Hétvégi programajánló: Kowalsky meg a Vega, Jampec Party

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

kowalsky meg a vega

A szegedi nagy árvízre emlékeznek a Dóm téren, kiállítás nyílik a Grand Caféban, Szegeden koncertezik a Nemzeti Hang, Kowalsky meg a Vega, évalamint lesz Jampec Party és Bödön Piac is.

A dél-alföldi cserkészek és a Szeged-Belvárosi Plébánia munkatársai ismét megrendezik az immár 13 éves hagyománnyal rendelkező Árvízi Emléknapot. A 10 órakor kezdődő esemény változatos elfoglaltságokat kínál kicsiknek és nagyoknak egyaránt a Dóm téren és környékén: főzőverseny, kézműves-foglalkozások, teaház, kiállítások, hadijáték, lovagkori városi játék, kovácsolás, íjászat várja az érdeklődőket. Lesz továbbá mesemondás, bábelőadás, Teddy Maci Kórház és különböző játékok a legkisebbeknek, népzene, tánctanítás és izgalmas éjszakai játék várja a nagyobbakat, illetve látványos, interaktív természettudományi kísérleteket is megtekinthetnek a látogatók. A rendezvényt hálaadó szentmisével és tábortűzzel zárják. Részletek ITT.

Kilencedik alkalommal rendezi meg a Tavaszi Gitártalálkozót a Dugonics András Piarista Gimnázium és Karolina Gimnázium művészeti iskolája március 11-12-én a Piarista Gimnáziumban. A IX. Tavaszi Gitártalálkozóra hetvenhárom versenyzőt várnak a szervezők húsz művészeti iskolából, a régióból, Vajdaságból, valamint Budapestről. Szombaton 10 órakor kezdődik a versenyszámok bemutatása, 16 órakor a SZTE Vántus István Szakközépiskola növendékeinek hangversenye lesz hallható, közben élő festészet (Piarista Mester Tanoda) szórakoztatja majd a közönséget. A zsűri elnöki tisztjét Szilvágyi Sándor Liszt Ferenc-díjas gitárművész tölti be. A rendezvény a versenyzőkből szervezett gitárzenekar záró koncertjével zárul vasárnap 14 órakor.

Az Alsóvárosi Tájház szombati Tájházi Kincskereső foglalkozásán 10 és 13 óra között hűtőmágneseket készíthetnek az érdeklődők kavicsból, kerámia korongból, csipeszből. Ugyanitt 13 órától a Szegedi Alsóvárosi Általános Iskola 2.b osztályos tanulói Gergelyjárás hagyományát élesztik újjá.

Folytatódnak az ajándék tárlatvezetések Szegeden: a Kass Galériában „Az Alföld barbárjai” című régészeti kiállításon tartanak ingyenes vezetéseket a Szegedi Tudományegyetem régész szakos hallgatói minden szombaton délután. Noha a szegedi Pompeji-kiállítás bezárta kapuit, az ajándék tárlatvezetések nem szűnnek meg Szegeden: a Kass Galéria régészeti kiállításán tartanak ingyenes vezetéseket minden szombaton 16:30-kor. A tárlatvezetők a Szegedi Tudományegyetem régész szakos hallgatói lesznek, akik hetek óta készülnek a feladatra. „Az Alföld barbárjai” című kiállítás bemutatja, mi történt a mai Szeged és Csongrád megye területén abban az időszakban, amikor a Vezúv kitörése elpusztította Pompejit az első században. A tárlaton „in situ” sírokat, különböző használati tárgyakat (csontfésűt, tükröt, festékes tégelyt, piperekészletet), valamint olyan különleges nyakláncokat, karékeket is bemutatnak a barbár szarmaták világából, melyek talizmánjai óvó-védő, bajelhárító vagy fájdaloműző szereppel is bírhattak.

Fülöp Péter fotográfus “Fény(le)képezés” című kiállítását nyitja meg Mikola Gyöngyi irodalomkritikus, a Gyalogfény együttes és Fabulya Andrea közreműködésével a Grand Caféban szombaton 18 órától. Az est során bemutatják a 2016-ban megjelent Deszkarésen c. verseket és fotográfiákat tartalmazó kötetét is. „Fülöp Péter képei, ahogy ő mondja az „éberség” szándékát reprezentálják. Nekem inkább, és ez persze nézőpont kérdése, a Moholy-Nagy féle „intenzív látás” termékei, a nyers tiszta látásé. Rokonsága a költészettel egyértelmű, a költészet konkrétsága és a költői nyelv autonómiájának elve azonos fényképeinek a nyers, tiszta látásával. Mindkettő mozaikszerű, széttördelt formát és új létrehozott egységet jelent. Fülöp kiragadja a dolgokat eredeti környezetükből, hogy friss szemmel láthassa és saját belső világa parancsai alapján rendezze, kapcsolja hozzá más dolgokhoz. Képaláírásai nem engedik némaságba merülni képeit. Nem hagy minket eltévedni, hánykolódni az értelmezés végtelen óceánján. Tiszta hangok ezek, amelyek hitet tesznek az igazság mellett.”

A Nemzeti Hang ad koncertet a Városi Rock Klubban 19 órától. Vendég: Senor.

Kowalsky meg a Vega koncert várja a közönséget az IH Rendezvényközpontban 19 órától. Vendég az Éva Presszó.

Verdi La Traviata című operájának közvetítését tekintheti meg a közönség a Belvárosi Moziban szombaton 19 órától olasz nyelven, angol és magyar felirattal. Vezényel: Nicola Luisotti, rendezte: Willy Decker.

Jampec Party-ra vár a JATE Klub szombaton 21 órától. “Mindent eldobva, rucikat, hajzseléket előkaparva repülj vissza velünk abba a korba, ahol a szoknyák a legjobban pörögtek, a hajak égnek álltak, ahol a srácok vagányabbak a csajok pedig nagyon dögösek voltak. Most sincs ez másképp! Ne hagyd ki!!! Egész estés rockabilly hangulat a hazai és külföldi retro slágerekkel, ahol igazi jampec hangulatban tölthetsz el egy felejthetetlen estét. Fokozzuk tovább a hangulatot!? Itt mindenki a korhoz illő öltözékben ropja hajnalig! Lányoknak pöttyös ruci vagy pörgős szoknya, srácoknak a felhajtott gallér és a belőtt séró!”

Nőnapi Retro Estet tartanak a Kálvária KIK-ben szombaton 21 órától a ’90-es évek legjobb magyar és külföldi zenéivel.

A szombati Smokey Monday várja az érdeklődőket szombaton 23 órától a Grand Café Várkertben Suhov-al és Wowbagger-el.

Ismét megrendezik a Bödön Piacot a Szeged Plázában vasárnap 9 és 14 óra között. “Tudod, hogy hívják a Valami Finom termékek készítőjét? Minden sütit ismersz a Tönkölysüti vagy Monka standján? Tudod, hogy lehet kapni mézes puszedlit a piacon? Kérdezted már őket valaha arról, hánykor kelnek reggelente? Hogyan élnek? Miből áll a munkájuk, aminek gyümölcsét hazaviszed? Ha nem, most megteheted, a máricusi Bödönön ugyanis egy kis kalandra hívunk! Kitaláltunk néhány izgalmas küldetést, amin keresztül közelebb kerülhetsz azokhoz a termelőkhöz, akiktől a Bödönön vásárolsz! Ráadásul ha úgy döntesz, részt veszel a kis kalandban, a Bödönös árusok barátságán és egy jó délelőttön túl akár még értékes ajándékcsomagot is nyerhetsz!” Részletek ITT.

Kukla Krisztián, a Duray-tárlat kurátora vezeti körbe az érdeklődőket az alkotások közt a Reökben vasárnap 11 órától. A tárlatvezetés és a kiállítás megtekintése a program keretén belül ingyenes. “A nietzschei cím ezennel az 1988-ban elhunyt, s a 20. századi magyar képzőművészet még felfedezendő, pontosabban újra felfedezendő alakjai közé tartozó Duray Tibor tárlatának címeként szerepel. A szegedi Reök-palota körbejárható kiállítótermében tematikus csoportokba szedve láthatjuk Duray alkotásait: a monumentális méretű Aranykort, a korai art decós képeket, a Derkovits hatás nyomán, ám saját hangon megszólaló, megkapó enteriőröket, zsánerképeket és portrékat, a háborús és minden bizonnyal 56-os élmények szuggesztív műveit, a spontán manuális készségről tanúskodó tusrajzokat, a késői apró tájképeket és a hatalmas üvegablak-terveket, a talányos színpadképeket.”

Folyamatos kiállítások, programok:

Kassák Lajos költő, író és festő, a magyar avantgarde művészeti irányzatok vezéralakja (1887–1967) születésének 130., halálának 50. évfordulója alkalmából emlékkiállítás nyílt a Somogyi-könyvtár első emeleti folyóiratolvasó-termében. A konstruktőr – Kassák Lajos, a képzőművész című tárlat művészeti albumai bemutatják az egyes alkotói korszakok legjellemzőbb munkáit, Kassák saját versesköteteihez, prózai írásaihoz készített illusztrációit. Megtekinthetők a művész szerkesztésében megjelent folyóiratok: Ma, Tett, Dokumentum eredeti példányai is. „Kassák Lajos korának egyik legjelentősebb művészeti szervezője. Kiemelkedő fontosságúak művészetelméleti, kritikai írásai is. Képzőművészként előbb az aktivizmus, majd a konstruktivizmus legfontosabb magyar képviselője” – olvasható a kiállítás ajánlójában. A tárlat március 29-ig tekinthető meg.

A szegedi Nagy Árvíz 1879-ben címmel kamarakiállítás nyílik a Somogyi-könyvtár aulájában. A tárlat korabeli napilapok és folyóiratok híradásainak tükrében eleveníti föl a Szegedet 1879. március 12-ére virradó éjszaka hullámsírba döntő katasztrófa eseményeit. A bibliotéka fotó-, könyv- és folyóirat-állományából válogatott tárlat február 23-tól március 15-ig tekinthető meg.

Az Arany János-emlékévhez kapcsolódva a Somogyi-könyvtár kiállítással tiszteleg a 200 éve született költő, műfordító, szerkesztő, tanár, a Kisfaludy Társaság elnöke és a Magyar Tudományos Akadémia főtitkára előtt. A tárlat Arany János életét és munkásságát korabeli könyvek, folyóiratok, valamint a műveihez készült illusztrációk segítségével mutatja be. A kiállítás egyik különlegessége a zeneszerző Arany János dalainak kottakönyve. A költő – aki zongorázni és gitározni is tudott – Petőfi Sándor és Amadé László verseit zenésítette meg. Saját szerzeményein kívül még népdalgyűjteménye is megjelent. Az Arany – 200 című tárlat március 15-ig tekinthető meg a Somogyi-könyvtár aulájában.

tulsagosan_is_emberi_tarlat008kf

Izgalmasan sokrétű Duray Tibor képzőművész életműve, melyről ezúttal a szegedi REÖK látogatói is meggyőződhetnek. Az “Emberi, túlságosan is emberi” című kiállításon látható lesz a monumentális Aranykor c. mű is, mely több évtized után kerül újra a nagyközönség elé. Mi visz rá egy festőt arra, hogy megbízás nélkül műtermében hosszú évekig egy olyan festményen dolgozzon, amit nem láthat teljes egészében, mert a kép jóval nagyobb, mint a rendelkezésére álló falfelület? Talán valami emberi, túlságosan is emberi. A nietzschei cím ezennel az 1988-ban el-hunyt, s a 20. századi magyar képzőművészet még felfedezendő, pontosabban újra felfedezendő alakjai közé tartozó Duray Tibor tárlatának címeként szerepel. Részletek ITT.

olimpia02

Az olimpiák történetét mutatja be a Móra Ferenc Múzeum új kamarakiállítása: az „Olimpiák a gyűjtő szemével” című tárlaton egy magángyűjtő, Szegi László relikviái mellett olimpikonjaink ikonikus tárgyait is kiállítják. Látható lesz az a fém fáklya, mellyel az 1936-os, berlini olimpiai lángot hozták az országhatártól egészen Kecskemétig: összesen 114 futó vitte az ereklyét ezen a szakaszon. Ezen az olimpián 10 aranyérmet szereztek a magyar sportolók. A kiállítás képeslapokon, plakátokon, kitűzőkön, autogramkártyákon, olimpiai belépőjegyeken keresztül szemlélteti az újkori olimpiák elmúlt százharminc évét. A tárlaton látható Vajda Attila pekingi aranyérme, melyet kenu 1-esben szerzett 2008-an, illetve 2004-es athéni bronzérme is. Megtekinthető még a Kovács Koko István által dedikált boxkesztyű és Papp László autogramkártyája is.

Európában egyedülálló több ezer darabból álló Informatika Történeti Kiállítás tekinthető meg 1300 négyzetméteren, Szegeden, a Szent-Györgyi Albert Agórában. A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság jelentős szellemi és anyagi ráfordítással hozta létre és folyamatosan fejleszteni a világ vezető informatika történeti múzeumaival vetekedő kiállítást. A múzeumban olyan gépeket, eszközöket ismerhetnek meg és próbálhatnak ki a látogatók, amelyek a számítástechnika fejlődését mutatják be a kezdetektől egészen napjainkig. Több száz tonna számítástechnikai berendezés, ami nélkül nem lenne érintőképernyő, laptop, okostelefon, internet. Eddig még a világon sehol sem látott Neumann relikviákat is megcsodálhatnak az érdeklődők, amelyekkel a XX. század egyik legnagyobb, magyar tudósának állítanak emléket.

A programajánló összeállításában együttműködő partnerünk az iszeged.hu.

Default thumbnail
Előző sztori

Németországban a tervezettnél több közpénzt kellett fordítani tavaly a menedékkérőkre

Default thumbnail
Következő sztori

Pánczél Károly a Székely szabadság napján: az autonómia nem alku tárgya

Legutóbbi hasonló cikkek