Közélet

Elmaradt a mólóvita - határozatképtelen volt az algyői testület

Elmaradt a mólóvita - határozatképtelen volt az algyői testület

2017. április 13., csütörtök
Elmaradt a mólóvita - határozatképtelen volt az algyői testület
algyo_testuleti01_gs

A saját sürgősségi indítványuk miatt összehívott testületin nem vett részt az algyői Fidesz-frakció és a volt polgármester, mert nem az általuk kért időpontot jelölték ki, így határozatképtelenség miatt nem tudtak tárgyalni a jeges ár által tönkretett, egyesületi üzemeltetésben lévő úszóműről. Az egyesület elnöke potom pénzért megvenné az önkormányzat mólórészét, aminek a polgármester szerint alapvetően semmi köze nincs ahhoz, hogy az egyesület köteles április 30-ig vízre bocsátani azt.

Ahogy az Algyői Hírmondó is beszámolt róla, a Közép-Tiszáról február 19-én érkezett meg Szegedre a nagy mennyiségű uszadékkal kevert

jeges ár

, ami Algyőnél is károkat okozott. A régi kompátkelőnél lévő mólót sodorta el, amit az üzemeltető egyesület nem helyezett biztonságba. A felépítményben 47%-os tulajdonrésze van az algyői önkormányzatnak, ami egy kisebb mólót és a lejárót érinti, a fennmaradó rész magántulajdonban van, az Algyői Vízisport Egyesület tagjainak birtokában.

Molnár Áron

polgármester arról tájékoztatott, hogy az önkormányzat és az egyesület közötti szerződést nagyjából két éve módosították a felek, ennek értelmében a móló teljes üzemeltetését az egyesület végzi. Ők tartják karban a felépítményt, fizetik a felmerülő közüzemi díjakat, az érintett partszakaszt rendben tartják, illetve az őrzésről is gondoskodnak. Mindezek fejében ők szedik be a csónakok után bérleti díjait. „Az üzemeltetési szerződésben szerepel az is, hogy ők vállalnak felelősséget az esetleges károkért. A jeges ár ideérkezése előtt írásban jeleztük az egyesületnek, hogy gondoskodjanak a biztonságos raktározásról, vagyis hogy vigyék ki a partra a mólót, ám az egyesület elnöke,

Beke Tamás

azt mondta, a hatóságok arról tájékoztatták, hogy a Tisza ezen szakaszán nem fog károkat okozni a jeges ár. Ezzel szemben a mólót összegyűrte a jég, és csak annyit lehetett tenni, hogy kijjebb húzták a partra a Gyeviép Nkft. munkatársaival közösen, de akkor már késő volt” – részletezte Molnár Áron az Algyői Hírmondónak. Ezen előzmények után a település volt polgármestere,

Herczeg József

rendkívüli testületi ülés összehívását kezdeményezte, az Algyői Vízisport Egyesület elnöke ugyanis egy vételi ajánlattal állt elő. Az önkormányzat tulajdonát képező mólórészt 50 ezer forintért megvenné magánszemélyként Beke, mint ahogy a többi magántulajdonos mólódarabkáit is, és azt szeretné, hogy a tulajdonosok járuljanak hozzá a javítási munkálatokhoz és engedélyezési eljárások lefolytatásához. Azt is írta, hogy ez a becslések szerint 4 millió forintba fog kerülni. A rendkívüli testületi mindössze 4 perc volt, ugyanis Molnár Áron polgármesteren és

Gubacsi Enikő

alpolgármesteren kívül csak a hivatal dolgozói jelentek meg az ülésen. Molnár emlékeztetett, hogy az előző testületin Herczeg József már felvetette a témát, ám akkor is jelezte a település első embere, hogy nem értékeli úgy, hogy sürgős lenne bármit is lépnie az önkormányzatnak, ugyanis a móló rendbetétele az üzemeltetési szerződés szerint az Algyői Vízisport Egyesület feladata, s ennek semmi köze nincs a tulajdoni viszonyokhoz. Az úszóművet a vagyongazdálkodási szerződésben vállalt kötelezettsége szerint az egyesületnek a szezon kezdetére, azaz április végéig vízre kell tennie. A szabályok szerint a rendkívüli ülést a sürgősségi indítvány beérkezésétől számított ötödik napig kell összehívni, s mivel az nagypéntekre esett volna, csütörtökre küldték ki a meghívókat. „Az előterjesztő 11 órát javasolt, de mivel sem az alpolgármester asszony, sem jómagam nem értünk volna rá akkor, 8.30-ra lett összehívva az ülés. Látszik az üres székekből, hogy ez nem felelt meg az előterjesztőknek” – mondta el a polgármester az ülés berekesztése előtt, amelynek időpontjáról egyébként egyesével minden képviselőt telefonon értesítettek.

Varga Ildikó

jegyző arról tájékoztatott, hogy határozatképtelenség eseten ugyanazon napirendi pont kapcsán öt napon belül ismételten össze kell hívni az ülést.

algyo_testuleti02_gs

Kérdésünkre a polgármester elmondta, az egyesületi elnöknek az április 30-i határidőt adták az úszómű vízre helyezésére, ám Molnár Áron elmondása szerint jelenleg semmi jele nincs annak, hogy elkezdődtek volna a javítási munkálatok. A Herczeg József nevével fémjelzett előterjesztéssel kapcsolatban elmondta, nevetségesnek tartja Beke Tamás felvetését, hogy 50 ezer forintért megvenné az úszómű önkormányzati tulajdonrészét, pláne, hogy pont a település tulajdonát képező darab alig károsodott. „Kíváncsi lennék, ha az önkormányzat része 50 ezret ér, kíváncsi lennék, hogy a Beke Tamás és a többiek által tulajdonolt, jelentősen megrongálódott vajon mit kóstál szerinte. Az gondolom, hogy az önkormányzat ilyen áron semmiképp nem adhatja el a tulajdonát. Ha már értékesíteni akarjuk ezt a vagyont, az a települési érdek, hogy ezt minél magasabb áron tegyük meg” – közölte. Hozzátette, az önkormányzati tulajdonrészt pályázati forrásokból létesítették, s az amortizáció miatt valóban egy forintot sem ér papíron, ám valós, használati értéke igenis van. Szerinte most az a legfontosabb, hogy az úszóművet április 30-ára a vízre helyezzék.

Az algyői Fidesz kisstílű bosszúval vádolja a polgármestert

A testületi ülés berekesztése után néhány perccel közleményt juttatott el szerkesztőségünkhöz

Pongrácz Tamás

, az algyői Fidesz-frakció vezetője, amit alább változtatás nélkül közlünk: „A Fidesz Magyar Polgári Szövetség Algyői képviselőcsoportja és Herczeg József települési képviselő 2017. április 7-én rendkívüli testületi ülés összehívását kezdeményezte, 2017. április 13-án, csütörtök 11 órára. Miután Molnár Áron polgármester törvényesen nem tehette meg, hogy a rendkívüli testületi ülés összehívását megakadályozza, ezért azt nem az előterjesztők által kért 11 órára tette, hanem 8 óra 30 percre. Természetesen egyáltalán nem egyeztetett erről velünk, pedig nem véletlenül kértük 11 órára a rendkívüli ülés összehívását. Lépten-nyomon azt halljuk Molnár Áron polgármester úrtól, hogy mi nem működünk együtt vele, akadályozzuk az érdemi munkát a testületben. Tisztelettel arra kérjük, hogy amikor ilyeneket nyilatkozik a sajtónak, erről beszél Algyő polgárainak, jusson eszébe például ez az eset. Persze nincs kétségünk, megint mi leszünk a bűnbakok. Pedig, ha veszi a legkisebb fáradtságot arra, hogy egyeztet velünk, nem maradt volna el a mai testületi ülés. Tudjuk azonban: könnyebb bennünket hibáztatni mindenért, sajnáltatni magát sanyarú sorsáért. De még mielőtt teljesen beleélné magát Molnár Áron ebbe a szerepbe, emlékeztetnénk rá: nem erre esküdött fel, hanem az itt élők érdekeinek képviseletére. Kisstílű bosszú helyett, érdemi, tisztességes munkát várnak az algyőiek választott polgármesterüktől” – írja Pongrácz Tamás.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.