Szabó Bálint az Origónak: a Szeviép szerepet játszhatott az MSZP finanszírozásában

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

szabo_balint_sajttaj004kf

A Szeviép-ügy károsultjainak, a cég egykori alvállalkozóinak ügyvédje az Origónak azt mondta, hogy a több mint 11 milliárdos tartozást maga után hagyó szegedi vállalkozás “központi szerepet tölthetett be” az MSZP finanszírozásában.

Az Origo hírportálon pénteken megjelent cikkben felidézték, hogy 2010. július 27-én elrendelték a szegedi Szeviép felszámolását, amely akkor már 379 partnerének tartozott 11 milliárd forinttal. Ezen vállalkozások többsége a tartozások miatt megszűnt. A felszámoló két év alatt mindössze 1,4 milliárd forintot szerzett vissza vagyontárgyak értékesítéséből. 2013-ban a NAV csődbűncselekmény ügyében nyomozást kezdeményezett, a büntetőeljárás jelenleg is tart a cégvezetőkkel szemben. A portál szerint a Szeviép “több szálon kötődik” a szegedi szocialistákhoz.

Mint ismertették, az 1991-ben alapított Szeviép (Szerkezet- és Vízépítő) Zrt. kifejezetten építési, építkezési feladatokkal foglalkozott. A cég főként Szegeden és környékén lévő településeket, illetve közbeszerzési eljárásokat célozta meg, és bár 30 millió forintos alaptőkével alakult, alaptőkéje 2003-ra 1,1 milliárd forintra nőtt. Azonban – hívta fel a figyelmet az Origo – a nagy bevétel mégsem fedezte a hatalmas kiadásokat, ami először csődeljáráshoz, aztán felszámolási eljáráshoz vezetett.

Azt írták: a Szeviép-botrányok kirobbanásakor, azaz 2008 és 2010 között a cég vezetője, önálló aláírási joggal, P. László volt, aki Ujhelyi Istvánnak, az MSZP európai parlamenti képviselőjének is üzlettársa volt egy másik cégben. Úgy fogalmaztak: a cég a szocialista kormányok idején Szeged egyik legsikeresebb építési vállalkozása lett, amit “a számos önkormányzati megbízásnak és elnyert közbeszerzésnek” köszönhet.

Emlékeztettek rá, hogy az ügyészség 2015 áprilisában emelt vádat P. László, B. Sándor és O. József ellen. Az első tárgyaláson az ügyész azt mondta, a Szeviép észszerűtlen gazdálkodása okozta a társaság csődjét, hiszen még akkor is kölcsönöket adtak, amikor fizetési nehézségekkel küzdöttek. A vádlottak az első bírósági tárgyaláson nem tettek vallomást, ám a nyomozás során tett vallomásaikban azzal indokolták a cég gazdálkodási helyzetének megromlását, hogy megrendelőik sorozatban nem fizették ki az elvégzett munkákat. Az érdekeltségeiknek nyújtott kölcsönök pedig a beruházásokhoz szükséges tőkét biztosították.

Az adósokat képviselő Szabó Bálint ügyvéd szerint “egyértelmű”, hogy Szegeden “burkolt és tiltott pártfinanszírozás” történt. Szabó Bálint szerint a cég milliárdokat nem fizetett ki az alvállalkozóinak több nagy beruházás során, közben kölcsönökkel segítette az anyacéghez tartozó kisebb cégeit, többek között azt, ahol Ujhelyi István egykori sofőrje volt az igazgató.

A portál cikkében idézte Szabó Bálintot, aki szerint “nagy biztonsággal kijelenthető, hogy a Szeviép-cégcsoporttól a pénzek (…) elsősorban a Magyar Szocialista Párthoz és a Magyar Demokrata Fórumhoz” vándoroltak.

A jogász elmondta, a vádiratban szereplő két vádpont, hogy 2008 közepétől egészen a 2010-es választások másnapjáig heti-havi rendszerességgel 1-20 milliós tételek kerültek Ujhelyi István volt sofőrjének a cégéhez, a Szeviép-leányvállalat Biztonsági Üzem Kft.-hez, összességében fél milliárd forint értékben. A férfi jelenleg a Szegedi Közlekedési Társaság repülési üzletágának vezetője.

Szabó Bálint szerint Botka László, a város MSZP-s polgármestere “igyekszik távol tartani magát a Szeviép-ügytől”. A városvezető azt hangsúlyozza, hogy Szeged 2002 és 2010 között több mint száz beruházást, és így közbeszerzést bonyolított le, amelyeken egyszer sem nyert a Szeviép. A jogász szerint azonban a vállalat nem közvetlenül az önkormányzattal állt kapcsolatban, hanem a város többségi tulajdonában lévő cégekkel, illetve valamelyik leányvállalata egy konzorcium részeként vett részt a projekteken.

A cikkben a vállalatról azt írták, “a villamostól kezdve a fürdőig mindent ők építettek”, benne voltak az M43-as autópálya és a nyugati elkerülő út kivitelezésében, a nevük ott szerepelt a rendezvénycsarnok és a Genomikai Innovációs Központ projektje mellett is. Kiemelték: “Botka László a két vádlott volt Szeviép-vezérrel közösen avatta fel a cégcsoport új irodaházát, és a harmadik vádlottal együtt írta alá a Napfényfürdő kivitelezési szerződését”.

A Szeviép elleni perben Ujhelyi István volt sofőrjét is meghallgatták, aki azt mondta, a három vádlottal csak a cég épületében találkozott, egyébként építésvezetőkkel állt rendszeres kapcsolatban, nem cégvezetőkkel.

Szabó Bálint szerint a férfi “stróman volt”, de “szerepet játszott a több mint 400 millió forint eltűnésében”. Ezért az ügyvéd azt követeli Botka Lászlótól, hogy hívja vissza a szegedi közlekedési társaság repülési üzletágának vezetői posztjáról.

Előző sztori

Miniszteri biztossá nevezik ki Csépe Valériát

Következő sztori

Atlétika: megvédte Európa-bajnoki címét Márton Anita a belgrádi fedettpályás bajnokságon