Egy hét múlva kezdődik az idény legrangosabb fogathajtó versenye Fábiánsebestyénben

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Lázár Zoltán

Hat kategóriában tíz nemzet hatvan foghajtója vesz részt az idei év legrangosabb hazai fogathajtóversenyén Fábiánsebestyénben. A május 4. és 7. között rendezendő megmérettetésen póni-, egyes-, kettes-, és négyesfogathajtók is versenyeznek. A Csongrád megyei településen immár 35. alkalommal rendeznek nemzetközi fogatversenyt, a Kinizsi Park korábban már kettesfogathajtó világbajnokságnak és Duna-Alpesi Kupának is helyet biztosított. Ismételten nagyon komoly rangot kapott a nemzetközi verseny, s a versenyzők is fontosnak tartják az indulást a Kinizsi Parkban.

Egy hét múlva kitárulnak a fábiánsebestyéni Kinizsi Park kapui. A Lovasnapok keretében megrendezésre kerülő nemzetközi fogathajtó verseny csütörtökön délután 14 órától kezdődik. A versenyen induló nemzetek közt van Csehország, Hollandia, Svájc, Görögország, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Ausztria, és természetesen Magyarország legjobb fogathajtói is megmérettetik magukat. Az idei mezőnyben ismét számos többszörös világbajnokot láthat majd a közönség. Május 4. és 7. között jelen lesz itt Magyarország teljes élmezőnye, s külföldről is neves hajtók érkeznek az alföldi településre, ahol az idei év legrangosabb hazai fogathajtóversenyét rendezik meg.

A Kinizsi Parkban indul majd a tizenegyszeres világbajnok Lázár Vilmos, illetve testvére, az egyéni és csapat kettes-, és négyesfogathajtó világbajnokunk, Lázár Zoltán is. Nem maradhatott ki az indulók névsorából az a szintén világbajnok Dobrovitz József, aki idén februárban negyedik helyen zárta a FEI Fedeles Fogathajtó Világkupa göteborgi döntőjét, illetve szintén világbajnok fia, ifj. Dobrovitz József sem, aki a legutóbbi fedeles versenysorozatban kevéssel maradt le a döntőbe kerülésről, hiszen a 7. helyen zárt. A tavalyi bredai világbajnokságon pedig a legeredményesebb magyar hajtó volt. A mezőnyben lesz a világbajnok svájci hajtó, Jérome Voutaz is, aki a fedeles világkupa döntőjében a második legjobbként fejezte be a versenyt Göteborgban. Fábiánsebestyénben láthatja majd a közönség a holland hajtólegenda, Ijsbrand Chardon fiát, Bram Chardont is, aki a múlt hétvégén a hollandiai Horstban összetettben megelőzte édesapját is harmadik helyezésével.

fogathajtás

A verseny azért is izgalmasnak ígérkezik, mert az idei évben kettesfogathajtó világbajnokságot rendeznek Lipicán, melyen a magyarok címvédőként vesznek részt, hiszen két évvel ezelőtt Fábiánsebestyénben a magyar hajtók szerezték meg az első helyet. A négyesfogatok számára pedig Európa-bajnokságot rendeznek Göteborgban. Többek között ez is okot adott arra, hogy a fábiánsebestyéni verseny szervezői az idei évben is magasra tegyék a mércét. A mostani megmérettetésen – a korábbiaktól eltérően – 8 akadályos maratonhajtó pályát kell teljesíteniük a fogatoknak. Ezen felül a versenyhelyszín tovább szépült, mindamellett, hogy a versenyzők és a nézők biztonságára és ellátására maximálisan ügyelnek a szervezők. A szervezőbizottság elnöke, Farkas Sándor szerint az előkészületek jól haladnak, s a szervezésben a fiatalokra külön gondoltak, hiszen a 14 év alatti gyerekek térítésmentesen vehetnek részt a 4 napos rendezvényen.

A Fábiánsebestyénben immár 27. alkalommal induló Lázár Zoltán a felkészülésről elmondta, hogy ő is és testvére is rajthoz állnak a jövő heti versenyen. Lázár Vilmos kettes fogattal, ő maga négyesfogat kategóriában versenyez, ráadásul új fogat-összeállítással indul. A világklasszis versenyzők edzőtáborozást követően érkeznek Fábiánsebestyénbe, mindkettőjük számára fontos verseny az itteni, hiszen idénykezdő megmérettetésről van szó, így mindenki lemérheti, hogy hol tart jelenleg a világversenyekre való készülődésben.

Default thumbnail
Előző sztori

Fidesz-KDNP: árulják el, miről tárgyalt Soros György Brüsszelben!

Default thumbnail
Következő sztori

Tuzson: a nemzeti konzultáció az unió megújítását célozza

Legutóbbi hasonló cikkek