Közélet

A digitálisan innovatív Csongrád megyei vállalkozásokért

A digitálisan innovatív Csongrád megyei vállalkozásokért

2017. április 25., kedd
A digitálisan innovatív Csongrád megyei vállalkozásokért

A negyedik ipari forradalom néven ismert digitalizációs hullám Csongrád megyét is egyre inkább eléri. Úgy tűnik, hogy a siker kulcsa a gyors digitális váltás. A Csongrád Megyei Önkormányzat és az ELI-HU Nonprofit Kft. egy nemzetközi konzorcium tagjaként arra kívánja felhívni a Csongrád megyei vállalkozók figyelmét, hogy a digitális forradalom nem csak az innovatív, hanem a hagyományos ágazatokra is jelentős hatással van.

Egyes elemzők szerint az emberiség a következő 20 évben a digitalizáció hatására nagyobb változáson fog keresztül menni, mint az elmúlt 300 évben. Társadalmunk már három ipari forradalmon van túl (gőzgépek, szerelőszalagok, automatizáció), és napjainkban elérkezett a negyedik ipari forradalom is, mely arról szól, hogy a fizikai gépek és tárgyak egy információs hálózatba kapcsolódnak. Erre a jelenségre ad választ az Ipar 4.0 – az EU iparfejlesztési stratégiájának alapját képező gazdasági stratégiai koncepció - az ipari folyamatok digitalizációjával. Egyes becslések szerint 2020-ra a vállalatok jövedelmének 41%-a a digitális stratégiából fog származni. Rövidesen új munkakörök, termékek, gyártási folyamatok fognak születni, és az eddigieknél is értékesebbé válik az informatikai tudás. Magyarországon és Csongrád megyében a negyedik ipari forradalom kihívásaira a vállalkozások még kevésbé reagáltak. Kiemelten fontos lenne, hogy az értékteremtés a magas hozzáadott-értékű tevékenységek irányába mozduljon el, az innováció és a digitális transzformáció elterjedése az iparágakban ösztönözve legyen és a Csongrád megyei KKV-k is bekapcsolódjanak ezekbe a folyamatokba. A KKV-knak azonnal lépniük kell, különben lemaradnak, mert az ipari forradalom hatalmas versenyt fog teremteni, és aki nem veszi fel a ritmust, az könnyen versenyhátrányba kerülhet. Nagyon fontos, hogy a közhiedelemmel ellentétben a digitális átalakulás nem csak az innovatív vállalkozásokat kell, hogy érintse, hanem a hagyományos szektorban tevékenykedő vállalkozásokat is. Ebben próbál segíteni a Csongrád Megyei Önkormányzat és az ELI-HU Nonprofit Kft. a TRINNO Interreg Europe Projekt keretén belül, melynek címe: „Üzleti ökoszisztémák a tradíció és innováció jegyében” A TRINNO projekt az INTERREG Europe program keretében az Európai Regionális Fejlesztési Alap finanszírozásával valósul meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.