Tiszta fejjel a Marson – pszichológusok értekeznek a jövő marsi társadalmáról

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

mars_bolygo_csillagaszat_vilagur

A Mindset Szeged PszichoKávéház második estjén Kohn Eszter vezetésével merülnek el a sci-fi és a pszichológia határmezsgyéjén.

A fővárosi központú Mindset online pszichológiai szaklap szegedi szervezete 2017 elején jött létre, az általa szervezett Mindset Szeged PszichoKávéház rendezvénysorozat már megélt egy alkalmat január közepén, akkor Bereczkei Tamás volt a vendég, aki evolúciós szempontok alapján beszélt a szépségről, vonzalomról, akkor az érdeklődők megtöltötték a Campus Beer&More felső szintjét. A második estre március 28-án, kedden 18 órától várják az érdeklődőket ugyanott, ezúttal egy elég specifikus témával foglalkoznak majd: a mars-projektek és az emberek Marsra küldésének pszichológiai kérdéseivel. „Arról beszélgetünk majd, hogy ha embereket küldenénk a Marsra, ahol új társadalmat alapítanának, az milyen szociálpszichológiai jellemzőkkel bírna, milyen hátrányokkal, rizikófaktorokkal, milyen embereket küldenénk oda, milyen csoportfolyamatok merülhetnek fel egy kis csoportban egy ilyen projektnél” – mondta el hírportálunknak Pincés Zsuzsa, a Mindset Szeged PszichoKávéház szervezője, a lap egyik szakújságírója.

A PszichoKávéház vendége ezúttal Kohn Esztert pszichológus, a Mars Initiative önkéntese lesz, aki Pécsett végzett és gyerekkora óta foglalkozik csillagászattal és naprakész a legaktuálisabb pszichológiai eredmények terén, illetve azzal, hogy melyek azok a faktorok, melyek számba kell vetni egy ilyen projekt megvalósításakor.

„Ez egy olyan téma, amelyről nem sűrűn hall az ember, ráadásul négy teljesen különböző tudományterületet képviselnek a kerekasztal tagjai, így különböző szempontokból és aspektusokból tudják majd megközelíteni ezt a témát” – fogalmazott Pinczés Zsuzsa.

Kiemelte, hogy a PszichoKávéház esetében nem egy frontális előadásról van szó, az előadás az est kisebbik részét teszi ki, a hangsúly a kerekasztal-beszélgetésen van, a kávéházi hangulaton, és azon, hogy bárki hozzászólhat. Mindig más téma kerül előtérbe, melyet az egyes alkalmakkor más-más előadó prezentál, de a rendezvény részét képezi egy állandó kerekasztal négy taggal. Nagyillés János klasszikus filológus, Rafael Beatrix klinikai szakpszichológus, Mihalik Árpád szociálpszichológus és Szilárdi Réka valláskutató és szociálpszichológus szakmai, illetve mindennapi tapasztalataikat fűzik hozzá az aktuális témához. A négy állandó résztvevő oldaláról a keddi alkalommal irodalmi, filmes átkötések is felmerülnek majd, illetve olyan kérdésekkel egészül ki a beszélgetés, mint milyen érzés lehet magunk mögött hagyni szülőbolygónkat, családunkat, barátainkat, milyen hatása lehet az emberre a hibernációnak abban a tekintetben, hogy egy teljesen új, számára ismeretlen világban ébred.

A rendezvényre jegyek ITT vásárolhatóak, további információk pedig ITT érhetőek el.

Előző sztori

Máris elkapkodták a legújabb Harry Potter-játékot

Következő sztori

Felborult egy autóbusz az M5-ös autópályán