Közélet

Kontrát Károly: a terrortámadások megerősítették, szükség van a kibővített jogi határzárra

Kontrát Károly: a terrortámadások megerősítették, szükség van a kibővített jogi határzárra

2017. április 11., kedd
Kontrát Károly: a terrortámadások megerősítették, szükség van a kibővített jogi határzárra

Két hete lépett életbe a kibővített jogi határzár, és az elmúlt napokban külföldön történt terrortámadások megerősítették, szükség van a szigorításra - mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára kedden az MTI-nek.

Kontrát Károly

felidézte, Stockholmban egy visszautasított migráns ölt meg négy embert, Egyiptomban szintén iszlamista terrortámadások történtek, és már a Frontex, az EU határőrizeti ügynöksége is arra figyelmeztet, hogy a migránsok között terroristák érkeznek Európába. A megerősített jogi határzár célja éppen az, hogy a migrációval járó biztonsági kockázat csökkenjen, és senki ne léphessen be az ország és Európa területére ellenőrizetlenül - tette hozzá. Kontrát Károly kiemelte, hogy a szigorítások óta jelentősen csökkent az illegális határátlépések száma, és a migránsok ahelyett, hogy vállalnák az ellenőrzést és az azonosítást, inkább elkerülik a magyar határt, új útvonalakon - például Románia felől - próbálkoznak. Hozzátette: a kormány folyamatosan figyelmemmel kíséri az újabb útvonalakat, és ha kell, további intézkedéseket hoz. A tranzitzónákban jelenleg 118 ember tartózkodik, az elmúlt két hétben összesen 105 új menedékkérelmet nyújtottak be, az ország belsejéből pedig 22 illegális bevándorlót szállítottak vissza a határra. A jogi határzár mellett zajlik a fizikai határzár megerősítése is, a második kerítés építése a tervezett ütemben halad - mondta az államtitkár. Kontrát Károly szerint a megerősített jogi határzár életbelépése óta a "külföldről támogatott migránspárti szervezetek" soha nem látott össztűz alá helyezték Magyarországot: Brüsszelnél jelentgetik fel az országot és a hétvégére tüntetést is szerveznek a határzár ellen. "Az a céljuk, hogy engedjük be a migránsokat" - hangsúlyozta. Közölte: az Európai Parlament által múlt héten elfogadott újabb migránspárti jelentés egyértelművé tette, hogy Brüsszel ahelyett, hogy változtatna az elhibázott bevándorláspolitikáján, tovább erőlteti azt. A bevándorláspárti erők célja a migránsok betelepítése, a gazdasági és az illegális migráció legalizálása - mondta, hozzátéve, nagy küzdelmek előtt áll a kormány, ezért szükség van a magyar emberek támogatására. Ezért is kérnek mindenkit, vegyen részt a nemzeti konzultációban és a kérdőív kitöltésével segítse a kormányt abban, hogy "megállítsuk Brüsszelt".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.