Közélet

Rendszeresen bántja társait a szegedi óvodás

Rendszeresen bántja társait a szegedi óvodás

2017. március 10., péntek
Rendszeresen bántja társait a szegedi óvodás
eroszak_bantalmazas_okol

Aggódó édesapa kereste fel szerkesztőségünket, mert a gyermeke egy olyan újszegedi óvoda csoportjába jár, ahol a társainál idősebb fiú bántja a többieket. Kétségbeesve fordult hozzánk, mert a problémás fiú rugdos, kiabál, köpöd, de nem hallgat a nevelőire sem, alkalomadtán nekik is odacsap. Segítünk, mi a teendő hasonló helyzetben.

Veszekedés és köpködés

Az édesapa elmondása szerint a nevelési év közepén vettek fel egy új kisfiút az egyik újszegedi óvodába, akiről hamar kiderült, súlyos magatartásproblémái vannak. Minden előjel nélkül veszekszik, rugdos, kiabál a többiekkel, leköpi őket, ráadásul az óvónők szigorától sem riad vissza. Az apuk azt állítja, az egyik dajkát fejbe is verte egyszer, súlyos sérülést okozva ezzel neki. A szülők közül sokan úgy gondolják, a kisfiúnak nem ebben az intézményben lenne a helye, speciális nevelésre szorulna. Az aggódó apuka fiának sorra szakadnak ki a nadrágjai, mert a problémás gyerkőc indulatai az udvaron még inkább elszabadulnak. Az óvodások félnek.

Hogyan léphet fel a szülő?

"Az intézmény alapító okirata szerint Szeged város tagóvodái integráló óvodák, amely szakértői véleménnyel rendelkező gyermekek ellátását is biztosítja. A kiemelt figyelmet igénylő gyermekek ellátása intézményünkben a következőképpen biztosított: heti rendszerességgel gyógypedagógus, napi szinten pedagógiai asszisztensek, és szükség szerint óvodapszichológusok támogatják a nevelési folyamatot az óvodapedagógusok mellett. Amennyiben a szülőnek további kérdése és problémája van a sajátos neveléssel kapcsolatban, az óvodapedagógusok felvilágosítást adnak és szerveznek az integrálás folyamatáról szülői értekezlet, szülői fórum, pszichológus tájékoztató előadása keretében. Szükség és igény esetén az óvodapszichológusok egyéni szülői konzultációkat is tartanak. Fontos valamennyi kisgyermek és családjának személyiségi jogainak tiszteletben tartása" - válaszolta megkeresésünkre

Bartáné Tóth Mária

, az óvodák igazgatóságának vezetője. Az intézményt jogszabály köti, hogyan járhat el abban az esetben, ha a szülők jelzik az észlelt problémát, de minden esetben kötelességük kivizsgálni a panaszt. "Az óvodapedagógus a gyermek szüleivel kezdeményezi a probléma megbeszélését, feltárását, szükség esetén a gyermeket szakemberhez irányítja a szülő beleegyezésével" - folytatta. Ezt a Csongrád Megyei Pedagógiai Szakszolgálat végzi. A sértett gyermek szülője viszont nem kezdeményezhet ilyen vizsgálatot.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.