Közélet

Szakértő: húsz éve nem tapasztalt feszültség van a Balkánon

Szakértő: húsz éve nem tapasztalt feszültség van a Balkánon

2017. március 19., vasárnap
Szakértő: húsz éve nem tapasztalt feszültség van a Balkánon

Húsz éve nem tapasztalt feszültség van a Balkánon, amely az utóbbi hetekben Macedóniában csúcsosodott ki - mondta Káncz Csaba, Balkán-szakértő az M1 aktuális csatornán vasárnap.

Hozzátette: Macedóniában az államfő nem hagyta jóvá a kormányalakítást, három hónapja nincs kormánya az országnak. Emlékeztetett arra, hogy a nagy európai feszültségeket 100 éve is a balkáni-háborúk előzték meg, most is érezhető, hogy a Brexit után megrendült az európai békerendszer - mondta. Azt pedig még nem lehet tudni, hogy

Donald Trump

amerikai elnök hogyan áll a NATO-, és az európai békerendszer kérdéséhez. A Balkán-térsége ezt a feszültségnövekedést jobban érzékeli. A szakértő szerint a térségben az okozza az egyensúlytalanságot, hogy három "civilizációs-földtani tektonikus lemez" csúszik egymásba és ütközik állandóan, különösen Boszniában. Ezek egyrészt a nyugati-lemez, a keleti-ortodox lemez, és délkelet felől a muszlim lemez, ezekben a hónapokban erősebb a keleti-ortodox és a muszlim aktivitása, mint a nyugati aktivitás. Berlin és Brüsszel ambíciótlan ezekben az években, a deklarált álláspont az, hogy az uniónak 2020-ig nem lesz bővítése. Emiatt az látszik, hogy mind Oroszország, mind Törökország sokkal erőteljesebben lép fel a térségben - tette hozzá. A legutóbbi hírek szerint egyre nagyobb tőke és ingatlanbefektetések érkeztek a térségbe az Arab-öböl országaiból, vagy líbiai, szíriai befektetőktől.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.