Amerikai kérésre nagyobb nyomás lesz Észak-Koreán

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Kusai Sándor Kína-szakértő, volt pekingi nagykövet szerint Kínának nem érdeke, hogy a Koreai-félszigeten komoly válság törjön ki, és úgy vélte, az új amerikai elnök kérésére “kicsit nagyobb nyomás lesz Észak-Koreán”.

Az M1 aktuális csatorna műsorában vasárnap azzal kapcsolatban kérdezték Kusai Sándort és Magyarics Tamás Amerika-szakértőt, hogy a Hszi Csin-ping kínai államfővel folytatott megbeszélései után Donald Trump amerikai elnök azt hangsúlyozta, hogy “fantasztikus az előrehaladás az amerikai-kínai viszonyban”.

Magyarics Tamás szerint mindenki nagy várakozásokkal tekintett az amerikai-kínai csúcstalálkozó elé, és ez kicsit háttérbe szorult a szíriai események mögött.

Kusai Sándor úgy fogalmazott: a szíriai légitámaszpont elleni pénteki amerikai légicsapást nem időzítették a csúcstalálkozóhoz, de nem is halasztották el miatta. Ezt azt jelenti – fejtette ki -, hogy nagyon fontos Donald Trumpnak a kínai tárgyalás, de az is, hogy belpolitikai téren erőt mutasson, mert a légicsapásnak szerinte “belpolitikai üzenete” is volt.

Magyarics Tamás felhívta a figyelmet: elemzések szerint Donald Trump Észak-Koreának próbált üzenni, hogy az amerikaiak adott esetben nem riadnak vissza a fegyveres fellépéstől sem. Az amerikaiak régóta arra próbálják rávenni Kínát, hogy erőteljesebb nyomást gyakoroljon az általuk kínai kliensállamnak tartott Észak-Koreára, mert úgy gondolják, anélkül az országot nem lehet “jobb belátásra bírni” – mondta.

Kusai Sándor szerint Kínának nem érdeke, hogy komoly válság törjön ki a Koreai-félszigeten – hangsúlyozta. Annyi nyomást beiktatnak a viszonyukba Észak-Koreával, amely megakadályozza egy ilyen konfliktus kirobbanását.

Kiemelte, Észak-Korea addig “létezik gazdaságilag”, amíg Kínával fennállnak a kapcsolatai, mert más kapcsolatai nem nagyon vannak, és Kínának nem érdeke, hogy az észak-koreai rezsim összeomoljon, vagy kiszámíthatatlan lépéseket tegyen. Úgy vélte, az új amerikai elnök kérésére “kicsit nagyobb nyomás lesz Észak-Koreán”, hogy viselkedjen kiszámíthatóbban.

Előző sztori

Orbán: ma is a kereszténységüket büszkén valló közösségekre van szükség

Következő sztori

A felsőoktatási törvény módosítása ellen demonstráltak Budapesten (FRISSÍTVE)