Bulvár

Ma van a kísérleti állatok világnapja

Ma van a kísérleti állatok világnapja

2017. április 24., hétfő
Ma van a kísérleti állatok világnapja

Az állatvédők minden évben felhívják a figyelmet április 24-én, a laboratóriumi állatok világnapján a laborállatok védelmének fontosságára.

Joga van-e az embernek (mint csúcsragadozónak) más fajú élőlényeket felhasználni arra a célra, hogy saját maga számára a túlélést segítse? Emberi szemszögből a válasz bizonyára az, hogy igen. De ha beleképzeljük magunkat egy laboratóriumi kísérleti állat bőrébe, a kérdésre adott válasz már nem biztos, hogy ilyen egyértelmű - fogalmaz

Seres Zoltán

, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője. A laboratóriumi állatok száma a világon évente eléri a 100 milliót. Az állatvédők minden évben felhívják a figyelmet április 24-én (a laboratóriumi állatok világnapján) a laborállatok védelmének fontosságára, illetve arra, hogy a tudomány lehetőség szerint alkalmazzon élőlénybarát alternatívát. Legkevesebb az, hogy ezen a napon megemlékezzünk azokról a kísérleti célra felhasznált állatokról, akik az életüket adták az emberek jobb minőségű életéért. Sokan nem tudják, hogy a világon jelentős arányban hadászati és szépészeti célból folyik állatkísérlet. Az állatkísérlethez engedélyt itthon csak a szakhatóság (emberi vagy állati betegségek megelőzéséhez, felismeréséhez, gyógyításához, oktatási, igazságszolgáltatási, valamint egyéb tudományos cél eléréséhez) adhat. Szépítőszer, dohány- és egyéb élvezeti cikk, valamint fegyver, ennek alkatrésze, továbbá lőszer előállítása céljából tervezett kísérletre engedély Magyarországon az 1998. évi XXVIII. (állatvédelmi) törvény értelmében nem adható. Országunkban állatkísérlet végzésére - ha csak az oktatás folyamata mást nem kíván - oktatási intézményben senki sem kötelezhető. Szépítőszer, dohány- és egyéb élvezeti cikk, valamint fegyver-engedélyeztetéshez a világ számos térségében alkalmaznak állatkísérleteket, amelyeknek az eredményeit a multi cégek felhasználják. Így közvetetten, minden megvásárolt állatokon tesztelt termékhez az állatok életének kioltása, az állatok szenvedése tapadhat. Az emberiség önérdekből számos célra használ fel állatokat. Ezek közül legalább kettő fennmaradásunkhoz elengedhetetlenül szükséges. Táplálkozásunkra szolgál az összes célra felhasznált állat 95 %-a, tudományos kutatások céljára 0.3 %-a. A maradék 4.7 % pedig az állatkertekben raboskodik vagy kedvenceinkként lakókörnyezetünkben él. Magyarországon szocializált emlősállatot felhasználni állatkísérletre tilos. A statisztikák szerint évente apró rágcsálókból megközelítőleg 220 ezer, kutyákból, macskákból, juhból, sertésből és egyéb állatból 2 ezer kerül felhasználásra az oktatási intézmények és a kísérleti laborok tevékenysége során. Ebből kifolyólag április 24-e, a laboratóriumi állatok világnapja megérdemel némi figyelmet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.