Közélet

Közgyűlés: élőlánc védte Botkát Szabó Bálinttól, nem lesz sípálya Vértón + FOTÓK

Közgyűlés: élőlánc védte Botkát Szabó Bálinttól, nem lesz sípálya Vértón + FOTÓK

2017. április 28., péntek
Közgyűlés: élőlánc védte Botkát Szabó Bálinttól, nem lesz sípálya Vértón + FOTÓK
varosi_kozgyules005kf

Botka Lászlót testükkel védték a biztonsági őrök Szabó Bálinttal szemben, akit erőteljesen ellökdöstek a polgármester közeléből. A Fidelitast pedig kizárták a karzatról, melyre csak városházi dolgozókat engedtek be. Azért döntések is születtek: Herczeg Tamás újabb öt évre a szabadtéri igazgatója lett.

Élő közvetítés 9 órától!

11.51:

Vége a határozathozatalnak és az ülésnek.

11.50:

Elfogadták a 2016-os zárszámadást, illetve az idei költségvetés módosítását a baloldali többség voksaival. A városi cégek tavalyi beszámolóit ugyanúgy a baloldali többség szavazatival támogatták. Egyhangúlag választották meg öt évre Herczeg Tamást a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatójává. Eldőlt, hogy 387 millió forintot költenek az Olajbányász tér 1. szám alatti és a Székely sor 21. szám alatti önkormányzati tulajdonú épületekre. Baloldali szavazatokkal támogatja a város a szociális jogok európai pillérének létrehozásáról szóló kezdeményezést.

11.45: Elképesztő jelenetsornak lehettünk tanúi a szavazás előtti szünetben. Botka Lászlót a díszteremből kifelé és befelé is nyolc-tíz biztonsági ember és a kabinetjének tagjai élőláncot alkotva, testükkel védték a bilincset nyújtó Szabó Bálinttól. "Vigyázzanak, van a kezében valami, van nála valami!" - ezt kiabálta a kabinet egyik tagja, nyilván ezzel megteremtve a biztonságiak fellépésének alapját. A jogászt komoly lökdösődés árán megakadályozták abban, hogy átadja ajándékát a polgármesternek, aki nem méltatta egyébként őt semmiféle válaszra. "Nem kellene már a rendőröket hívni?" - csak ennyit vetett oda idegesen, mikor arra várakozott, hogy bejuthasson irodájába. A jogász azt felelte: "Szánalmas, amit csinálsz, polgármester úr, bűnözőkkel veszed körbe magad." Szabó Bálint nem kicsit birkózott az őrökkel, de a bilincset nem tudta végül átnyújtani.

11.23:

Botka válasza: Haág Zalán nyilván az ausztriai sípályák fizetett ügynöke, aki meg akarja akadályozni, hogy sípálya létesüljön Szegeden. Haág viszontkérdése: vajon Botka az Ausztriában eltitkolt bankszámlákkal rendelkező Simon Gábor fizetett ügynöke-e? Vége, zárt ülés, majd szavazások.

11.22:

Haág Zalán interpellációjában arra kíváncsi, Botka László és az önkormányzat miért kívánja felszámolni a vértói nemzeti emlékhelyet, és miért akar ott műanyag lesiklópályát létesíteni a polgármesterhez hasonló luxusban élők részére.

11.18:

Nógrádi Tibor cáfolja, hogy a szegedi Fidesz plakátokat rongálna.

11.17:

Az MSZP számára a szociális válság abban áll - fejt ki Haág Zalán, hogy Botka László barátja és választmányi elnök kollégája, Simon Gábor az éhségmenetelést követően több száz millió forintot halmozott fel eltitkolt bankszámláján...

11.14:

Tóth Péter kifogásolja, hogy a Fidesz átragasztja a Jobbik "igazságkampányának" plakátjait, és kemény válaszcsapást ígér a kormánypártnak.

11.10:

Hüvös László megjegyzi, lassan az Európai Parlament aktuális ügyeiről tárgyal a közgyűlés Szeged fontos kérdései helyett. Majd úgy folytatja, a kormányzati rezsicsökkentési és munkahely-teremtő, családtámogatási politika jelentős javulást okozott a magyar emberek helyzetét illetően a 2010 előtti balliberális regnáláshoz képest.

11.02:

Haág Zalán olyan kormányzati intézkedéseket sorol és mutat be, melyek a szociálisan hátrányos helyzetekben élők helyzetét javítja, külön kitérve a családtámogatás különböző formáira, illetve a folyamatos béremelésre vagy a rezsicsökkentő politikára.

varosi_kozgyules026kf

10.59:

Kothencz János egyetért Kozma Józseffel, mindenkinek szüksége van a szociális és anyagi biztonságra. Megemlíti, számos különböző modell született ezzel kapcsolatban Európában. Az Európai Szociális Charta kialakításánál is akkor lesz eredményes a közös gondolkodás, ha sikerül egyesíteni a különböző szempontokat, mert akkora eltérések mutatkoznak a kontinensen belül, hogy egy közös nevező nem létezik, nem létezhet.

10.56:

Tóth Péter az MSZP által javasolt feltétel nélküli alapjövedelmet káros ötletnek tartja, már csak azért is, mert nálunk más-más a munkához való hozzáállás. 8000 milliárd forintos kiadást jelentene ez amúgy a költségvetésnek, ami a családi támogatási rendszer megszüntetését vonhatná maga után szerinte. A Jobbik ezért tárgyal a régió országaival az európai bérunióról.

10.53:

Az unió szociális törekvéseit üdvözli Szentistványi István, és szembeállítja ezeket a magyar kormány győzelmi jelentéseivel, mely nem vesz tudomást az elkeserítő helyzetben lévő széles társadalmi rétegek napi problémáiról.

10.50:

Elérkeztünk Kozma József indítványához, mely a szociális jogok európai pillérének létrehozásáról szóló kezdeményezés támogatásáról szól. Az MSZP által felvetett feltétel nélküli alapjövedelem mellett áll ki.

10.46:

Nagy Sándor azt állítja, a tervező csupán azt javasolta, az adott területen belül helyezzék át a székelykapukat, azok elbontásáról, megszüntetéséről szó sem volt. Egyebekben kikéri magának azt a stílust, amit Apró Juhász János a tervezőkkel és a városháza munkatársaival szemben az előző hetekben megengedett magának.

10.45:

Kothencz János a tolerancia, az elfogadás és a tisztelet okán méltatja Apró Juhász Jánosék tevékenységét.

10.44:

Botka László tagadja, hogy bármiféle koncepció is készült volna a székelykapuk elbontásáról.

10.43:

Haág Zalán furcsának tartja, hogy a Jobbik képviselője a székelykapuk ellen szól a szegedi közgyűlésben, idézte egy helyi Jobbik-elnök posztját is, aki hibának nevezte, hogy hazánk megadta a kettős állampolgárságot a határon túli magyaroknak. Szerinte a választók majd véleményt mondanak a párt változó, már nem nemzeti alapú politikájával kapcsolatban.

10.40: Kitiltották a Fidelitast a közgyűlésről

A Fidelitast erőszakkal kitiltották a nyilvános szegedi közgyűlésről

- ezzel a címmel kaptunk közleményt.

"Botka László diszkriminálja a szegedi lakosokat. A Fidelitas elfogadhatatlannak tartja azt, hogy Szegeden 2017-ben a kommunizmushoz hasonló állapotok uralkodjanak. Világossá vált, hogy Botka László nem tűri meg az ellenfeleket, diktatórikus rendszerében nem viseli el azokat. Gátlástalanul minden módszert felhasznál arra, hogy elzárja magát azoktól az emberektől, akik ellenvéleményt fogalmaznának meg. Attól sem riad vissza, hogy mondvacsinált szabályokkal diszkriminálja azt, aki nem az ő pártján van. Ez a mai nap is így történt. Botka László egy nyolcéves szabályra hivatkozva elzárta a karzatot az ellenzék elől, és ott csak az foglalhatott helyet, aki az ő pártján van. Felszólítjuk arra a polgármester urat, hogy a jövőben adjon lehetőséget minden szegedi lakosnak arra, hogy a város közügyeibe nyilvánosan is betekintést nyerhessen, és azt ne csak az általa irányított városi médiából ismerhesse meg" - írja a Fidelitas.

Megjegyzés: a karzat két oldalon tíz-tíz fő ül, ők egytől egyig (odavezényelt) városházi dolgozók. A biztonságiak egy évekkel ezelőtti rendeletre hivatkozva több embert nem engednek be oda...

10.37:

Tóth Péter szerint a vértói emlékhely nemzeti giccs, Szegeden a napsugaras házakat kellene óvni. Ráadásul keresztényellenes feliratok is vannak a székelykapuknál - így a jobbikus politikus.

10.36:

Kothencz János ismerteti, széles összefogásban sok ezer nemzeti érzelmű álmát kifejezve valósították meg Apró Juhász Jánosék a nemzeti emlékhelyet a Vértón, ami tiszteletet érdemlő, ezért meg kell ezt őrizni, nem szabad lerombolni. Jó lenne, ha valóban okafogyottá válna a sípálya témája - mondja, kiemelve Apró Juhász János erőfeszítéseit.

10.33: Szabó Bálint a díszterem főbejárata előtt várja a polgármestert, mint elmondta, türelmes lesz, az ülés végén újra megpróbálja átadni a bilincset Botka Lászlónak. Természetesen továbbra is több biztonsági ember veszi körül.

10.32:

Haág Zalán információi szerint 13 millió forintot költöttek el a vértói ötletelésre, amit felháborítónak tart. Úgy tudja, a tervező kvázi utasításba kapta, hogy tervezzen műanyag borítású lesiklópályát a nemzeti emlékhely helyére... Közben visszatért Botka László.

varosi_kozgyules009kf

10.30:

Tóth Péternek az alpolgármestert és a főjegyzőt nézvén dé ja vu érzése támadt egy szerdai fotót illetően, ami a Gyulai Járásbíróságon készült. Rátérve a lesiklópályára, olyan érzése volt, hogy a Kétfarkú Kutya Párt állhatott a tervezés mögött. Egyébként jobbnak látná, ha már a tervezői fantázia szabadon engedése előtt kikérnék a lakosok véleményét.

10.27:

Szentistványi István határozott véleménye, hogy ez nem műbalhé, hanem így működik a demokrácia, az érintett lakosság, a civil szervezetek és akár a gazdasági érdekcsoportok részt kívánnak venni a tervezési és döntéshozatali folyamatban. Úgy fogalmaz, a felmerült elképzelések joggal verték ki a biztosítékot a Vértó környékén élőknél, illetve általában a szegedieknél.

10.23:

Nagy Sándor és Kozma József beszélnek közben a vértói beruházásról, védik a mundér becsületét. Kozma elismeri, az előbb megemelte a hangját, mert Haág Zalán mintha semmibe venné, hogy az emberek akarata befolyásolhatná a történéseket lakókörnyezetük vonatkozásában. A lakosok elmondták véleményüket, kiderült, hogy rekreációs lehetőségeket, futókört akarnak, és a sípályát kevésbé látták fontosnak, ezt pedig el kell fogadni.

10.20:

Botka Lászlót a folyosón testükkel védték a biztonságiak, akik szabályosan és erőteljesen lökdösődtek Szabó Bálinttal, és miután biztosították a polgármester egérútját az irodájába, a jogász útját állják a folyosón. Rendkívül feszült a helyzet.

10.18:

Solymos László alpolgármester ül a pulpitusra. "Vádlott, üljön le!" - kiált Szabó Bálint.

10.17:

Haág Zalán szerint Botka László csúsztat, mert a lakossági fórumon konkrét tervként győzködték az embereket a sípályáról és a székelykapuk elbontásáról. "Miről beszélsz?" - üvölt közbe Kozma József. A KDNP frakcióvezetője szerint most már teljességgel átláthatatlan, mit is akar a város megvalósítani ennek a beruházásnak a kereteiben.

10.15:

Botka László szerint a Vértó-ügy műbalhé. Ismerteti a tervezés és javaslattétel folyamatát. Bevallja, röhögőgörcsöt kapott ő is, mikor meglátta, hogy sípályát terveztek oda. A tervezés ilyen, mondja, a szakemberek dolga az, hogy alternatívákat adjanak, ez nem jelenti, hogy a városvezetésnek tükrözi az álláspontját.

10.13:

Szentistványi István üdvözli, hogy nem valósul meg a vértói luxus lesiklópálya, ami nem az ott élők érdekeit szolgálta volna.

varosi_kozgyules021kf

10.10:

Az ingatlanokkal kapcsolatos ügyeknél a Rigó utcai épületről szól Szentistványi István. Ez egy értékes, a kulturális örökség részét képező ingatlan, melynek védettség alá vonása folyamatban van - de ez a független képviselő szerint nem megnyugtató, mert ha az új tulajdonos "gyorsabb", mint ahogy helyi védelem alá kerülne az épület, azt tesz vele, amit akar, tehát előbb kellene védelem alá vonni, utána értékesíteni.

10.06:

Hüvös László (KDNP) is úgy látja, a hagyományos belváros kiürülése kedvezőtlen jelenség, az viszont örvendetes, ha a vállalkozók fantáziát látnak az üres üzlethelyiségek bérbe vételében, ez visszahozhatja a városra korábban jellemző pezsgést. Szécsényi Ferencnének üzeni, 2014 decemberben az MSZP-s többség drasztikusan emelte az IKV-s bérlemények díját, 20 százalékkal a ciklusra vetítve, miközben 1 százalékos az infláció. Ez számos család számára jelent elviselhetetlen terhet.

10.02:

Szentistványi István el tudja fogadni bizonyos nagy értékű, üres ingatlanok eladását, de felhívja a figyelmet, súlyos szociális következményekkel jár a lakásállomány felgyorsított értékesítése, ezt egy valódi baloldali városvezetés nem söpörheti le az asztalról.

09.59:

Botka László továbbra sem támogatja az üresen álló belvárosi üzlethelyiségek értékesítését, emellett minden áron kitart - hangsúlyozza.

09.57:

Kothencz János (Fidesz-L.É.T.) megjegyzi, 2010-ben és 2014-ben is szinte minden párt azzal kampányolt Szegeden, hogy fontos lenne a rengeteg üres ingatlan értékesítése. Egyházmegyei feladatkörén keresztül belelát az ingatlanok hasznosításába, amit továbbra is üdvözlendőnek tart. A frakciója is azt javasolja az IKV-nak, folytassa az üres ingatlanok értékesítését, mert ez jó a városnak, jó a lakosoknak, jó a preferált szervezeteknek is.

09.55:

Botka nem győzte meg Szentistványi Istvánt, aki szerint sok lakos van Szegeden, aki alacsonyabb komfortfokozatú lakásban is meghúzná magát, közben a város kihajítja, kipereli őket ezekből az ingatlanokból.

09.54: Szabó Bálint nem tágít és nem fárad, feje fölé tartja a Botkának hozott bilincset. Igazi türelemjátékot játszik a városháza szintén kitartó biztonsági embereivel, négy fő figyeli minden rezdülését.

KFE_5010

09.53:

Tóth Péter (Jobbik) szerint sem jó irány, ha egy város feléli ingatlanvagyonát, mint emlékeztet, korábban épp egy baloldali városatya beszélt a közgyűlésben arról, hogy Botkáék megkezdték a családi ezüst kiárusítását.

09.51:

Szentgyörgyi Pál (MSZP) gazdasági alpolgármestertől megtudhatjuk, hogyan történik a vagyon körforgása, a vagyon tehát nem vész el, csak átalakul, beépül például a lakásalapba az eladásból befolyó pénz.

09.48:

Szentistványi István az IKV felügyelő bizottsági tagjaként egyetért azzal, céges szempontból valóban tisztességgel, biztonsággal gazdálkodik az IKV, ugyanakkor negatív tendenciákat is lát, árnyalja a képet. Kérdés, milyen áron született meg a 150 milliós nyereség és a 100 milliós osztalék - tavaly összesen 160 lakást adtak el 1,2 milliárdért, ennyivel csökkent a város (lakás)vagyona, lakásállománya, ami nem tekinthető pozitív üzenetnek. Szerinte ennek tükrében a 150 milliós nyereség már nem is olyan gyönyörűséges. Elfogadhatatlannak nevezi, hogy az igazgató prémiumfeladatai között az szerepeljen idén, hogy 1,3-1,5 milliárd forint értékben adjon el lakásokat.

09.45:

Tóth Károly (MSZP) a Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont dicséretét kapta ma feladatul. Hozza is a kötelezőt.

09.42:

Az újabb MSZP-s felszólaló, Ménesi Imre a Mars téri piac, azaz a Szegedi Városkép és Piac Kft. eredményeiről beszél nagy elismeréssel, szembeállítva a 2010-2014 közötti működéssel. Körülbelül az az összegzése, hogy "fideszes piócák szívták a város vérét" éveken át a városi cégeken keresztül.

09.39:

A 2017-es költségvetés módosításához nincs hozzászólás. Máris jönnek a százszázalékos városi tulajdonú cégek 2016-os beszámolói. Szécsényi Ferencné (MSZP) adatokat sorolva méltatja az IKV Zrt. gazdálkodását, egyben ostorozza a kormányzat gazdaságpolitikáját, az ország gazdasági eredményeit. Mint mondja, nem kell varázslónak lenni, hogy egy vállalat jól működjön, csak hagyni kell érvényesülni a szakmaiságot - ma százmilliós osztalékról beszélhetünk ugyanis.

09.36:

A 2016-os zárszámadásban van szó a bölcsődék 2020-ig tartó felújításáról. Rózsavölgyi József (Fidesz-L.É.T.) szerint a kétszáz éves épületben működő szőregi bölcsőde helyzete is elkeserítő, új bölcsődére lenne szükség, hely és pályázati lehetőség is van, csak városi akaratra lenne szükség. Botka válasza: készülnek a városi koncepciók a bölcsődefelújításokkal kapcsolatban, több verziót is vizsgálnak, lehet szó uniós energetikai jellegű felújításról, illetve új beruházásról is.

09.30:

Az építési szabályzat módosítása kerül terítékre elsőként. Haág Zalán (KDNP) hiányosságokra hívja fel a figyelmet az épített örökség védelmét illetően. Minden képviselőt kér arra, őrizzék meg Szeged város építészeti örökségéből azt, ami még megmaradt, pláne, ha széles társadalmi támogatottság is áll emellett. Botka válasza: Szeged az országos átlagnál jóval több épületet vont helyi védelem alá az elmúlt években, és ezt az irányt tartani is akarja.

09.27:

A napirend megállapítása következik. Kozma József egyéni képviselői indítványát tárgyalni kívánja a többség, Tóth Péterét viszont nem.

09.26:

Szabó Bálint továbbra is feje fölé tartja a bilincset, négy biztonsági fogja körül.

KFE_5013

09.25:

Fizessenek a gazdagok - ezt a szlogent elemzi Tóth Péter (Jobbik is), aki rossznak tartja, hogy a tisztességesen vagyont szerzőket is érintené a szocialisták terve. Arról is beszámol, hogy hetek óta hiába várja, hogy megismerje Botka László adóbevallását az elmúlt húsz évre visszamenőleg, különös tekintettel arra, hogy családtagját 25 milliós autóval látják furikázni Szeged utcáin. Visszatetszőnek tartja azt is, hogy a szegedi önkormányzat kiáll a homoszexuális propaganda mellett, miközben óvodákat zártak be. Vajon törvényesítené Botka a homoszexuálisok házasságát? - kérdezi.

09.22:

A független Szentistványi István szerint a kormány minden autonóm, független szigetet is megpróbál bevenni az utóbbi időszakban, erre bizonyíték a lex CEU és a civil szervezetekkel kapcsolatos törvény. Elképesztőnek tartja, hogy amennyiben Orbán Viktor nem veszik össze Simicska Lajossal, akkor mára a magyar média száz százaléka a Fidesz kezében, a regnáló totális hatalom befolyása alatt lenne. Úgy véli, ebből a szempontból az államszocializmus tisztességesebb és egyértelműbb volt. Persze - jegyzi meg - a szegedi gyakorlat sem jobb, a bizottságokban nem kívánatos a vita, a Szegedi Tükör nem tűri az ellenzéki hangokat.

09.19:

Nógrádi Tibor (Fidesz-L.É.T.) választókerületét felbolygatta, hogy a MigSzol tüntetést szervezett a déli határt védő kerítés felszámolásáért. A lakosság körében ez nyugtalanságot keltett, mivel idegen ajkú fiatalok érkeztek luxusbuszokkal, és nem tudni, ki és miért fizette ezt a megmozdulást. Másrészt az emberek ragaszkodnak a békéhez, a nyugalomhoz, amit a fizikai határzár garantál. Mint mondja, Orbán Viktor Brüsszelben határozottan kijelentette, Magyarország megvédi saját és Európa határait, és az unión kívül választja szét a menekülteket és a gazdasági, illegális migránsokat.

varosi_kozgyules018kf

09.16:

Haág Zalán (KDNP) arról beszél, hogy Szeged polgármestere 30-50 fős fórumokon road-show-zik az országban kommunisztikus programjával, közben felveszi az egymilliós fizetését Szegeden. Megjegyzi, kaszinónyitás miatt zártak be Botka vezetése alatt sérülteket nevelő óvodát, így roppant visszatetsző, hogy a fogyatékkal élőket kívánja például országosan megszólítani. A Fizessenek a gazdagok szlogenje pedig kétszínű Botka urizáló életmódja mellett, hiszen köztudott, milliós luxusutakon vesz részt, és elég, ha csak a vagyonnyilatkozatában nem szereplő 25 milliós családi luxusautójára gondolunk - sorolja.

09.13:

Binszki József (DK) az összefogás, összefogódzkodás mellett érvel, szerinte csak az egyesített baloldal egy közös jelölttel, egy közös programmal verheti meg a Fideszt, mely egyébként minden időközi országos választást elveszített 2014 óta. Ám ha a baloldali pártok egymás ellen indítanak jelöltet, az a kormánypártoknak kedvez. Azt mondja, nem feltétlenül kell egymillió új szavazó, hanem a jelenlegi szavazókat kell megbecsülni, azt mutatva nekik, hogy a baloldali pártok a kölcsönös tisztelet és bizalom jegyében összefognak, nem a leendő koncon marakodnak.

09.10:

Nagy Sándor (Együtt) a tudásra épülő munkaerőpiac jelentőségét méltatja Szeged szempontjából. E tekintetben veszélyesnek látja a felsőoktatás kormányzati korlátozását, az önállóság, az autonómia elleni támadásokat, melyek a CEU bezárásában csúcsosodnak ki szerinte. Az Együtt tandíjmentessé tenné az első diploma megszerzését, és lehetővé tenné a jó minőségű nyelvtudás megszerzését a felsőoktatás során.

09.08:

Kardos Irén megkapta a Nők a politikában civil fair play díjat - jelenti be a polgármester.

09.07:

Kardos Irén (Összefogás Szegedért) a társadalmi igazságtalanságokra, széles rétegek kiszolgáltatottságára hívja fel a figyelmet, mindezért a 2010 óta tartó polgári kormányzatot okolja. Azt mondja, csökken a házi beteggondozásra szánt támogatás, az állam kivonult a szociális szférából, magára hagyta az önkormányzatokat és a civil szervezeteket. A közmunkarendszer a hatalom által gyakorolt kegy, mely leértékeli az embert és a munkát is - fogalmaz.

09.04:

Szabó Bálint a feje fölé tartja a bilincset, Botka László felé mutatja. Négy biztonsági ember fogja közre.

09.03:

Az európai uniós Magyarország születésnapja május 1-je - kezdi napirend előtti felszólalását Kozma József (MSZP). Arról beszél, 13 év nem hosszú idő, mégis nagyon sok minden változott azóta az országban és Szegeden is. A városban szennyvíztisztító létesült, felújították az oktatási és szociális intézményeket, valódi szárnyalásba kezdett a szegedi egyetem, tehát nemcsak a pénz, de a tudás is fontos hozadéka a csatlakozásnak, az uniós tagságnak. Nem véletlen - jelenti ki -, hogy itt létesülhet az EU egyik legfontosabb tudományos beruházása, az ELI lézerközpont.

varosi_kozgyules001kf

09.00:

Szabó Bálintot rendészek állítják meg az ajtóban, és elbeszélgetnek.

08.55:

Botka László öt perccel 9 előtt már a díszteremben. Valószínű úgy gondolkodott, gyorsan elfoglalja a pulpitust, mielőtt Szabó Bálint feltűnik a bilinccsel a folyóson...

Dupla demonstráció az ülés elé

08.30:

Köszöntjük olvasóinkat a városházáról! Az épület előtt egyszerre két demonstráció/sajtótájékoztató is zajlik. Az Apró Juhász János vezette civilek "El a kezekkel a Vértótól!" feliratú molinóval tiltakoznak a nemzeti emlékhely tervezett felszámolása ellen, míg Szabó Bálint jogász ezúttal is bilincset hozott a polgármesternek. A Likvid Kontroll Kft. ügyvezetője azt mondta, reményei szerint Botka László ma végre felelős városvezetőként és igazi férfiként viselkedik, és beszámol azokról az ügyekről, melyek a helyiek kedélyeit borzolják, tehát tájékoztatást nyújt róla, hová folytak el a Szeviép-ügyben a milliárdok, és milyen szerepe volt a parkolóbérletek törvénytelen, ingyenes osztogatásában.

A két sajtóeseményről egyébként külön cikkekben is tudósítunk majd a délelőtt folyamán!

A közgyűlés elé:

A közgyűlés ülése csak 9 órakor indul ugyan, de már előtte két izgalmas megmozdulásra is odafigyelünk. 8.30-tól ugyanis civilek demonstrálnak a vértói székelykapuk megmentéséért, megőrzéséért,

Szabó Bálint

jogász pedig újra meghirdette "Tegyünk igazságot Szegeden!" című, bilincsosztással egybekötött akcióját. Ezúttal valószínűleg nem csupán a Szeviép-balhéban eltüntetett közel 11 milliárd forintot keresi majd a Likvid Kontroll Kft. ügyvezetője, de arról is szólhat, hogy miközben a törvénytelen módon ingyenesen osztogatott parkolóbérletek büntetőperében

Botka László

három közvetlen munkatársát is vádolja az ügyészség, maga a fő politikai felelős ki akar bújni a történetből. A SZEGEDma.hu részletes tudósításban számolt be szerdán

a Gyulai Járásbíróságon megtartott első tárgyalásról,

ahol a hat vádlottat - köztük az SZKT két korábbi igazgatóját, parkolási üzletágának vezetőjét, valamint

Mózes Ervin

címzetes főjegyzőt,

Solymos László

alpolgármestert és

Kalmár Gábor

polgármesteri kabinetfőnököt hallgatták meg. A vád egyébként társtettesként elkövetett, jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés, illetve felbujtás. Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlésének idei harmadik rendes ülésen egyébiránt szó lesz többek között az önkormányzat 2016. évi zárszámadásáról, módosítják az önkormányzat 2017. évi költségvetését, tárgyalják a 100%-os önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok 2016. évi beszámolóit, továbbá megválasztják a továbbá a Szegedi Szabadtéri Nonprofit Kft. (régi-új) ügyvezető igazgatóját is. Az önkormányzati cégek beszámolói arról szólnak, hogy a Tourinform kivételével minden gazdasági társaság nyereséges,

Szentgyörgyi Pál

szocialista gazdasági alpolgármester a napokban külön dicsérte a 100 milliós osztalékot fizető IKV-t, a SZETÁV fél év alatt összegyűjtött 30 milliós nyereségét, a Szegedi Szabadtéri Nonprofit Kft.-t, valamint a Szegedi Városkép- és Piac Kft.-t. Parázs vita várható a Cserepes Sori Piac Kft. gazdálkodásáról, vezetéséről, hiszen

Rácz Attila

igazgató tevékenységének árnyoldalait a napokban mind

a Fidesz,

mind a

Civil Városi Unió

részletesen elemezte. A Szegedi Szabadtéri Játékok élére csak az eddigi direktor,

Herczeg Tamás

pályázott, és mivel mindenki támogatja, aligha lesz akadálya annak, hogy újabb öt évre megkapja a bizalmat. A képviselők várhatóan arról is döntenek, hogy nem pályáztatják meg újra a Belvárosi híd alatti vendéglátó egységet, mondván a Modern Városok Program keretében úgyis megújul a híd, és senki sem szereti a téglaporos halászlevet. Februárban hirdettek licitet a Belvárosi híd alatt melegkonyhás vendéglátóegység üzemeltetésére. A licitálás 541 450 forintról indult, ám senki nem jelentkezett, ezután mérsékelték a fizetendő díjat, s március végén újabb pályázati kör kiírásáról döntöttek. Ezt azonban most hatályon kívül helyezhetik, mert a város előrehaladott tárgyalásokat folytat a kormánnyal arról, hogy a Modern Városok Programban mihamarabb megvalósulhasson a Belvárosi híd rekonstrukciója. Várhatóan már idén el is indulhatnak olyan munkálatok – kormányzati és önkormányzati forrásból –, amelyek a szegedi hídfőt és a támfalat érinthetik. Az ingatlanok közgyűlési döntést érintő kérdési címet viselő előterjesztésben többek között az szerepel, hogy a város eladná 148 millió forintért a tavaly megüresedett Rigó Lajos utcai iskola épületét. Tervezik továbbá az Olajbányász tér 1. és a Székely sor 21. szám alatti önkormányzati tulajdonú épületetek elektromos hálózatának felújítását is több mint 387 millió forint értékben. Új irodába költözhet továbbá a Demokratikus Koalíció, a Széchenyi tér 15. szám alá (gyakorlatilag a Kiss Menyhért utcába). Két, a bérekkel kapcsolatos egyéni képviselői indítvány is a testület elé kerül pénteken. A jobbikos

Tóth Péter

az európai béruniót célzó kezdeményezés

mellett érvel. Úgy véli ugyanis, maa Magyarország és Európa legfontosabb kérdése, hogy a kelet-közép-európai blokkban a bérek fel tudjanak zárkózni a nyugat-európai szintre, hiszen nem állapot, hogy a fiatalok és családok ezrei kelnek útra azért, mert egy multinál egy pénztáros a hazaihoz képest 6-8-szoros bért kap Angliában, mint nálunk. Míg a Jobbik az európai bérunióban látná az előrelépés lehetőségét, addig a baloldal az alapjövedelem bevezetését tűzte ki célul. Az MSZP-s

Kozma József

az Európai Parlament által elfogadott, a

"A szociális jogok európai pilléről szóló javaslathoz"

kapcsolódna, melynek fő követelései: az alapvető jövedelembiztonság a gyermekek és idősek esetében; a nemzeti bérminimumok megállapítása oly módon, hogy azok lehetőség szerint fokozatosan elérjék legalább az adott nemzeti átlagbér 60 százalékát; valamint egységes módszer kidolgozása a regionális bérminimumoknak a mainál igazságosabb megállapítására.

Haág Zalán,

a KDNP frakcióvezetője a vértói emlékhely megőrzésének ügyében

nyújtott be interpellációt.

A kereszténydemokraták

nemrégiben sajtótájékoztatón álltak ki

a nemzeti összetartozást szimbolizáló emlékhely megmaradásáért, és bár

a városüzemeltetési bizottság csütörtöki ülésén

az érintett civilek számára kedvező híreket lehetett hallani, Haág interpellációjában továbbra is felszólítja a városvezetést, hogy az úgynevezett Zöld város projektben a nemzeti összetartozást szimbolizáló székelykapu sor ne essen a „vérkör” futókör és a nyáron is használható sípálya áldozatául. Arra is felhívja a figyelmet, hogy az emlékhely nem illegálisan vagy valamilyen joghézag okán létesült: engedélyezte a város főépítésze, és támogatásáról biztosította Szeged polgármestereként Botka László is. Úgy tudjuk, a közgyűlés előtt ez ügyben demonstrálni is fognak az

Apró Juhász János

vezette civilek, az emlékhelyet létesítő Független Városi Szövetség Magyar Egyesület szimpatizánsai.

Ez történt a bizottsági üléseken

Az utóbbi napok során üléseztek a közgyűlés szakbizottságai is. A pénteki közgyűlésre hangolva érdemes elolvasni a

jogi

, a

pénzügyi

, a

sport-

, a

kulturális

és a

városüzemeltetési

bizottság üléséről szóló tudósításunkat is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.