Egyetem

Genetikai hibák okozhatták a gyapjas mamutok kihalását

Genetikai hibák okozhatták a gyapjas mamutok kihalását

2017. március 3., péntek
Genetikai hibák okozhatták a gyapjas mamutok kihalását

DNS-elemzések szerint lehetséges, hogy a gyapjas mamutok kihalását a genetikai hibák felhalmozódása okozhatta.

A Föld utolsó gyapjas mamutjaiban olyannyira felhalmozódtak a genetikai eredetű betegségek, hogy elveszítették szaglásukat, kerülték egymás társaságát és szőrzetük különösen fényessé vált - állapították meg kutatók, akik a kihalt állatok ősi DNS-ét vizsgálták mutációk után kutatva. Az eredmények a jelenleg élő állatok fajfenntartásához járulhatnak hozzá - olvasható a BBC hírportálján.

Rebekah Rogers

, a Berkeley-ben lévő Kaliforniai Egyetem szakértője, a kutatás vezetője szerint a mamutok örökítőanyaga "szétesett, épp mielőtt kihaltak". A tudósok 4000 éve élt mamutok ősi DNS-ét vizsgálták, és összevetették azt egy 45 ezer éve élt példány örökítőanyagával - ebben a korban még jóval nagyobb volt a faj populációja. A gyapjas mamutok egykor gyakori élőlények voltak Észak-Amerikában és Szibériában, ám környezeti tényezők és valószínűleg a vadászó emberek miatt mintegy tízezer éve megkezdődött a kihalásuk. Csak kisebb populáció maradt fenn egészen négyezer évvel ezelőttig.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.