Apró-Juhász: Nem hagyjuk a vértói emlékhely megsemmisítését!

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

apro-juhasz_verto011kf

A vértói emlékhely felszámolása ellen aláírásokat gyűjtenek, Apró-Juhász János ombudsmanhoz is fordult. Leszögezte, nem hagyják, hogy a szegedi és nemzetközi összefogással létrehozott több tízmillió forintos anyagi és felbecsülhetetlen szellemi értéket megsemmisítsék.

Több sebből vérzik a vértói emlékhely megszüntetését eredményező projekt, amelynek a terveit már egy éve elkezdték előkészíteni, méghozzá titokban – mondja Apró-Juhász János, a Független Városi Szövetség Magyar Egyesület (FVSZME) elnöke. Példaként elmondta, hogy a sokak által ellenzett lesiklópálya kivitelezése is problémákat vet fel, hiszen a domb alján lévő, nemrégiben felújított járdát keresztezné. Apró-Juhász állítja, valótlanságokat is tartalmaztak a bemutatott tervek, nem tértek ki arra ugyanis, hogy a műanyag borítású lesiklópálya használatáért fizetni kellene, tudomása szerint 3 és 13 ezer forint közötti összeget óránként. Ráadásul, mivel fizetős szolgáltatásról lenne szó, körbe is kerítenék a pályát, vagyis a közterület egy részének használatából kizárnák az embereket. „Ez olyan, mintha a Széchenyi tér közepéből kiszakítanák egy darabot és odaadnám a havernak bérbe, ahol a saját üzleti vállalkozását tudja gazdagítani” – magyarázta.

Emlékeztetett, három évtizede szemét- és döglerakó hely volt a Vértó, hosszú évek munkájával alakult ki a mai, rendezett formája, és szépen lassan maga az emlékhely maga is. Elmondta, kaptak annak idején fákat, rózsatöveket, fűmagot, és a környékbeliek sokat dolgoztak azért, hogy rendezett legyen a Vértó és környéke. „Világos, hogy valakiknek valójában az szúrja a szemét, hogy a domb tetején a nemzeti lobogó leng és a magyar történelem alakjainak is emlékhelyet állítottunk azért, hogy kapjon ezen a szürke lakótelepen élő, volt munkásosztály valami reményt. Városi és nemzeti összefogással valósult meg az emlékhely, s most ez akarja a városvezetés a földdel egyenlővé tenni” – mondta el portálunknak Apró-Juhász János. Kedden a dombhoz közeli étteremnél is gyűjtötték az aláírásokat, majd az életfánál gyűltek össze.

apro-juhasz_verto008kf

A Vértónál tervezett átalakítások csak idén év elején lettek ismertek. Az önkormányzat Makkosháza és Újrókus zöldfelületeit is rehabilitálná egy projekt keretében, melynek csak a kivitelezés 560 millióba kerül, várhatóan szeptemberben kezdődik meg. A Vértói dombnál egy év alatt „vérkör” fantázianévvel futópályát építenének, vízi sétányt alakítanának ki a Szegedi Vízmű Zrt. által horgásztóként hasznosított vízfelület egy részén, de lenne ott oxigén park, domboldali csúszda, és a legnagyobb ellenkezést és értetlenséget kiváltó lesiklópálya is. A projekt kapcsán megtartott partnerségi egyeztetés ordibálásba fulladt, az emlékhelyet létesítő Független Városi Szövetség Magyar Egyesület (FVSZME) online aláírásgyűjtésbe is kezdett, majd a Fidesz-L.É.T. is kiállt a székelykapuk megmaradása mellett, és a KDNP is. Haág Zalán azt közölte, ellenzik a székhelykapuk eltávolítását, és furcsállja, hogy egy engedélyekkel elkészült emlékhelyet néhány év után megszüntetnének. Hiszen Sz. Fehér Éva városi főépítész 2009. november végén írt hivatalos levelében kifejezetten támogatta székelykapuk telepítését.

no images were found

Előző sztori

A Szent Korona sorsa azonos az országéval

Következő sztori

Bakondi György: mindent meg kell tenni az emberek védelmében