Tadeusz Kaczor vehette át a Csongrád megye díszpolgára címet + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

2017_nemzeti_est69_gsAz 1848-as forradalom és szabadságharc évfordulójának előestéjén, a hagyományos Nemzeti esten adták át a Csongrád Megyei Önkormányzat elismeréseit azoknak a személyeknek, akik munkásságukkal a megye jó hírnevének ápolásához járultak hozzá. A megye díszpolgára címet Tadeusz Kaczor, Magyarország łódź-i, tiszteletbeli főkonzulja vehette át.

Régi hagyomány, hogy az 1848-as forradalom és szabadságharc évfordulóját megelőző este a Csongrád Megyei Önkormányzat és a Csongrád Megyei Kormányhivatal Nemzeti estet ünnepel. Ilyenkor a forradalom nagyjai mellett azon személyeket is méltatják, akik munkájukkal kiemelkedően segítették a megye előrejutását és az itt élőket.

Az ifjúság az igaz ügyért harcol

Juhász Tünde kormánymegbízott nyitóbeszédében Bóné Sándor Barna, a Kovászna megyei Barátos település lelkipásztorának gondolatait osztotta meg az ünneplőkkel, hiszen szerinte ez az idézet tükrözi leginkább a határon túli magyarok a hazaszeretetét, valamint a magyarságtudatát, melyből mindannyian meríthetünk. “Szólnia kell minden lélekben a Nemzeti dalnak. Ha elhangzik a “Talpra magyar” mindenkinek értenie kell, hogy mit is jelent, s mindenkinek tudni is kellene, hogy mi az, amit lelkesen, s örömmel fel kell vállalnia. Szeretjük ezt az ünnepet, mert benne közel jönnek hozzánk olyan igazán magyaros megnyilvánulások, amikben nyoma sincs az önzésnek, ami teljes vitézséggel és elszántsággal, amiben hőstettek emlékei és hírei villanyoznak fel. Szeretjük, mert nincs benne semmi olyan, ami megalkuvásra késztetne, ami hagyna térdelni ott, ahol csak állni szabadna, ami olyan köztes megoldásokat is elfogad, aminek gyermekeink lehetnének a vesztesei” – idézte a lelkipásztort. Folytatva Bóné gondolatát: “Ma még mindig olyan időket élünk, ahol jól láthatóak az igazi élet ellenségei. Olyan időket élünk amire pontosan reá illik az apostoli levél megállapítása, ami szerint önzés, gőgösség, engedetlenség, szeretetlenség, rágalmazás, árulás, felfuvalkodottság, s megannyi ellenünk irányuló megnyilvánulás gátol igaz és szabad életünk kialakításában.” Kiemelte, az igaz ügyért vívott küzdelemben a felelős ifjúság tagjai nyilvánulnak meg.

2017_nemzeti_est06_gs

A szabadságharc a nemzeti identitásunk alapköve

Kakas Béla, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke Arany János aktuális soraival köszöntötte az ünneplőket: “Az ember tiszte, hogy legyen békében, harcban ember. Méltó képmása istennek, s polgára a hazának, Válassza ott, válassza itt a jobbik részt magának.” Hangsúlyozta, olyan személyek munkájának, eredményeinek és életútjának díjazására kerül sor, akik “igaz polgárai a hazának, és benne Csongrád megyének. Az állandó megújulás jegyében idén megreformáltuk díjazási rendszerünket épp úgy, mint magukat az átadásra kerülő díjakat is.” Mint mondta, a Nemzeti est a vakmerő reményeknek, az emberfeletti küzdelmeknek, valamint az önfeláldozásnak és drámai bukásoknak állítanak emléket. A szabadságharc nemzeti identitásunk alapköve – folytatta. “Szeged városa nagy napokat élt ekkor. Nevezetes eseményeknek volt színtere, s a forradalom ügyét s célját már kezdetben buzgón felkarolta, és annak egyik legfőbb támasza volt. 1848 forradalmát a már polgárosodott szegedi társadalom a maga modern feszültségeivel érte meg.”

Ugyanakkor a hagyományos Nemzeti est alkalom arra is, hogy elismerjék azokat, akik hozzájárultak hazánk, illetve szűkebb pátriánk sikereihez – tért rá a díjazottakra a megyei elnök. “Olyan emberek ők, akik tehetségükkel, szorgalmukkal, akaraterejükkel, munkabírásukkal és elért eredményeikkel méltán vívják ki közösségünk elismerését.”

2017_nemzeti_est29_gs

Akik hozzájárultak a megye jó hírnevének ápolásához

Az Elnöki kitüntető díjat Karol Biernaczki levéltár igazgató, tiszteletbeli lengyel konzul kapta, amiért főszerepet vállalt a lengyel-magyar kapcsolatok ápolásában. A Csongrád Megye Sportjáért és Ifjúságáért díjban Kása Ferenc pedagógus, a Szegedi Vízisport Egyesület elnöke és a Magyar Ifjúsági Szövetség részesült. Utóbbit Losonczi-Tóth József képviselte. Megosztva kapta ugyanezt a díjat Szigeti János nyugállományú tanár és Tápai Miklós nyugállományú jogász. A Csongrád Megyéért díjat a Szegedi Kortárs Balett kapta, a díjat Juronics Tamás és Pataki András vették át. A megosztott elismerést Márton Anita bronzérmes olimpiai bajnok súlylökőnek ítélték meg – ő távollétében később kapja meg a plakettet -, és a Johannita Segítő Szolgálatnak, melynek nevében Porcsalmy László vehette át az elismerést. Csongrád megye sajtódíját idén a Toronyirány Magazin szerkesztősége kapta, az elismerést Antal Zsolt vette át.

Három évtized önzetlen munkáját, a lengyelországi Łódź vajdaság és Csongrád megye gazdasági, kulturális és civil kapcsolatainak ápolását és nemes, közös ügyek anyagi támogatását díszpolgári cím adományozásával köszönte meg a megyei közgyűlés Magyarország łódź-i, tiszteletbeli főkonzuljának, Tadeusz Kaczor-nak.

no images were found

Előző sztori

Lázár: ma is bátrakra lenne szükség, hogy erősek lehessünk

Következő sztori

Szerdai programajánló: nemzeti ünnep, Toros Pálinkafesztivál