Közélet

Pánczél Károly a Székely szabadság napján: az autonómia nem alku tárgya

Pánczél Károly a Székely szabadság napján: az autonómia nem alku tárgya

2017. március 10., péntek
Pánczél Károly a Székely szabadság napján: az autonómia nem alku tárgya

Az autonómia nem alku tárgya, az autonómia jár - hangoztatta a székely szabadság napján, pénteken Budapesten rendezett megmozduláson az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottságának elnöke.

Pánczél Károly

(Fidesz) szerint "az autonómia követelését egy őshonos nemzeti kisebbségnek nem szabad feladnia", a román politikának pedig fel kell ismernie, hogy az autonómia nem szeparatizmus, "más jogainak csorbításával nekik nem lesz több". Hangsúlyozta: mihamarabb közmegegyezésen nyugvó tervezetet kell kidolgozni a témában, mert "négy-öt egymással harcoló autonómiaterv olyan, mintha egy sem lenne". A Székelyföldért Társaság megemlékezésén, mintegy ezerfős hallgatóság előtt a politikus a Hősök terén kijelentette: székely hősök vannak és lesznek, ahogy székely szabadság is lesz a közeljövőben. "Az autonómiáról végre nem beszélni kellene, hanem megélni azt" - fogalmazott. Mint mondta, a magyarok "a haladás évszázadának" gondolták a huszadik századot, ehelyett két világháború és két szörnyű diktatúra következett. "Máig érezzük a bőrünkön az 1918 és 1920 közötti vészkorszak", az első világháború elvesztésétől Trianonig tartó évek következményeit - fűzte hozzá. Papp Lajos Széchenyi-díjas szívsebész annak a véleményének adott hangot, hogy a világot ma a hazugság vezérli, például az a valótlanság, hogy szabadok a magyarok Székelyföldön. Székelyföld a székelyeké volt és a székelyeké lesz, most és mindörökké - zárta beszédét. György-Mózes Árpád, a megmozdulást szervező Székelyföldért Társaság elnöke azt emelte ki, hogy a romániai magyaroknak ugyanannyi jogot kell kapniuk, mint a magyarországi románságnak. A szónok felolvasta hétpontos követelésüket, amelyben egyebek mellett szerepel, hogy Romániában is ismerjék el államalkotónak az őshonos nemzetiségeket, amelyek anyanyelvhasználata a gyakorlatban is valósuljon meg, és a bukaresti kormány folytasson párbeszédet a székelyek küldöttségével. Országszerte több helyen megemlékeztek a székely szabadság napjáról; többek között Budaörsön, Sárospatakon, Szolnokon voltak rendezvények.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.