/

Nem kezdeményezi parlamenti vizsgálóbizottság felállítását Szeviép-ügyben az MSZP

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

toth_bertalan_sajttaj004kf

A szocialisták szerint a Szeviép-botrány fideszes ügy, nem foglalkoznak vele az Országgyűlésben, vizsgálóbizottság létrehozására pedig nincs mód – így foglalható össze Tóth Bertalan frakcióvezető Szabó Bálintnak írt válasza. A Szeviép-károsultak egy csoportját képviselő jogász azzal fordult a szocialistákhoz, hogy kezdeményezze az ellenzéki párt egy vizsgálóbizottság felállítását, mondván, az MSZP-nek is érdeke az ügy tisztázása.

„A Szeviép-ügy egy tisztán fideszes botrány, a társaság szoros kapcsolata vitathatatlan a Fidesz-kormánnyal, és fideszes politikusokkal” – írta Tóth Bertalan, az MSZP országgyűlési képviselőcsoportjának frakcióvezetője Szabó Bálint megkeresésére. Ahogy megírtuk, a 87 Szeviép-károsultat képviselő jogász azért fordult az MSZP frakcióvezetőjéhez, mert ki nem fizetett alvállalkozók szerint Botka László polgármester, a szocialisták leendő miniszterelnök-jelöltje és Ujhelyi István jelenlegi EP-képviselő az, akiknek a politikusok közül a legtöbb köze volt a Szeviéphez.

Szabó a szegedi közgyűlés márciusi ülése előtt tartott sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy Szegeden önkormányzati, ezen felül egy parlamenti vizsgálóbizottság felállítása lenne indokolt a Szeviép-ügy részleteinek feltárására, s meglátása szerint Botkának két választása van: vagy továbbra is falaz szocialista párttársainak, így például Ujhelyi Istvánnak, vagy pedig kiáll amellett, hogy felderítsék a pontos igazságot.

Portálunk birtokába jutott Tóth Bertalan válaszlevele, amelyben az MSZP-s frakcióvezető arról tájékoztatta Szabó Bálintot, hogy országgyűlési vizsgálóbizottságot a Szeviép-ügyben törvénytelen lenne létrehozni, többek között azért, mert nincs mód olyan ügy megvizsgálására, amely folyamatban lévő büntető-, szabálysértési, polgári vagy hatósági eljárás tárgya. Úgy értékelt, azon túl, hogy törvénytelen lenne egy parlamenti vizsgálóbizottság felállítása, a Fidesznek nem is érdeke az eset tisztásása, szerinte „egyértelmű, hogy a Fidesz pénzelte a Szeviépet, ők döntötték be, ők lopták ki belőle a pénzt, és most próbálnak másra mutogatni”.

A Szeviép-ügy mérlege 433 ki nem fizetett kis- és középvállalkozó, és ellopott 10,5 milliárd forint. A szegedi önkormányzatnak, továbbá cégeinek egyaránt voltak szerződései a 2010-es választások után becsődölt építőipari vállalattal. A társaság kivitelezőként, konzorciumi partnerként vagy alvállalkozóként részt vett az M43-as autópálya építésében, Szegeden az 1-es villamosvonal rekonstrukciójában, a Ligetfürdő építésében, a gomba bontásában, vagy épp a város nyugati elkerülőjének építésében. Az MSZP pedig a Fideszre mutogat, 1998 és 2002 között a Fidesz-kormány 28 állami szerződést kötött a céggel, és a Szeviép tulajdonosának üzleti partnere volt Tímár László, Szeged korábbi fideszes alpolgármestere.

Előző sztori

Rongálás elkövetőjét keresi a hódmezővásárhelyi rendőrség +VIDEÓ

Következő sztori

Körözött BMW-t foglaltak le Csanádpalotán