Kultúra

Kligl Sándor szobrászművész Érdemes Művész elismerést kapott

Kligl Sándor szobrászművész Érdemes Művész elismerést kapott

2017. március 14., kedd
Kligl Sándor szobrászművész Érdemes Művész elismerést kapott
kligl_sandor04_gs

A magyar nemzeti kultúra, művészi alkotómunka területén végzett kiemelkedő művészi értékteremtő munkája elismeréseként Magyarország Érdemes Művésze díjat vehetett át kedden Kligl Sándor. A szegedi szobrászművész alkotásait országhatáron innen és túl is csodálják, számára az egyik legkedvesebb a Kárász utcai utcazenész kompozíció.

"Meglepetés volt számomra az elismerés, de nagyon örülök neki, hogy figyelik az alkotásaimat, hogy elismerik a munkáimat" - mondta portálunknak

Kligl Sándor

, aki megtisztelőnek nevezte az érdemes művész kitüntetést, miután azt március 14-én átvehette

Balog Zoltántól

, az emberi erőforrások miniszterétől. "A szobrászt nem éppen az a szakma, amely az érdeklődés középpontjában áll, kivéve akkor, ha az avatót valamilyen botrány kíséri, vagy ha megrongálják a köztéri műveket" - folytatta, utalva ezzel arra, egyesek mennyire nem tartják becsben a városukat, környezetüket szépítő szobrokat. Műveit listába szedni is hosszú lenne, azért is, mert köztéri alkotásaival Békéscsabától kezdve Szegeden át egészen Nürnbergig találkozhatunk. Kligl, aki a Magyar Képzőművészeti Főiskola szobrász szakán végzett, mesterének

Mikus Sándort

tartja. Munkásságát Hódmezővásárhelyen kezdte, de az 1980-as évek elején a Csongrád megyei megyeszékhelyre költözött. Szereti Szegedet, a Tisza-parti városban található köztéri alkotásai közül pedig leginkább a Kárász utcai utcazenész kompozíciót. "Ennek óriási a közönségsikere" - jegyezte meg, ezt pedig minden alkalommal megállapítja, ha arra jár. Büszkeséggel emlékszik vissza a II. világháború áldozatainak elmélet állító Rákóczi téri szoborra, illetve több fővárosi munkájára is. A szobrászművész elárulta, több felkérést is kapott a közelmúltban, ilyen többek között a folyamatban lévő jánoshalmai Szent István-szobor, a lengyel-szlovák határra készülő egész alakos Rákóczi-szobor, illetve a budapesti Grosics-szobor is. Ópusztaszeren is szoboravatás lesz, ahol Árpádnak és vezérinek állít emléket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.