Közélet

NAV: a személyi jövedelemadó idén is fizethető részletekben

NAV: a személyi jövedelemadó idén is fizethető részletekben

2017. április 27., csütörtök
NAV: a személyi jövedelemadó idén is fizethető részletekben

A még fizetendő személyi jövedelemadó (szja) és egészségügyi hozzájárulás, ha összegük nem haladja meg a 200 ezer forintot, idén is fizethető részletekben, pótlékmentesen, a kedvezményt az érintettek az szja-bevallásban kérhetik, ha nem vállalkozók és nem kötelezettek általános forgalmi adó (áfa) fizetésre, az első részletet május 22-ig kell befizetni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) részére - közölte a NAV csütörtökön az MTI-vel.

A legfeljebb hat havi, pótlékmentes részletfizetést az ügyfélkapuval hozzáférhető online felületen, a bevallási tervezet módosításával, vagy a NAV által küldött tervezethez csatolt kiegészítő nyilatkozaton lehet kérni. Aki a 16SZJA nyomtatványon teljesíti bevallási kötelezettségét, ugyanúgy kérheti a részletfizetést a bevallás "C" lapján, az (A) mező kitöltésével. Az egyes részleteket, a kérelmezett hónapok számától függően június 20-ig, július 20-ig, augusztus 21-ig, szeptember 20-ig, illetve október 20-ig kell befizetni. Kiemelték, hogy fontos a fizetési határidők betartása, mert, ha az esedékes részlet befizetése elmarad, a kedvezmény érvényét veszti és a tartozást egy összegben kell megfizetni, továbbá ebben az esetben a NAV a fennmaradó tartozásra az eredeti esedékességtől késedelmi pótlékot számít fel. A közlemény szerint az ügyfelek a részletfizetést teljesíthetik bankszámláról átutalással, a közlemény rovatban fel kell tüntetni az adóazonosító jelet, bankkártyával interneten az ügyfélkapun keresztül az eBEV felületen, valamint bankkártyával az adóhivatal kijelölt ügyfélszolgálatain, illetve csekken, amely beszerezhető egyebek mellett a NAV ügyfélszolgálatain. Arra is felhívták a figyelmet, hogy a fizetési kedvezmény engedélyezéséről a hivatal nem küld külön értesítést, csak az kap visszajelzést, aki nem felel meg a pótlékmentes részletfizetés feltételeinek. Ugyanakkor azt is hozzátették: aki nem jogosult a pótlékmentes részletfizetésre vagy tartozását hat hónapnál több részletben tudná csak megfizetni, kérheti az általános szabályok szerinti fizetési könnyítést. A magánszemélyek és egyéni vállalkozók kérelme illetékmentes.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.