Írjon nekünk
Nemzeti Konzultáció

Közélet

Hídfejlesztés, tér-rehabilitáció és sportcsarnokok a kormány Szegedhez kötődő tervei közt

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

orban_viktor_botka_laszlo_sajttaj09_gs

A Magyar Közlöny legfrissebb számában kerültek nyilvánosságra Orbán Viktor miniszterelnök és Botka László szegedi polgármester januári megbeszélésének részletei.

A Magyar Közlöny szerint a Kormány által a Modern Városok Program keretében január 30-án Szeged önkormányzatával kötött megállapodásban foglaltak értelmében a város elérhetőségének javítása, Szeged és térsége gyorsforgalmi kapcsolatainak fejlesztése érdekében felhívja a nemzeti fejlesztési minisztert, hogy gondoskodjon Debrecen és Szeged gyorsforgalmi összeköttetése keretében a 47-es főút bővítésének előkészítéséről és kivitelezéséről. A projekt tervezésére 2018. december 31. a határidő, a kivitelezésére 2021. december 31.

Emellett az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program keretében rendelkezésre álló forrás, részben hazai forrás bevonásával – a kormány megbízásából a fejlesztési miniszter feladata gondoskodni a “Szeged-Makó elővárosi közlekedés fejlesztése, vegyesforgalmú Tisza-híd építésével” megnevezésű, az új Tisza-hídhoz kapcsolódó, vasúti és buszközlekedést kiszolgáló forgalmi csomópontot és P+R parkolót is magában foglaló beruházás előkészítéséről és megvalósításáról. A projekt előkészítésének határideje 2019. március 31., a projekt megvalósításáé 2022. augusztus 31.

Vizsgálat tárgyát képezik a városi repülőtér további működéséhez szükséges fejlesztési lehetőségek, melyek alapján a fejlesztési miniszter javaslatot tesz majd a fejlesztések támogatása érdekében szükséges intézkedésekre a Kormány számára 2017. augusztus 31-ig.

A Kormány a város és térsége gazdasági fejlődésének elősegítése keretében felhívja a Miniszterelnökséget vezető minisztert, a nemzeti fejlesztési minisztert és a földművelésügyi minisztert hogy vizsgálják meg a helyi élelmiszeripari fejlesztések, ennek keretében a Pick Szeged Zrt. területszerzéseinek és beruházásainak megvalósítását lehetővé tevő kormányzati intézkedések lehetőségeit, és annak eredménye alapján tegyenek javaslatot a Kormány számára a szükséges intézkedésekre 2017. augusztus 31-ig. Továbbá a nemzeti fejlesztési miniszter feladata gondoskodni a város ipari parki területeinek bővítéséről 2018. augusztus 31-ig.

A Magyar Közlönyben szereplő információk szerint a Kormány egyetért a szegedi innovációs projektek további támogatásával, melynek keretében felhívja az ELI Science Park projekt oktatási, kutatási és gazdaságfejlesztési koncepciójának kialakításáért felelős kormánybiztost, a nemzetgazdasági minisztert és a nemzeti fejlesztési minisztert, hogy a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke bevonásával vizsgálják meg az ELI lézer kutatóközpont mellett inkubátorház kialakításának feltételrendszerét, és tegyenek javaslatot az inkubátorház megvalósítására, európai uniós fejlesztési források bevonásának vizsgálatára is kiterjedően 2017. augusztus 31-ig.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter feladatai közé tartozik az is, hogy az Önkormányzat bevonásával – az „okos város” szolgáltatások összehangolt bevezetését és működését támogató szervezeti és tudásplatform létrehozásáról és működtetésétől, valamint a teljes rendszer működésének monitorfingjáról szóló 1024/2017. (I. 24.) Korm. határozattal összhangban – dolgozza ki a szegedi Okos Város Program fejlesztési koncepcióját és tegyen javaslatot a koncepció megvalósítására 2017. augusztus 31-ig.

A Kormány mindemellett támogatja Szeged városrehabilitációs célú fejlesztéseit és a Tisza által nyújtott lehetőségek hatékonyabb kihasználását, ezzel összhangban a) támogatja a Belvárosi híd rekonstrukcióját, melynek érdekében felhívja a nemzeti fejlesztési minisztert, hogy tegye meg a szükséges intézkedéseket a Belvárosi híd rekonstrukciója érdekében. A projekt felelős: nemzeti fejlesztési miniszter, a határideje 2019. augusztus 31.

A Miniszterelnökséget vezető minisztert és a belügyminisztert arra szólítja fel a kormány, hogy tegyék meg a szükséges Intézkedéseket a Tisza Szeged Főutcája projekt — lehetőség szerinti uniós fejlesztési források bevonásával történő — megvalósítása érdekében 2019. augusztus 31-ig.

A kormány emellett felhívja a Miniszterelnökséget vezető minisztert, hogy tegye meg a szükséges intézkedéseket a Széchenyi tér második világháború előtti arculatának helyreállítása érdekében 2019. augusztus 31-ig, valamint felhívja a nemzeti fejlesztési minisztert és a nemzetgazdasági minisztert hogy tegyék meg a szükséges intézkedéseket a Mars tér rehabilitációja érdekében a távolságiautóbusz-közlekedés áthelyezését követően 2019. augusztus 31-ig.

Felhívja a nemzeti fejlesztési miniszter a Közlöny értelmében megvizsgálja egy kerékpáros- és gyalogoshíd megépítésének lehetőségeit és a vizsgálat eredményéről tájékoztatja a Kormányt 2017. augusztus 31-ig.

A Kormány támogatja Szeged helyi közlekedésének fejlesztését, amelynek keretében felhívja a nemzeti fejlesztési minisztert a postaügyért és a nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős kormánybiztost és a nemzetgazdasági minisztert hogy az önkormányzat részvételével alakítsanak munkacsoportot, melynek keretében Szeged tömegközlekedésének elektromos alapra helyezésének lehetőségét vizsgálják meg, és tegyenek javaslatot a Kormány számára. Határidő a munkacsoport megalakítására azonnal, a javaslattételre: 2017. augusztus 31.

A Kormány a város sportéletének élénkítése, a helyi és térségi társadalmi igények kielégítése céljából támogatja Szegeden sportcélú beruházások megvalósítását, ennek keretében felhívja a nemzeti fejlesztési minisztert és az emberi erőforrások miniszterét, hogy gondoskodjanak a város által tervezett új fedett versenyuszoda megvalósításához szükséges intézkedések megtételéről. Határidő az előkészítésre azonnal, megvalósításra 2019. augusztus 31.

Emellett a kormány felhívja a nemzeti fejlesztési minisztert és az emberi erőforrások miniszterét, hogy az Önkormányzattal együttműködve gondoskodjanak új kézilabdacsarnok megvalósítására irányuló beruházási program kidolgozásáról, és tegyenek javaslatot a beruházás támogatására. Határidő az előkészítésre azonnal, a megvalósításra 2019. augusztus 31.. A kormány továbbá felhívja a nemzeti fejlesztési minisztert és az emberi erőforrások miniszterét, hogy az Önkormányzat részvételével alakítsanak munkacsoportot, melynek keretében dolgozzák ki az atlétikai központ megvalósításának koncepcióját, és arról tájékoztassák a Kormányt. Határidő a munkacsoport megalakítására azonnal, a javaslattételre: 2017. augusztus 31.

Hírzóna

Már 396 ezren töltötték ki a nemzeti konzultációs kérdőívet

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Az ellenzék azonban újra és újra torpedózza a konzultációt.

Tovább olvasom

Hírzóna

Közösen fejlesztik Csongrád-Csanád és a Vajdaság turisztikai értékeit

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Tematikus turisztikai útvonalakat, közös brand-et és online platformokat állítottak össze.

Tovább olvasom

Közélet

Nyugodt szívvel engedhetik a szülők táborozni a gyerekeket Szegeden

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Bár a vírusjárvány nem szűnt meg, a táborokban kiemelt figyelmet fordítanak a biztonságra.

Tovább olvasom

Aktuál