Ízletes étkek rotyogtak a bográcsokban az Algyői Falunapon + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

algyo_falunap023kf

Vaddisznópörkölt, gulyásleves, krumplis tarhonya, halászlé és sült húsok – csak néhány finomság, amit az Algyői Falunapok keretében főztek baráti társaságok, civil szervezetek szombat délelőtt, miközben a színpadon egymást váltották a gyermek- és sportbemutatók.

A nagyközség apraja-nagyja az Algyői Faluház körül sürgölődött, számtalan bográcsban rotyogtak az ínycsiklandó ételek. Többen azt mondták, nem a főzőversenyt szeretnék megnyerni, a legfontosabb, hogy összegyűlnek ilyenkor a barátok és rokonok, s jól érzik magukat. Juhász Mihály mezőőr maga lőtte az ártérben azt a vaddisznót, amit két bográcsban főzött meg. „Tavalyi szaporulatból származhatott a süldő, amit kilőttem, 35 kiló húst főztem meg. Kicsit másképp kell fűszerezni, mint mondjuk egy sertéspörköltet, és a vadíz sem érződik annyira rajta, de az elkészítése nem igényel semmilyen különleges trükköt, praktikát” – mondta el Juhász Mihály, aki az önkormányzat standjánál főzött. Egy másik bográcsban krumplis tarhonya rotyogott ottjártunkkor „Hat kiló házi füstölt kolbász, került a bográcsba, két kiló tarhonya, krumpli és fűszerek, vagyis só, bors, paprika és vöröshagyma. Ennyi kell a jó ételhez” – árulta el Becsei János.

Antal János a Gyevi Art Kulturális Egyesület alkalmi szakácsa volt szombaton. Portálunknak elmondta, több csapat tartozik hozzájuk, például a foltvarrók és a Parlando Énekegyüttes is. Számukra Szent György-napi gulyáslevest készített, természetesen marhahússal. „Nagyjából harminc főre készítettem az ételt, az egyesület tagjait látjuk vendégül és hozzátartozóikat. Mi már háromszor megnyertük itt a halászléfőző versenyt, így nem is volt kérdés, hogy engem kérnek fel a főzésre” – mesélte Antal János. A Szőke Tisza Nyugdíjas Klub is képviseltette magát a falunapon, két bográcsban is főztek tagjaiknak. „A férfiak nagyon értenek a pörköltfőzéshez, tudják, meddig kell dinsztelni, mennyi vizet kell rátenni, s milyen fűszereket kell hozzáadni” – magyarázta Süli Istvánné. A mellette álló Szabó Imréné hozzátette, friss húsból készül a pörköltjük, hiszen szerdán vágták a disznót, akkor készítettek hurkát, kolbászt és tepertőt, és félretették a pörköltnek valót. Mint mondta, így a friss húsból teljesen más íze van az ételnek, mintha hentesnél vásároltak volna. Több mint hatvan főre főztek, a két főszakácsuk Molnár István és Szabó Imre volt.

Egy pálinkásüveggel járta végig a főzőcsapatokat Molnár Áron polgármester, aki mivel délután maga is színpadra lépett a Helyben-d alkalmi formációval inkább csak kínálgatta a résztvevőket. Portálunknak elmondta, számára a falunapok legnagyobb értéke, hogy ilyenkor összegyűlik a falu apraja-nagyja, és együtt töltik jó hangulatban a hétvégét. Hozzátette, míg az algyői csoportok bemutatói inkább a helybélieket vonzzák, hiszen a szülők és nagyszülők érdeklődve várták a gyerekek produkcióit, míg a koncertkínálattal nemcsak az algyőieket, hanem más településen élőket is igyekeznek a nagyközségbe csábítani. Vasárnap is érdemes lesz kilátogatni Algyőre, a faluházban negyedjére lesz Pofonparti.

no images were found

Előző sztori

Játékokkal, játékosan válnak környezetvédővé a gyermekek + FOTÓK

Következő sztori

Fidesz: a szocialisták úgy táncolnak, ahogy Soros fütyül