Kultúra

Összművészet, közönségtalálkozó és gorilla a Somogyi-könyvtár aktualitásai közt

Összművészet, közönségtalálkozó és gorilla a Somogyi-könyvtár aktualitásai közt

2017. március 22., szerda
Összművészet, közönségtalálkozó és gorilla a Somogyi-könyvtár aktualitásai közt
somogyi_konyvtar01kf

A Somogyi-könyvtár központi könyvtára mellett a Mesekuckóban, Hangoskönyvtárban és a Rókusi fiókkönyvtárban is várják programok az érdeklődőket.

A furfangos gorilla a Mesekuckóban

Március 24. (péntek), 16 óra – Északvárosi fiókkönyvtár (Szeged, Gáspár Zoltán u. 6.)

Mesés-zenés könyvbemutatóra várják a gyerekeket a Somogyi-könyvtár Északvárosi fiókkönyvtárában (Szeged, Gáspár Zoltán u. 6.), március 24-én, pénteken, 16 órára. A Mesekuckó gyermek-klubban Németh Andrea meseíró és rajzoló A furfangos gorilla című kötetét ajánlják az óvodások és iskolások, valamint családjuk figyelmébe. A könyv szerzője mellett a Mesekuckó vendége lesz Csikós-Szelezsán Beáta zenepedagógus is. A furfangos gorilla bemutatóját kézműves foglalkozás követi, amelynek anyagköltségéhez gyermekenként 100 forint hozzájárulást kérnek a szervezők.

Háy János: Utánképzés (ittas vezetőknek) – közönségtalálkozó a Somogyiban

Március 28. (kedd), 16.30 óra – 1 emelet, folyóiratolvasó-terem

A Szegedi Nemzeti Színházban, április 7-én tartják Háy János Utánképzés (ittas vezetőknek) című színművének ősbemutatóját. A premier előtt a szerző és az előadáson közreműködő művészek részvételével rendezett közönségtalálkozóra várják az érdeklődőket a Somogyi-könyvtárban. A program március 28-án, kedden 16.30 órakor kezdődik a bibliotéka első emeleti folyóiratolvasó-termében. Résztvevők: Háy János író, Szőcs Artur rendező, valamint Szabó Gabi, Barnák László és Rédei Roland színművészek. Beszélgetőtársuk Gortva Tamás, a Radnóti Miklós Gimnázium tanára. „Akiktől ittas vezetésért elvették a jogosítványt, háromnapos csoportterápián kell részt venniük. Különböző lelki alkatú és eltérő társadalmi hátterű alakokat, ijesztő és nevettető történeteket, meghökkentő életeket ismerünk meg a darab során, amelynek nyelvezete pergő és lendületes, tele humorral, komikummal, s persze az emberi kiszolgáltatottság örök tragikumával” – olvashatjuk az előadás ajánlójában. Háy János József Attila-díjas író, költő, festő, illusztrátor. A Pest megyei Vámosmikolán született (1960), a fővárosban járt középiskolába. A Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Tanárképző Főiskolai kar orosz-történelem szakán végzett. Tanított, majd szerkesztőként dolgozott több kiadónál (Holnap, Pesti Szalon, Palatinus). Jelenleg szabadfoglalkozású író. Verses és vegyes kötetei, drámái 1989 óta jelennek meg, könyveinek egy részét maga illusztrálta. Munkásságát ösztöndíjakkal, szakmai és közönségdíjakkal ismerték el.

Vers, festészet, zene – összművészet a Hangoskönyvtárban

Március 28. (kedd,) 16.30 óra – Hangoskönyvtár (Szeged, Stefánia 2.)

Verseket mondanak, muzsikálnak és képet festenek az Évszakok – Tavasz – Versek és dallamok tavaszi hangulatban című összművészeti program résztvevői a Somogyi-könyvtár Hangoskönyvtárában (Szeged, Stefánia 2.). A március 28-án, kedden 16.30 órakor kezdődő rendezvény közreműködői: Fabulya Andrea és Antal Anikó versmondók, Klebniczki György zongoraművész, valamint Barkos Bea képzőművész, aki a műsor alatt, a versek és muzsika szellemiségének jegyében festi meg a tavasz képi világát.

Tér-képeim – Szekretár Enikő kiállítása a Somogyiban

Március 29. (szerda) 17 óra – 1. emelet, folyóirat-olvasóterem

Szekretár Enikő Tér-képeim című kiállításával indul a Szegedi Tehetségpont és a SZTE Sófi Alapítvány fiatal tehetségeket bemutató sorozatának tavaszi programja a Somogyi-könyvtárban. A tárlatot március 29-én, szerdán 17 órakor Zakar István, kerámiatervező iparművész nyitja meg a könyvtár első emeleti folyóiratolvasó-termében. Májusig tíz fiatal mutatkozik be a Somogyiban, köztük képzőművész-tehetségek, előadóművészek és egyéb tudományterületek jeles ifjú képviselői. A kiállítás április 4-ig látható. A program a Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár, a Szegedi Tehetségpont és a SZTE Sófi Alapítvány szervezésében valósul meg. Szekretár Enikő így mutatja be önmagát: „Vizuális és környezetkultúra tanári mester szakos hallgató vagyok a Szegedi Tudományegyetemen. Már a középiskolai tanulmányaim alatt is a képzőművészettel foglalkoztam, majd később Szegeden a képi ábrázolás képzésen belül igyekeztem tovább mélyíteni a tudásom. Festményeim kiindulópontjául a térképek szolgálnak: eredetileg városokról, autópályákról és azok szabályos vonalhálózatukról készítettem képeket. Később alakult ez át olyan felületképzéssé, amin a különböző anyagokat próbáltam érzékeltetni; olyan felszíneket, amik az aszályra, vízre, hegyekre emlékeztetnek. Ezek a textúrajátékok uralják a képeket, ami reményeim szerint visszavezeti a nézőt az eredeti térképolvasat felé.”

Ez király! – zeneiskolások koncertje Rókuson

Március 30. (csütörtök), 16 óra – Rókusi fiókkönyvtár (Szeged, Vértói út 5.)

Farkasné Pap Erika, a Király-König Péter Zenei Alapfokú Művészetoktatási Iskola művésztanárának és növendékeinek bemutatkozó koncertjét rendezik Ez Király! címmel, a Somogyi-könyvtár Rókusi fiókkönyvtárában (Szeged, Vértói út 5.). A program március 30-án, csütörtökön 16 órakor kezdődik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.