Hencz Péter: Ferenc pápa nagyböjti üzenete

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Hencz_Peter

A húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe, Jézus Krisztus kereszthalálára és feltámadására emlékezünk, mellyel mindenkit megváltott. Az előtte lévő negyven nap a nagyböjt, az imádkozás, a böjtölés, a lelkiismeretvizsgálat ideje. Igyekszünk a botlásaink okozta kárt helyrehozni, megbocsájtani másoknak, alamizsnálkodni.

A nagyböjtnek számos olyan üzenete van, mely nemcsak a hívőknek, hanem mindenkinek szól. A pápák, így most Ferenc pápa is, üzenetben fordulnak a katolikusokhoz, melyben több gondolat mindenki számára hasznos lehet. A mostani üzenet címe: A másik ember ajándék.

Ezen időszak mindenki számára jó alkalom, hogy közelebb kerüljön Istenhez. Isten mindannyiunkat szereti, még a bűnöst is, és várja, hogy visszatérjünk hozzá, hogy megbocsájthasson.

Nyissuk meg szívünket a másik ember előtt, nyissunk ajtót minden szükséget szenvedőnek. Minden élet, amely utunkba akad, méltó arra, hogy befogadjuk, tiszteljük és szeressük.

Különös felelőssége van a gazdagoknak. Minden baj gyökere ugyanis a pénz utáni sóvárgás (Pál apostol), mely a veszekedés, irigység forrása, az emberek megromlásának legfőbb oka. A pénz képes átvenni fölöttünk az uralmat, ahelyett, hogy eszköz lehetne a szegények, rászorulók megsegítésében, a szolidaritásban, az önzés szolgájává tesz. A kapzsiság hiúvá tesz, azt hihetjük, hogy nekünk mindent szabad, nem látjuk meg körülöttünk a szükséget szenvedőket. „Senki sem szolgálhat két úrnak: vagy gyűlöli az egyiket, a másikat pedig szereti, vagy ragaszkodik az egyikhez, a másikat pedig megveti. Nem szolgálhattok az Istennek és Mammonnak is.” (Máté, Jézus tanítványa) A gazdag és a szegény egyaránt meghal, semmit sem vihetünk magunkkal, csak jócselekedeteinket. „Semmit sem hoztunk erre a világra, s nem is vihetünk el semmit.” ( Pál apostol)

Imádkozzunk egymásért, hogy képesek legyünk irgalmas szeretettel a gyengék és szegények felé fordulni – fejezi be Ferenc pápa üzenetét.

Íme, néhány szó a böjtölésről: együnk kevesebbet, ne válogassunk, óvjuk egészségünket. Legyünk egymással türelmesek. Mosolyogjunk, köszönjünk előre egymásnak jókedvvel. Végezzük el munkánkat alaposan, időben. Parancsolgatás helyett legyünk előzékenyek. Elrontott kapcsolataink közül legalább egyet próbáljunk rendezni. Közlekedjünk szabályosan, udvariasan. Írjunk levelet annak, akinek rég nem írtunk. Kerüljük a pletykálkodást, mások megszólását.

Hencz Péter

Default thumbnail
Előző sztori

Atlétika: a szülei is a helyszínen láthatták Márton Anita Európa-bajnoki győzelmét

Következő sztori

Labdarúgás: arannyal búcsúzna a csongrádi kapusikon

Legutóbbi hasonló cikkek