Egyetem

Mobil applikáció és újfajta fejőrendszer segíti a hatékonyabb tejtermelést az SZTE-n

Mobil applikáció és újfajta fejőrendszer segíti a hatékonyabb tejtermelést az SZTE-n

2017. április 25., kedd
Mobil applikáció és újfajta fejőrendszer segíti a hatékonyabb tejtermelést az SZTE-n
tej_milk_csepp

Mobiltelefonos applikációt fejleszt az SZTE Mezőgazdasági Kara az egyetem Informatikai Intézetével közösen a tejtermelés hatékonyabbá tétele érdekében.A Buu elnevezésű fejlesztés segítségével például könnyebben eldönthető lesz, hogy az adott telepen az adott tehenet érdemes-e tovább tartani. Az SZTE Tangazdaság Kft. tejelő szarvasmarha telepén egy újfajta fejőrendszert is üzembe helyeztek. A technológia lényege, hogy a rendszer a borjú szopását utánozva a tehenek számára természetszerűbbé teszi a fejést.

A versenyképesebb tejtermelés lehetőségeit vizsgálják az SZTE Mezőgazdasági Karán. A korszerű tejtermelés érdekében a kar kutatói és tudományos diákkörös hallgatói olyan kérdésekre keresik a választ, hogy meddig érdemes a termelést fokozni és mikor szükséges a gyengébben termelő állatot „nyugdíjazni”. Cél az adott állomány összetételének javítása. Miként jósolható egy adott tehén tartásának profitabilitása az országos, illetve a helyi statisztikai adatok ismeretében? Mindezek megválaszolásához – más kutatócsoportokkal együttműködve – informatikai módszereket és gazdasági optimalizáló modelleket dolgoznak ki – tudtuk meg

Mikó Józsefné Jónás Edittől

, az Állattudományi és Vadgazdálkodási Intézet főiskolai docensétől. A tejtermelés hatékonyabbá tétele érdekében a Mezőgazdasági Kar a TTIK Számítógépes Optimalizálás Tanszékének munkatársai,

Csendes Tibor

egyetemi tanár és

Bánhelyi Balázs

egyetemi adjunktus, valamint

Mester Abigél

gazdaságinformatikus hallgató egy sztochasztikus optimalizációs rendszert fejleszt. A Buu névre keresztelt mobiltelefonos alkalmazás a rendelkezésre álló statisztikai információ birtokában 100 szimulációt futtat le az adott tehén várható életútjáról. A cél a várható profit maximalizálása. A megoldás könnyebben eldönthetővé teszi, hogy az adott telepen egy állatot érdemes-e tovább tartani. A rendszer annak esélyét is megmutatja, hogy veszteséges lehet-e egy döntés a tehén tartásáról vagy eladásáról. A tesztelés során kapott eredmények ökonómiai elemzését az MGK Gazdálkodási és Vidékfejlesztési Intézete végzi. A karon folyó kutatások részeként újfajta fejőrendszert is üzembe helyeztek az SZTE Tangazdaság Kft. tejelő szarvasmarha telepén, Hódmezővásárhelyen. A technológia lényege, hogy a berendezés a borjú szopását utánozva a tehenek számára természetszerűbbé teszi a fejést. Ez fontos szempont, hiszen a gazdaságos tejtermelés alapja az egészséges, jó közérzetű állomány. A fő cél elkerülni a tőgygyulladást, ezáltal gazdaságosabbá téve a termelést. A jövőben a fejlesztők és kutatók együtt vizsgálják a szarvasmarhák termelési paramétereit és egészségi állapotát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.