Kultúra

Eddig ismeretlen ötvenhatosról szóló könyvet mutattak be Újszentivánon

Eddig ismeretlen ötvenhatosról szóló könyvet mutattak be Újszentivánon

2017. április 25., kedd
Eddig ismeretlen ötvenhatosról szóló könyvet mutattak be Újszentivánon
2017_0421_Ujk_04

Az 1956-os forradalom és szabadságharc egyik fontos, ugyanakkor kevéssé ismert szereplőjéről, Putnik Tivadarral írt könyvet Miklós Péter címzetes főiskolai tanár, a hódmezővásárhelyi Emlékpont vezetője, amelyet a hétvégén mutattak be Újszentivánon.

Putnik Tivadar életpályáját és ötvenhatos szerepvállalását dolgozta föl a hétvégén bemutatott, „Részt vettem a szabadságharc megmozdulásaiban” Putnik Tivadar (1929–1998) című kötetében Miklós Péter. A könyvbemutatón beszédet mondott Putnik Lázár újszentiváni polgármester, Balogh Istvánné alpolgármester és Kádár-Németh Antalné helytörténeti gyűjtő, akik a kötet összeállítását és megjelentetését is segítették Az eseményen részt vett az ötvenhatos Putnik Tivadar családjának több tagja, valamint közreműködött egy deszki szerb hagyományőrző zenekar. Mint Miklós Péter történész elmondta: az újszentiváni születésű Putnik Tivadar (1929–1998) a szegedi egyetem bölcsészkarának hallgatójaként vett részt az első ötvenhatos forradalmi szervezet, a Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetsége (MEFESZ) megalakulásában. Sőt, a szövetség 1956. október 16-i nagygyűlésén elsőként fogalmazott meg politikai követeléseket: többek között a megszálló szovjet csapatoknak az országból való távozását. Emiatt aztán 1957 márciusában egész családjával együtt menekülnie kellett Magyarországról, s Jugoszláviába távozott. A könyvkiadás és a program az 56-os Emlékbizottság támogatásával valósult meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.