Kosárlabda: nem akárhogyan vágott vissza a Vasasnak a Szedeák + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

szedeak-vasas018kf

Végig vezetve, nagy fölényben kosárlabdázva győzte le a Vasast Nikola Lazic együttese.

Az első negyed egy egyszemélyes Sulovic-showal indult, a légiós a Szedeák első hat pontját magára vállalta, egyszerűen nem tudták tartani a Vasas védői a festékben, ám 8-3-s szegedi vezetést követően felzárkózott a fővárosi gárda, sőt Thompson büntetőivel 12-11-nél át is vette a vezetést. Nem kosárlabdázott jó ritmusban ebben a játékrészben a Szedeák és Horváth Ákos triplája után úgy tűnt, hogy vendég vezetéssel mehetnek az első pihenőre a csapatok, ám Lilovnak még sikerült kiegyenlítenie, így 21-21-el zárult az első játékrész. A második negyedre érezhetően sebességet váltott védekezésben a Szedeák, és egy 10-4-es etappal el is húzott kicsit ellenfelétől. Két perccel a nagyszünet előtt először alakult ki tízpontosnál angyobb differencia a felek között, a Vasas sok labdát adott el a mérkőzésnek ebben a szakaszában, a hazaiak pedig rendre meg is büntették ezeket a hibákat, a félidőben már 49-33-ra vezetett Nikola Lazic együttese és nagyjából el is döntötte a találkozót. A Vasas persze nem adta fel, de továbbra is több hibát vétettek a vendégek, így nem igazán sikerült faragni a közben húszra növekvő hátrányukat. A mérkőzés végén Nikola Lazic már lehetőséget adott a fiataloknak is, így a 16 éves Varga Ákos és a 21 éves Kovács József is bemutatkozhatott az élvonalban. Összességében egy negyed kivételével uralta a mérkőzést a Szedeák és nagyon magabiztosan vágott vissza a decemberi budapesti vereségért. Folytatás csütörtökön a címvédő Szolnok otthonában.

Ami a statisztikát illeti

A mezőny legjobbja Nenad Sulovic volt a mai estén, ő adta meg az alaphangot az első támadásoknál, végül 20 pontig jutott, egészen pazar mezőnyszázalékkal: kilenc kétpontos kísérletéből hetet értékesített, távolról pedig egyenesen száz százalékkal tüzelt, két hármast emelt rá és mindkettő a gyűrűben kötött ki. Ezen felül leszedett nyolc lepattanót, kiosztott hét gólpasszt, emellé pedig talán belefér az öt eladott labdája is. Összességében 33-s VAL-t szorgoskodott össze, amivel kiemelkedett ma mindenki közül. A Szedeák egyébként is remekül dolgozott ami a dobásokat illeti, Nikola Lazic csapata 54.1 %-os mezőnymutatóval fejezte be a találkozót, ezzel szemben a vendégek csupán 44.2 %-al tüzeltek mezőnyből. Az eladptt labdák tekintetében nem alakult ki akkora különbség, bár sem a szegedi 16 sem a vendégek 19 elszórt labdája nem túl kevés. A vendégeknél is akadt azért jó teljesítmény, Thompson 18 ponttal csapata legeredményesebbjeként zárt, ám öt mezőnykosarához tizenkét kísérletre volt szüksége. Csapattársa Wright viszont úgy ért el 15 pontot, hogy kilenc rádobásából hét is a szegedi gyűrűben kötött ki, de összességében senki nem nyújtott igazán extrát az angyalföldiektől.

ONLINE
Szedeák Vasas
92 : 70
(21-21, 28-12, 20-14, 23-21)

Férfi kosárlabda NB I/A, 24. forduló

Naturtex-SZTE-Szedeák – Vasas Budapest 92-70 (21-21, 28-12, 20-14, 23-21)
Szeged, Újszegedi Sportcsarnok 600 néző. Vezette: Györffy P. A., Gál J., Balogh Gy. (Bogárdi J.).
Szedeák: BOLTIC 14, Lilov 11/3, CIRIC 24/15, Juhos 12, SULOVIC 20/6. Csere: Bán 4, Wirth 7/3, Filipovics, Vágvölgyi, Bonifert B., Varga Á., Kovács J. Vezetőedző: Nikola Lazic.
Vasas: Taylor 8, Katona R. 5/3, Horváth Á. 12/6, Thompson 18/3, WRIGHT 15. Csere: Moravcsik 1, Pacher 4, Garamvölgyi 5, Faragó 2, Boros, Peringer, Andrássy. Vezetőedző: Sárosi Bulcsú.

Nikola Lazic: “Szeretnék gratulálni a csapatomnak, tudtuk hogy nem lesz könnyű mérkőzés, hiszen a Vasas jó csapat. A szerda-szombat ritmusban nem könnyű felkészülni a mérkőzésekre, és nem is kezdtünk jól, főleg védekezésben. Összeségében megérdemelten nyertünk, van még két mérkőzés az alapszakaszból, Szolnokon szeretnénk egy jó meccset játszani csütörtökön.”

Sárosi Bulcsú: “Gratulálok a Szegednek, elég korán eldőlt ez a találkozó. A Szolnok elleni meccs után nem sikerült felfrissülnünk és nem tudtuk a saját játékunkat játszani.”

Nenad Sulovic: “Elsősorban szeretném megköszönni a szurkolóknak a fantasztikus atmoszférát, másodszor gratulálok a csapatnak. Nem volt túl sok időnk felkészülni az összecsapásra, a Vasasnak pedig jó játékosai vannak, és egyáltalán nem mutatja meg a tabellán elfoglalt helyezésük a valós erejüket. Dolgozunk tovább, a Szolnok ellen nem lesz könnyű dolgunk, de szeretnénk egy jó mérkőzést játszani.”

Wirth Ádám: “Nagyon kemény mérkőzés volt belülről, nem kezdtünk jól védekezésben, nem játszottunk olyan ritmusban ahogy szoktunk, több eladott labdánk is volt magunkhoz képest, de végül sikerült feljavulnunk és nyernünk.”

Horváth Ákos: “Gratulálok a Szegednek, az elejétől azt kaptuk tőlük amire számítottunk, mégsem tudtunk megfelelően reagálni. Szépen, türelmesen végigjátszották a támadásaikat, mi pedig talán túlságosan egyénileg szerettük volna megoldani a támadások befejezését és talán ettől kicsit görcsösen is játszottunk.”

no images were found

Online közvetítésünk

VÉGE.

IV. negyed 92-70 (21-21, 28-12, 20-14, 23-21)

40′ Zúg a szép volt fiúk, mert tényleg szép volt, vége a mérkőzésnek 22 ponttal nyer a Szedeák!

40′ Az utolsó percbe lépünk, amikor Bán Tibor is értékesít két büntetőt, 92-68. Thompson még kiharcol egy faltot, dobhat érte kettőt, bent is van, 92-70. Közben Juhos Levente is megkapja a neki járó ovációt a közönségtől Kovács józsef is a pályán a hazaiaknál.

39′ Taylor szerez két pontot büntetőkből, 88-68. Juhos a másik oldalon megszerzi a kilencvenedik szegedi pontokat is, majd megint egy elképesztő blokkot mutat be védekezésben, bravó Levi, 90-68.

39′ Juhos hatalmas sapkát oszt ki, ebből lehet indulni. Filipovics pedig egészen zseniális passzal kínálja meg Vágvölgyit, aki megszerzi első pontjait, 88-66. A végére pályán a Szedeáknál Bonifert és Varga Ákos.

38′ Újabb hazai időkérés. Wirth megint a vonalon ezután, megint értékesíti mindkét büntetőt, 84-66. A Vasas pedig újabb támadást zár le egy rossz dobással, lehet fordulni. Lilov palánkról húsz pontosra növeli a különbséget, 86-66. Ciric is legalább akkora ovációt kap mint Sulovic az imént.

38′ Ciric bevállal egy hármast, de ez nem jó, erre Wright egy kettessel büntet, 82-66. Lilov dobása sem megy be a másik oldalon, de szerencsére Thompsoné sem a vendégektől.

37′ Sulovic óriási taps közepette jön le a pályára, miközben Wirth értékesít két büntetőt, 82-64. Horváth triplája nem jó a túloldalon.

no images were found

37′ Thompson kosara jó, ráadásul szabálytalankodnak vele szemben a dobásnál, így dobhat még egyet, amit értékesít is, 80-64.

37′ Taylor közelije rossz, most Lilovnak ütnek oda a vendégek, dobhat kettőt a bolgár. Bedobja mindkettőt, majdnem húsz közte közte megint, 80-61.

36′ Már a hazai térfélen letámad a Vasas, sikerül átjutni, Bolticot faltolják, dobhat kettőt, de az első nincs bent. A második már a helyén, 78-61.

36′ Wirth bejátszása nem találja meg Filipovicsot, de Ciric nagyon szemfülesen labdát szeret, azaz hogy bele sem ér egy vendég passzba, de ezzel nagyon megzavarja Thompsont, így jöhet a Szedeák. Egyászen addig amíg Sulovic nem adja el, Katona pedig triplával büntet, 77-61.

36′ Lazic mester ismét időt kér, vélhetően egy figurát szeretne viszontlátni csapatától támadásban.

35′ Nagy a zűrzavar a szegedi palánk alatt, Wright egy kettessel zárja le ezt a támadást, 77-58.

35′ Ciric nyugtatja kicsit mesterét egy trojkával, 77-56.

35′ Hat perc van hátra, hússzal megy a Szedeák, ez valószínűleg már meglesz innen. Most viszont támad a Vasas, Thompson középtávolija bent van, 74-56, ez nagyon nem tetszik Lazic mesternek, időt is kér.

35′ Lilov nagyon messziről áll bele egy triplába, ami nem is megy be.

34′ Horváth sikeresen értékesít most egy hármast, 74-54.

33′ Lilov valahogyan meg tudja játszani Filipovicsot, akit besapkáznak. A Vasas azonban túl gyorsan akar indulni, Taylor vét lépéshibát. Filipovics beleáll egy hármasba, ami nem jó.

no images were found

33′ Sulovic a palánk alól szerez újabb kosarat, nagyon jól játszik ma, 74-51. Horváth közben elront egy triplát vendég részről, fordulhat a Szedeák.

32′ Elront a Szedeák egy támadást, majd Garamvölgyi harcol ki két büntetőt. Mindkettőt be is dobja, 72-51.

32′ Sulovic bevág egy trojkát, bravó, 72-47. Erre jön a gyors válasz egy kettes formájában, 72-49.

31′ Wright vét támadóhibát, jöhet a Szedeák. Pályán a hazaiaknál Filipovics Márkó, miközben Lilovnak ütnek oda.

31′ Egy rossz Taylor dobással indul az utolsó játékrész, Sulovic szerzi meg a védőlepattanót, lehet fordulni. Ciricnek dobnia kell, mert szorítja az idő, a nehéz dobás nincs is bent.

III. negyed 69-47 (21-21, 28-12, 20-14)

30′ Pacher kemény támadásban, de Ciric még keményebb, jó a védekezés. Wirth a másik oldalon beleláll egy triplába, de ez nem jó. Közben a Vasas könnyű két pontot szerez, 69-47, ez a negyed vége, nagyon magabiztosan vezet a Szedeák egy negyeddel a vége előtt.

29′ Taylor gyönyörűen veri meg lábbal védőjét, kijátszaná egy triplára a csapattársnak, de túl erős ez a labda, nem lehet megfogni. Juhos passza sem jó a túloldalon.

29′ Bolticot faltolják, most ő áll a vonalra, az első büntető kis szerencsével, a másik simán a helyén, 69-45.

no images were found

29′ Újabb Szedeák falt, újabb Vasas büntetők, Garamvölgyi is csak egyet dob be, 67-45, megszerzi a Szedeák a lepattanót.

28′ Sulovic tanárian találja meg Bolticot, aki pontokra váltja ezt a passzt, 64-42. Erre jön egy gyors válasz, de Ciric bever egy demoralizáló triplát, 67-44.

28′ Moravcsik dobhat két büntetőt, de csak az egyik van bent, 62-42.

27′ Lilov betör és hatalmasat ránt! 60-39. Gyorsan jön a válasz Thompsontól, 60-41. Sulovic sem tétlenkedik, most rohannak a csapatok, Sulovic két pontot tesz hozzá mai teljesítményéhez, 62-41.

27′ Horváthot faltolják, dobhat kettőt a Vasas. Az elsőt palánkról dobja be a vendégek egyese és a másodikat is, 58-39.

26′ Katona hármasa nem jó, ahogy a másik oldalon Lilové sem.

25′ Támadóhiba Sulovic ellen, fordul a Vasas. Juhos szerez labdát üggyel-bajjal, de végülis támadhat a Szedeák, Ciric vállal el egy triplát, ami lejön, de megvan a pattanó, majd Ciric közelről már nem ront, 58-37.

25′ Katona messzi triplája nem jó, de a túloldalon sem sikerül pontokkal befejezni a támadást. Taylor áll bele aztán egy következő triplába, de borzasztóan rövid a dobása, még ő maga is meglepődött ezen.

24′ Juhosnak ütnek oda, az alapvonalról jön a Szedeák, Juhos kapja és teszi fel, jó a kosár, 56-37.

24′ Thompson a vonalon, faltolták dobás közben, dobhat kettőt. Mindkettőt bedobja, 54-37.

no images were found

23′ Boltic forintos passzt oszt ki Sulovicnak, aki két ponttal hálálja ezt meg, 54-35.

23′ Taylor ügyeskedik a szegedi festékben, kipasszol Katonának, aki a gyűrűre tör. Faltolják, így dobhat kettőt a vonalról. Bedobja mindkettőt, 52-35.

22′ Wright majd Thompson kísérlete sem jó, aztán védőlepattanót szerez a Szedeák. Juhos marad egy az egyben Thompsonnal, de nem jó a dobása a kiszorított helyzetből.

22′ Juhos áll bele egy triplába, lejön a gyűrűről, de Ciric nagyot harcol a lepattanóért és vissza is teszi, ráadásul faltolják, bent van a plusz egy is, 52-33.

21′ Támadólepattanót szerez a Vasas, de Thompsont most jól védekezi le Sulovic, lehet fordulni.

21′ Elkezdődött a harmadik negyed, a Szedeáké az első támadás. Sulovic harcol a palánk alatt, odaütnek neki, az alapvonalról folytathatja a hazai csapat a támadást. Ciric fordul a palánkra, de rövid a dobása, megszerzi a labdát a Vasas.

II. negyed 49-33 (21-21, 28-12)

20′ Négy másodperc marad az órán, amikor Boltic dönt úgy hogy betöréssel veri meg védőjét, szép elzárást kap és jó is a kísérlet, 49-33, tizenhat ponttal veszet félidőben a Szedeák!

20′ 23 másodperc marad az órán, így végig is támadhatja a negyedet a Szedeák.

20′ Támadó miatt elveszik a labdát a Szedeáktól a labdát a sporik, de Juhos remek védekezéssel szerez labdát. Ciric a túloldalon megnézi magának a triplát és be is vágja! 47-31. Erre jön egy gyors válasz a túloldalon, Nikola Lazic kér most időt.

no images were found

19′ Boltic szemfüles, végigviheti, de utolérik és sajnos nem tudja bedobni sem, de dobhat kettőt a büntetővonalról. Sőt nem is kettőt, mivel sportszerűtlen hibát ítélnek a játékvezetők, a két büntető bent van és marad is a labda a hazaiaknál, 44-31.

19′ Wright válik le Juhosról, meg is kapja a labdát, a palánk alól szerez kosarat, 40-31. Juhos törleszt a túloldalon, ráadásul falttal együtt! A plusz egy sajnos nincs bent, 42-31.

19′ Thompson kényszerű triplája nincs bent, de gyorsan indulna a Szedeák, sajnos túl gyorsan, mert Ciric most nem éri el ezt a labdát, Wirth passza volt rossz. Időt kér a Vasas.

18′ Ciric szerez labdát, indítja Bánt, aki gyorsan két pontra váltja a labdaszerzést, 40-29, tíz fölött a különbség.

17′ Taylor most a büntetővonalon, értékesíti mindkettőt, 36-29. Erre is ott a válasz, Ciric ismét, 38-29.

17′ Taylor szép elzárással teremt dobóhelyzetet Garamvölgyi előtt, aki köszöni szépen, értékesíti is a középtávolit, 33-27. Ciric erre egy triplával válaszol, 36-27.

17′ Wright ront el egy triplát, a túloldalon viszont Bán Tibor kilép a pályáról, így most jöhet a Vasas. Keményen védekezik a Szedeák, Juhos pedig be is takarja Wrightot, de marad a labda a vendégeknél.

16′ Juhos Levente betörés után szerez két pontot, 33-25.

16′ Wright küzd a palánk alatt a vendégektől, jutalma egy kiharcolt falt, oldalról jön a Vasas. Thompson passzát viszont Boltic füleli le, lehet fordulni.

no images were found

15′ Bolticot faltolják, dobhat kettőt a vonalról, az első simán, a második is szerencsével esik be, de bent van, az a lényeg, 31-25. Nikola Lazic időt kér.

15′ Taylor passzol Garamvölgyinek, aki fel is teszi a palánkra a labdát, de egyrészt be sem megy, másrészt az óra is lejár.

15′ Sulovic nagyot harcol az újabb kosaráért, de sajnos lejön a gyűrűről a kísérlet. Ciric majdnem labdát szerez, de végül marad a Vasasé a labda.

14′ Katona találja meg Wrightot a palánk alatt, aki meg is veri a védőjét, 29-25.

13′ Taylor a feje fölött játssza meg szemfülesen az üresen érkező Thompsont, aki két pontra is váltja az asszisztot. Sulovic egy triplával válaszol, 29-23.

13′ Ez bizony nem révényes, Pacher nyúlt a gyűrű fölé amikor vissza akart pöcizni egy labdát, így jöhet a Szedeák. Sulovic Wirthet keresi a túloldalon, de ez a labda nagyon magas, nem lehet elérni, jöhet a Vasas.

12′ Ismét labdát lop a Szedeák, de Lilov sajnos rögtön vissza is ajándékozza.

no images were found

11′ A Szedeák kezdi a második negyedet, Sulovic játssza ki Ciricnek, aki egy dobócsellel indul amikor faltolják. Wirth Ádám megszerzi első pontjait, ráadásul rögtön hármat, 24-21. Megszerzi aztán a labdát a Szedeák, Wirth most oldalról áll bele egy trojkába, de ez nincs bent, viszont marad a labda a hazaiaknál és Sulovic két ponttal növeli az előnyt, 26-21.

I. negyed 21-21

10′ Hét másodperc van hátra a negyedből, amikor Lilov betör és szép kosárral egyenlít, 21-21, ez az első negyed vége, szoros, kiélezett játékrészen vagyunk túl.

10′ Horváth áll bele gy triplába és be is zúzza kegyetlenül, 19-21.

10′ Bolticnak ütnek oda a saját térfelén, ezért már dobhat kettőt, de az első sajnos kimarad. A második a helyén, megint hazai előny, 19-18.

9′ Begyűjtötte negyedik csapathibáját is a Vasas, oldalról jön a Szedeák, Boltic pedig megszerzi első pontjait, 18-18.

9′ Boltic dobása nem jó, Thompson az ellentámadásból pedig újabb két pontot szerez, 16-18.

8′ Sulovic már nyolc pontos, megint a festékben verte meg egy az egyben a védőjét, 16-14. Thompson erre is válaszol, 16-16.

8′ Lilov triplája rövid, de dobni kellett mert sürgetett az idő. A túloldalon támadóhibát ítélnek a Vasas ellen, jöhet a Szedeák.

no images were found

7′ Ciric is bevág egy trojkát, 14-12! Gyorsan jön a válasz, Pacher középtávolija köt ki a gyűrűben, 14-14.

7′ Ciric közelije most sajnos lejön a gyűrűről és megszerzi a Vasas. A másik oldalon Juhos üt oda dobás közben Thompsonnak, a dobás nincs a gyűrűben, de dobhat kettőt a légiós. Be is dobja mindkettőt, vezet a Vasas, 11-12.

6′ Ciric üti ki Katona kezéből a labdát, de marad a vendégeknél. Horváth áll bele egy középtávoliba és szépen helyezi a gyűrűbe, 11-10.

6′ Thompson bedobja a vendégek első tripláját, 8-6. Lilov sajnos Thopsonnak passzol, aki végig is viszi, 8-8. Juhos javít a túloldalon, ez is tripla 11-8.

6′ Taylor középtávolija jön le a gyűrűről, lehet fordulni. Boltic passzol Juhosnak, aki elvállal egy triplát, de sajnos nem megy be.

5′ Hatalmas a harc a labdáért, Lilov majd Juhos is ront egy-egy dobást, de marad a labda a Szedeáknál. Ciricet faltolja Taylor, az alapvonalról jön a hazai csapat. Sulovic ezéről azonban lelopja Taylor, akinek odaütnek.

no images were found

4′ Juhos labdája szédül be a gyűrűről, 8-3. Taylor a túloldalon elront egy triplát, megvan a pattanó is.

3′ Sulovic! Megveri lábbal a védőjét és újabb két pontot szerez, 6-1. A túloldalon Wright talál be a palánkról, bár eléggé lépésgyanúsnak tűnt az eset, 6-3.

3′ Sulovic főszerepben a mérkőzés elején, ezúttal palánkról talál be, 4-1. A túloldalon Lilov szerez labdát, jó a kezdés.

2′ Horváth passzol Wrightnak, aki a gyűrűre is teszi a labdát, nincs bent, de dobhat kettőt mivel faltolták. Az első nincs bent, nagyon túldobta, a második már a helyén, 2-1.

2′ Sulovic kapja a festékben a labdát, nagyot harcol, de támadóhiba miatt elveszik a sporik a labdát a Szedeáktól.

2′ Boltic labdaszerzése után Lilov próbálkozik kintről, de lejön a gyűrűről, megvan viszont a támadólepattanó.

1′ Thompson áll bele gyorsan egy triplába, de lejön a gyűrűről, a túloldalon Sulovic szép kosarat szereza palánk alól, 2-0.

1′ Elkezdődött az összecsapás az első támadást a Vasas vezetheti.

17.55 Megkezdődött a csapatok bemutatása, már csak néhány perc van hátra a kezdésig.

17.45 Köszöntjük olvasóinkat a Városi Sportcsarnokból, már csak negyed óra és kezdődik a Szedeák és a Vasas összecsapása. A csapatok melegítenek, a közönség is szépen gyülekezik, minden adott egy jó találkozóhoz.

A mérkőzés 18 órakor kezdődik.

A mérkőzés elé

Felvezető cikkünket az alábbi linken olvashatják.

Előző sztori

Hétfői programajánló: táncház, antidopping

Következő sztori

A héten ismét melegszik az idő