Kultúra

Maci Kórház és szellemvilág a Somogyi-könyvtárban

Maci Kórház és szellemvilág a Somogyi-könyvtárban

2017. március 29., szerda
Maci Kórház és szellemvilág a Somogyi-könyvtárban
somogyi_konyvtar01kf

Teddy Maci Kórház lesz a Gyermekkönyvtárban, valamint Szellemvilág címmel Nemes Imre festményeit tekinthetik meg az érdeklődők a Somogyiban.

Teddy Maci Kórház a Gyermekkönyvtárban

Április 1. (szombat), 10.30-tól 13 óráig – Gyermekkönyvtár

Az óvodás és kisiskolás korú gyermekek gyógyíthatják a játékmacikat a Szegedi Orvostanhallgatók Egyesülete tagjainak segítségével a Somogyi-könyvtár Gyermekkönyvtárában. A program április 1-jén, szombaton 10.30- kor kezdődik. „A Teddy Maci Kórház egy olyan program, amely játékos keretek között igyekszik megismertetni a gyógyító tevékenységet a gyermekekkel. Orvostanhallgatók segítségével játszunk el egy orvosi rendelést, ahol a gyerekek plüss játékát meggyógyítva, önmaguk győződhetnek meg arról, hogy ami az orvosnál történik korántsem olyan rémisztő, mint amekkora félelem övezi. Az alapötlet Skandináviából származik, majd az IFMSA (Orvostanhallgatók Szervezeteinek Nemzetközi Szövetsége) keretein belül terjedt el a világ számos országában. Magyarországon a Magyar Orvostanhallgatók Szövetségének (MOSZ) segítségével Budapesten, Pécsett, Debrecenben és Szegeden is nagy sikerrel folyik a program. Foglalkozásainkon a gyerekek egy játékos program keretében megtanulhatják az orvosi vizsgálat menetét, eszközeit, megismerkedhetnek az orvosi környezettel, ezáltal a valós helyzetben kevésbé izgulnak és csökken a félelmük, szorongásuk. Ehhez nincs szükség másra, mint a macijukra vagy bármilyen más kedvencükre, aminek kitalált betegségét speciálisan képzett macidoktorok és doktor nénik segítségével együtt megvizsgálják és meggyógyítják. Az állandóan jelenlévő fehér köpeny és a “csúnya, félelmetes eszközök” pedig egy idő után már fel sem tűnnek nekik” – olvasható a Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete internetes

oldalán

.

Szellemvilág – Nemes Imre festményei a Somogyiban

Április 5. (szerda), 16.30 óra – 1. emelet, folyóiratolvasó-terem

Nemes Imre Szellemvilág című tárlatával folytatódik a Fiatal képzőművész-tehetségek a Somogyi-könyvtárban című sorozat tavaszi programja. A kiállítást

Horváth Péter

, a Debreceni Egyetem doktor jelöltje, a Debreceni Önkormányzat főépítészi irodájának munkatársa nyitja meg április 5-én, szerdán 16.30-kor, a könyvtár első emeleti folyóiratolvasó-termében.

Nemes Imre

a Szegedi Tudományegyetem vizuális- és környezetkultúra tanár mesterszakos hallgatója. Korábban a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar képi ábrázolás alapképzésén festészet szakirányon végzett. „Festményeimhez a fő inspirációt a mindennapi környezetemből szerzem, ötleteimet az épületek falán omladozó foltokból, pocsolyákból, penészfoltokból, rozsdafoltokból és beázásokból merítem. Ezeket a formákat próbálom életre kelteni a vásznon és a papíron; lényekként, szellemekként jelennek meg. Általuk olyan üzenetet közvetítek az emberek felé, ami mindenki számára más jelentéssel bír” – olvashatjuk a fiatal képzőművész bemutatkozójában. A tárlat április 11-ig tekinthető meg. A program a Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár, a Szegedi Tehetségpont és a SZTE Sófi Alapítvány szervezésében valósul meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.