Közélet

Emmi: a kormány célja, hogy az állami gondozott gyermekek lehetőleg családban nőjenek fel

Emmi: a kormány célja, hogy az állami gondozott gyermekek lehetőleg családban nőjenek fel

2017. április 7., péntek
Emmi: a kormány célja, hogy az állami gondozott gyermekek lehetőleg családban nőjenek fel

A kormány célja, hogy az állami gondozásban élő gyermekek ne több száz fős "lelketlen állami intézményekben", hanem lehetőleg családban, vagy legalább családiasabb és jobb körülmények között nőjenek fel - hangsúlyozta az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.

Azt írták, szeretnék elérni, hogy 2019-re tömegszerű intézményekben már ne legyen gyermekvédelmi gondoskodás, valamint hogy a 12 év alatti gyermekek ne állami gondozásba, hanem nevelőszülőkhöz kerüljenek, vagy fogadják őket örökbe. Emiatt a következő években megszűnnek a nagy, zsúfolt, korszerűtlen gyermekotthonok, azokat kisebb lakásotthonokra váltják ki. Ez a kiváltási folyamat most eléri a fóti Károlyi István Gyermekközpontot is, az intézmény 2018 közepén megszűnik - közölték. "A kormány szakít azzal az 1950-es évekből származó gyermekvédelmi szemlélettel, miszerint az állami gondozottak számára az a megoldás, ha a társadalomtól elszigetelten, egy külön társadalmat hoznak létre" - írták, hozzátéve: az ilyen körülmények sok problémát okoznak. "Az elmúlt időszakban kiderült, hogy a tömeges intézményekben sajnos a gyermekek sérelmére szexuális visszaélések, bántalmazások és kegyetlenkedések is történtek" - idézték fel. Megjegyezték, hogy a kormány több változást indított az állami gondozásban élő gyermekek védelmében. Az első és legfontosabb az örökbefogadások egyszerűsítése, amelynek köszönhetően az utóbbi években folyamatosan nő az örökbe fogadott gyermekek száma. A második, hogy ma már törvény garantálja: az állami gondozásban élő 12 évnél fiatalabbak nem állami intézménybe, hanem nevelőszülőhöz kerülnek. Ennek köszönhetően három év alatt 70-ről 90 százalékra nőtt a nevelőszülőnél lévő gyermekek aránya, ma már csaknem tízezer gyermek él nevelőszülői családokban. További változás, hogy ma már vonzóbb nevelőszülőnek lenni - vélekedtek, kiemelve: a nevelőszülők 2014-től foglalkoztatási jogviszonyba kerültek, és munkájukért ma már három-négyszer annyi díjat kapnak, mint négy éve. A kormány idén 500 millió forintot fordít a nevelőszülők ingyenes képzésére. A kabinet szigorítaná a gyermekvédelmi szabályokat a bentlakásos otthonokban, az erről szóló törvényjavaslat már a parlament előtt van. Például jobban átvilágítják majd a gyermekvédelmi intézmények vezetőit, súlyos, több gyereket érintő esetekben pedig kríziskezelő szolgáltatást is nyújtanak a szakemberek. Utolsó fontos változásként azt említették, hogy a tömeges intézményeket felváltják a családiasabb lakásotthonok, "mert a szülő nélkül felnövő gyermekek akkor kapnak igazi életkezdési esélyt, ha integrálják, befogadják őket a társadalomba". Ez a kiváltási folyamat kezdődik meg Fóton is - szögezték le. Hangsúlyozták, hogy az állam gondoskodni fog a jelenleg a fóti gyermekközpontban lévő mintegy kilencven gyermekről és százötven dolgozóról. A speciális gondozást igénylő több mint harminc gyermek Zalaegerszegre és Kalocsára kerül. A tartósan betegek, fogyatékosok és három évnél fiatalabbak - összesen közel huszonöt gyermek - ellátása Hatvanban folytatódik kisebb, családiasabb lakásotthonokban. Kiemelt figyelmet fordítanak a dolgozók továbbfoglalkoztatására is a szociális, gyermekvédelmi ágazatban - olvasható a közleményben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.