Keddi programajánló: Függöny előtt, instrument-all

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

mikrofon_zene_koncert

Egyetemi nyílt napot tart a REÖK, Sándor János lesz a Függöny előtt, maszk nélkül programsorozat vendége, kiállítás nyílik, valamint stand up est lesz a Millenniumi Kávéházban, Görög Enikő és Görög Noémi tart zongoraestet, a Grand Café Várkertben pedig az instrumentális zenéé lesz a főszerep.

Kedden az SZTE hallgatói diákigazolvány felmutatásával ingyen nézhetik meg a REÖK két aktuális kiállítását, az Alfons Mucha alkotásait bemutató tárlatot és Ázbej Kristóf térinstallációját. Alfons Mucha, a szecesszió nagymesterének izgalmas tárlata az 1890-es évtizedtől kezdődően vonultatja fel az alkotásokat: a jól ismert Sarah Bernhardt-plakátoktól kezdve olyan reklámgrafikákat is láthat a közönség, melyekkel hazánkban eddig csak ritkán találkozhatott. A kiállítás segítségével a szecesszió egyik lebilincselő életművébe pillanthatunk bele. Ázbej Kristóf nagyméretű kollázs installációja a művész franciaországi lakását rekonstruálja, melyet az évek alatt önálló műalkotássá alakított, kollázsokkal díszített. Ennek a különleges és bonyolult instal­lációnak bemutatására vállalkozik a Reök. Ilyen jellegű térinstallációs kiállítást az elmúlt 10 évben még nem láthatott a kiállítóházban a közönség.

Sándor János rendezővel beszélget Gyüdi Sándor főigazgató a Függöny előtt, maszk nélkül programsorozat keretein belül a Kisszínházban 17 órától.

Szántó Cecília Mária kiállítását nyitja meg Balogh Elemér a Millenniumi Klubban 18 órától. A szegedi festő kiállításán a családi élet témájában mutatja be legfrissebb munkáit. Képeiben a mindennapok kalandos, nehézségekkel teli, ámde egyedülállóan megható és bensőséges pillanatait dolgozza fel, a rá jellemző színes, kifejező és energikus szín- és formavilággal. Az önirónia, a karikatúra és a humoreszkszerű képi ábrázolás egy festészeti kísérlet az illusztráció műfajában az önkifejezésre.

Görög Enikő és Görög Noémi zongoraestje várja az érdeklődőket az SZTE Rektori Épületben 19 órától. A Görög zongorakettős megalakulása nem köthető dátumhoz, ugyanis a testvérpár – Noémi és Enikő – amióta csak zongorával foglalkozik, azóta együtt is játszik. Már az első komolyabb fellépések után pozitív visszajelzést kaptak a közönségtől. A Görög testvérpár tökéletesen kommunikál egymással a zene nyelvén, és az általuk játszott muzsika rendkívüli módon ötvözi a kettejük teljesen különböző zenei egyéniségét. A zongorakettős először Sóti Szobonya Emőke tanárnő kezei alatt fejlődött, majd éveken át Ninoslav Živkovic mentorálta őket. A Görög duó számos díjat hozott haza Belgrádból, Tori­nóból, Rómából, Oslóból és Ausztriából.

A Poén Partizánok tartanak Stand up estet a Millenniumi Kávéházban 19.30-tól.

Német és francia fellépők instrumentális estje várja a közönséget a Grand Café Várkertben 20 órától: Strasbourgból érkezik a Pauwels és a Partout Partout, Leipzig városát pedig a Jeffk képviseli.

Folyamatos kiállítások, programok:

Hamvas Béla (1897 – 1968) író, esztéta, filozófus és könyvtáros születésének 120. évfordulójáról kamarakiállítással emlékezik meg a Somogyi-könyvtár. A második emeleti kölcsönzőben a szerző műveiből láthatnak válogatást az érdeklődők. A kiállítás április 6-ig tekinthető meg. „Az ember sok ezer könyvet olvas, legnagyobb részüket egy hét alatt elfelejti. Az ember életében sok ezer festményt, zeneművet, szobrot és tájat lát és hall, és van tíz-húsz-harminc, amely hosszú ideig kíséri, mint a barát vagy a kedves. Az ember életében csak egész kevés olyan gondolatot talál, amelytől sohasem válik meg.” (Hamvas Béla)

olimpia02

Az olimpiák történetét mutatja be a Móra Ferenc Múzeum új kamarakiállítása: az „Olimpiák a gyűjtő szemével” című tárlaton egy magángyűjtő, Szegi László relikviái mellett olimpikonjaink ikonikus tárgyait is kiállítják. Látható lesz az a fém fáklya, mellyel az 1936-os, berlini olimpiai lángot hozták az országhatártól egészen Kecskemétig: összesen 114 futó vitte az ereklyét ezen a szakaszon. Ezen az olimpián 10 aranyérmet szereztek a magyar sportolók. A kiállítás képeslapokon, plakátokon, kitűzőkön, autogramkártyákon, olimpiai belépőjegyeken keresztül szemlélteti az újkori olimpiák elmúlt százharminc évét. A tárlaton látható Vajda Attila pekingi aranyérme, melyet kenu 1-esben szerzett 2008-an, illetve 2004-es athéni bronzérme is. Megtekinthető még a Kovács Koko István által dedikált boxkesztyű és Papp László autogramkártyája is.

Európában egyedülálló több ezer darabból álló Informatika Történeti Kiállítás tekinthető meg 1300 négyzetméteren, Szegeden, a Szent-Györgyi Albert Agórában. A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság jelentős szellemi és anyagi ráfordítással hozta létre és folyamatosan fejleszteni a világ vezető informatika történeti múzeumaival vetekedő kiállítást. A múzeumban olyan gépeket, eszközöket ismerhetnek meg és próbálhatnak ki a látogatók, amelyek a számítástechnika fejlődését mutatják be a kezdetektől egészen napjainkig. Több száz tonna számítástechnikai berendezés, ami nélkül nem lenne érintőképernyő, laptop, okostelefon, internet. Eddig még a világon sehol sem látott Neumann relikviákat is megcsodálhatnak az érdeklődők, amelyekkel a XX. század egyik legnagyobb, magyar tudósának állítanak emléket.

A programajánló összeállításában együttműködő partnerünk az iszeged.hu.

Előző sztori

Vádat emeltek a templomi perselyekre szakosodott tolvajjal szemben

Következő sztori

Jubileumi koncertet ad Gárdián Gábor gordonkaművész a Rektori Hivatal Dísztermében