Kultúra

Hamvas Béla-kiállítás és könyv-örökbefogadás a Somogyiban

Hamvas Béla-kiállítás és könyv-örökbefogadás a Somogyiban

2017. március 13., hétfő
Hamvas Béla-kiállítás és könyv-örökbefogadás a Somogyiban
somogyi_konyvtar01kf

Hamvas Béla íróra és Buday György grafikusra is kiállítással emlékeznek a Somogyi-könyvtárban.

A nevezetes névtelen – 120 éve született Hamvas Béla

Hamvas Béla (1897 – 1968) író, esztéta, filozófus és könyvtáros születésének 120. évfordulójáról kamarakiállítással emlékezik meg a Somogyi-könyvtár. A második emeleti kölcsönzőben a szerző műveiből láthatnak válogatást az érdeklődők. A kiállítás március 13-tól április 6-ig tekinthető meg. „Az ember sok ezer könyvet olvas, legnagyobb részüket egy hét alatt elfelejti. Az ember életében sok ezer festményt, zeneművet, szobrot és tájat lát és hall, és van tíz-húsz-harminc, amely hosszú ideig kíséri, mint a barát vagy a kedves. Az ember életében csak egész kevés olyan gondolatot talál, amelytől sohasem válik meg.” (Hamvas Béla)

A királyi fametsző – könyv-örökbefogadás és kiállításmegnyitó

A királyi fametsző - 110 éve született Buday György grafikus, illusztrátor című kiállítás megnyitója előtt, megemlékezéssel egybekötött könyv-örökbefogadás kezdődik a Somogyi-könyvtár harmadik emeleti olvasótermében, március 16-án, csütörtökön, 15.45 órakor. A könyvtár aulájában rendezett kiállítást az örökbefogadás után, 16.30-kor nyitja meg Nátyi Róbert PhD. művészettörténész, főiskolai docens. Közreműködnek: Simai Mihály költő, valamint a Király-König Péter Zeneiskola növendékei és művésztanárai. Buday György (1907 – 1990), a magyar fametszés megújítója Kolozsváron, Szegeden és Londonban élt és alkotott. A Somogyi-könyvtár őrzi hagyatékának egy részét, amelyből kiállítás nyílik a művész születésének 110. évfordulójának tiszteletére. A tárlaton láthatók a gyermek Buday kezdeti próbálkozásai, majd a kiteljesedő művész akvarelljei, krétarajzai, fametszetei. A kiállítás Londonban készült fotók segítségével idézi vissza életének utolsó időszakát. A tárlat május 17-ig tekinthető meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.