Jégkorong: nagy sanszot lát a feljutásra Ódry Tamás

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

odry_tamas_kmh_fb

Szombaton kezdődik a divízió 1/A csoportos jégkorong világbajnokság, ahol a magyar válogatott újra harcba száll a feljutásért. Az ukrajnai torna előtt a Kanadai Magyar Hokiklub szegedi játékosával, Ódry Tamással beszélgettünk.

Szombaton a házigazda ukrán csapat ellen kezdi meg világbajnoki szereplését a magyar jégkorong-válogatott: Rich Chernomaz együttese e mellett Ausztriával, Dél-Koreával, Lengyelországgal és a favorit Kazahsztánnal találkozik hat nap alatt. Az elit-vb-ről tavaly kiesett magyar csapat tavalyi keretéből tízen is hiányoznak idén, többek között Sofron István, Nagy Gergő és a kapus Vay Ádám sem lesz ott a többiekkel. A torna végén az első két helyen végzett csapat jut fel a legjobbak közé, így a mieinknek várhatóan maximum egyszer szabad vereséget szenvedniük annak érdekében, hogy sikerüljön elérni céljait. “Elég nagy esélyünk van a feljutásra, viszont hozzátenném, hogy nehéz csoportunk van. Bármelyik meccsen bármi történhet, pár kulcsjátékosunk pedig hiányozni fog, így Sofron István, Nagy Gergő és Dudás Jesse sem lesz ott Ukrajnában, azonban így is ütős gárdával leszünk kint. Minden meccset nézek majd és szurkolok a válogatottnak. Nyolcvanhét fős bő keretet hívott össze a szövetségi kapitány, közülük bárki oda tudja tenni a szívét-lelkét, ugyanolyan szerepet tud vállal bárki, mint esetleg az a játékos, aki kiesett. Persze, hiányozni fognak az említett kulcsemberek, de volt kikből válogatni” – fogalmazott portálunknak a szegedi jégkorongozó, Ódry Tamás.

Előfordulhat, hogy az utolsó, Kazahsztán elleni meccs fog dönteni majd a feljutásról: a további honosított játékosokkal megerősített közép-ázsiai ország a legesélyesebb a csoport megnyerésére, azonban ahogy Ódry Tamás is kitért rá, kiegyenlített a mezőny, amit az is alátámaszt, hogy a világranglista tizenhetediktől huszonkettedik helyéig található meg a divízió 1/A csoport összes résztvevője – Kazahsztán áll a legjobban, míg a lista “végén” Dél-Korea áll. “Általában a két legesélyesebb csapat játszik egymás ellen utoljára, tavaly pedig mi és Kazahsztán esett ki az A-csoportból. Lehet, hogy mindkét csapat fel fog jutni, de ez egy nagyon kiélezett csoport lesz, lehet, hogy Kazahsztán kiemelkedik a csoportból, de három éve is sikerült őket legyőzni. Ott van még Dél-Korea, aki picit gyengébb szintet képvisel ugyan, de mikor legyőztük Kazahsztánt, akkor kikaptunk tőlük – egy a biztos, nagyon jó meccsek lesznek” – nyilatkozta Ódry Tamás.

tisza_volan-hk_vitez012kf_odry_tamas

A 2008-as, szapporói csodaként emlegetett feljutást követően 2015-ben sikerült visszajutni a legjobbak közé: megragadni azonban tavaly sem sikerült ott. A korábban Kanadában is megfordult hokis elmondta, a szapporói vb tényleg egy csoda volt, majd mindenki azt várta, hogy jussunk vissza az A-csoportba. “Nem olyan könnyű liftező csapattá válni, évek elteltével a krakkói feljutás már kevésbé számított csodának, ott ért be az a hároméves program, ami alatt egy ütőképes fiatal csapatot akartak összerakni. Hozzátéve, tavaly az A-csoportban is jól szerepeltünk, szoros meccseket játszottunk, kulcsemberünket draftolták Vay Ádám személyében, ez biztos, hogy népszerűsítette a jégkorongot Magyarországon” – tért ki a hoki honi helyzetére.

Miután az idei szezontól nem szerepeltet felnőtt csapatot a Goodwill Pharma Szegedi Vízmű SC, így Ódry Tamás is máshol, a szlovák másodosztályban szereplő Kanadai Magyar Hokiklubban folytatta karrierjét. “Örültem, hogy a KMH-hoz kerültem, a Szegedhez képest szintlépés volt, jobbat kaptam, mint amit vártam. Egy szervezett, húszcsapatos bajnokságban vehettünk részt, végül nem hoztuk ki magunkból azt, amit tudunk, várakozásainkon alul szerepeltünk, viszont pozitívum a Magyar Kupa szereplésünk, ahol egyedüli nem MOL-Ligás csapatként szerepeltünk és a Fehérvárt legyőztük, a Ferencvárossal pedig döntetlent játszottunk, és csak hosszabbításban kaptunk ki a zöld-fehérektől. Önmagammal elégedettek lehetek, bár egy sportoló sosem lehet teljesen elégedett, mert mindig többet szeretne elérni. Első szezonnak teljesen jó volt, a jövő pedig képlékeny” – tekintett vissza az All-Star gála keleti csapatába is bekerült, összesen 25 kanadai pontig jutó csatár, majd hozzátette, egyelőre nem tudni, melyik ligában, és milyen erősségű kerettel indulhat jövőre a KMH. “Sokkal szervezettebb volt, mint a szerb bajnokság, itt sosem maradt el meccs, hetente egy-két alkalommal tudtunk játszani. Szintjét tekintve is magasabbnak éreztem, bár a Partizan és a Zvezda itt is biztos, hogy az első négyben végzett volna” – fejtette ki a szlovák másodosztályról Ódry Tamás.

Előző sztori

A gyümölcsfáknak és a méhészeteknek is ártott az áprilisi meglepetés hó

Következő sztori

Kosárlabda: kulcsmeccs vár a Szedeákra a hírös városban