folyamatok. Mögötte egy olyan csapattal állunk, amellyel a teljes szakképzés átalakítása megtörtént. Ezzel lehetővé vált, hogy legalább ötévente halljon a biztonsági őr nemcsak a megváltozott BTK-ról, hanem az új elkövetési módokról, a terrorveszélyről, megkapja a szükséges tudást a rábízott életek megvédéséhez” – vélekedett Német Ferenc. Pozitívumnak látja, hogy a felsőfokú képzésben a magánbiztonság-tudomány önálló tanszéket kapott a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Karán, s néhány éven belül a doktori iskola anyagát is elfogadhatják.

nemet_ferenc01_gs

A következő években szeretnék elérni, hogy a kamara által összefogott százezer ember tevékenysége átláthatóvá váljon. Azt gondolja, csak így lehetséges garantálni a munkavállalók biztonságát, hogy megkaphassák mindig a bérüket. Reméli, hogy a rendszer kialakításában segítséget nyújt a belügyminisztérium. A vállalkozások számára garancia kell, hogy megfelelő munkavállalókat tudnak biztosítani, akik jól, szakszerűen, megbízhatóan látják el feladataikat. Szeretnének egy névjegyzéket, amelynek segítségével ellenőrizhetővé válik a megrendelő számára az adott cég és vagyonőr. Egyre nagyobb nehézséget okoz a munkaerőhiány, több ezer embert vesznek fel fegyveres biztonsági őrnek, a büntetés-végrehajtáshoz személyzetnek, vagy határvadásznak, az állami szféra pedig még mindig magasabb jövedelmeket biztosít a magánnál. A kialakult helyzeten átképzésekkel, új rétegek bevonásával igyekeznek változtatni. Oktatási célra már lehet pályázni a kormányhivataloknál, azaz megoldódhat az a probléma, hogy sokan a költségek miatt nem vágtak neki a szakmai ismeretek elsajátításának. Egy tucatnyi középiskolával megegyeztek arról, hogy az érettségi mellé vagyonőr képesítést is szerezhetnek a diákok. Ezen felül megjelentek az első határon túli magyar csoportok, akik átestek a képzésen, s munkájukat megkezdték, bár ez leginkább határ menti mobilitás részének tekinthető. Elsősorban Délvidék és Románia felől érkeznek a munkavállalók, Szlovákiából viszont egyre kevesebben, mert az ottani euróban számolt bérek már a magyarnál magasabb összeget jelentenek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.