Közélet

Majtényi: a jelöltség célja, hogy beszéljünk a negyedik köztársaságról

Majtényi: a jelöltség célja, hogy beszéljünk a negyedik köztársaságról

2017. március 10., péntek
Majtényi: a jelöltség célja, hogy beszéljünk a negyedik köztársaságról

Majtényi László szerint államfőjelöltségének nem az a célja, hogy köztársasági elnök legyen, hanem az, hogy beszéljenek a negyedik köztársaságról, arról, hogy mit gondolnak a magyar államról.

A Korózs Lajossal, az MSZP elnökségi tagjával pénteken Egereben tartott sajtótájékoztatón Majtényi László kiemelte: nyilvánvalóan nem lesz köztársasági elnök, hiszen az Országgyűlés pártarányai jól ismertek, így a jelölés elfogadása mögött személyes érdek nincs. Mint mondta, már a jelöltséget is "bónusznak" tartja, mert nem volt biztos benne, hogy meglesz hozzá a szükséges erő, vagyis a parlamenti képviselők egyötödének ajánlása. Az, hogy ez létrejött, "az alkotmányos ellenzék" jelentős teljesítménye - tette hozzá. Majtényi László kifejtette: "a jelöltség alapvető értelme az volt, hogy lehetőségem nyílt arra, hogy egy alkotmányos, demokratikus, a szegényekkel szolidáris, a korrupció ellen fellépő, a jövő nemzedékek érdekeit képviselő, a fenntartható fejlődést zászlajára tűző köztársaság eszményéről beszélhetünk; egy olyan országról, amelyben a kormány négyévente leváltható, az állampolgárok független intézmények védelme alatt állnak, amelyben a kisebbségek helyzete könnyebb, mint egy olyan országban, amelynek a nemzetközi tekintélye folyamatosan csökken". Korózs Lajos, az MSZP országgyűlési képviselője, a párt országos elnökségének tagja a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, azért szorgalmazták Majtényi László államfőjelöltségét, mert programpontjai között megfogalmazta a szegénység, az egyenlőtlenség mérséklését is. Kitért arra is: a jövő évi választásokat követően helyre kell állítani a köztársaságot, meg kell teremteni a negyedik köztársaságot, azt az új alkotmányt, amely garantálja a független intézmények működését, és az állammal szemben mindig kikényszeríthető szociális jogokat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.