Balog Zoltán: a reformáció évfordulója lehetőség elgondolkozni az örökségen

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Balog Zoltán szerint a reformáció kezdetének 500. évfordulója lehetőséget ad elgondolkozni annak örökségén.

A Budapest Németajkú Református Egyházközség protestáns fórumának – Protestáns Tavasz 2017 elnevezésű – rendezvénysorozata keretében tartott csütörtök esti beszélgetésen az emberi erőforrások minisztere kitért arra is, hogy négy év óta létezik egy olyan emlékbizottság, amely a kormány és a protestáns egyházak közös munkájával milliárdos nagyságrendben adott támogatást az évfordulóhoz kapcsolódó rendezvénysorozathoz. Ez kifejez egyfajta elismerést is – jelentette ki.

Gáncs Péter evangélikus püspök rámutatott, hogy a reformátorok egyik legnagyobb felismerése az volt, hogy anyanyelven legyen elérhető mindeki számára az ige. Sokszor hiányzik az a nyelv, amellyel tudnánk kommunikálni – mondta hozzátéve: ma ugyanezzel küzdünk, hogy az egyháznak lenne mondanivalója, csak sokszor nincs meg az a közös nyelv, amelyen tudnánk kommunikálni.

Pásztor Zsófia metodista lelkész szerint a megemlékezés, és a reformáció eredményeinek elővétele nagyon fontos ahhoz, hogy megértsük azokat, és a jelenre nézve is újraértelmezzük. Visky Andrással erdélyi író, dramaturg arról beszélt, hogy a múlt lefordítható a jelen idő számára, a múltnak megvan a jelen számára releváns nyelve.

Default thumbnail
Előző sztori

Elindult a vásárhelyi állatvédők sünmentő kommandója

Default thumbnail
Következő sztori

Labdarúgás: a hétvége teljes Csongrád megyei programja + TABELLÁK

Legutóbbi hasonló cikkek