Közélet

Előzetesben a hatvankét kilogramm marihuanával lebukott két férfi

Előzetesben a hatvankét kilogramm marihuanával lebukott két férfi

2017. március 31., péntek
Előzetesben a hatvankét kilogramm marihuanával lebukott két férfi

A Szegedi Járásbíróság nem jogerősen elrendelte annak a két férfinak az előzetes letartóztatását, akiket kábítószer birtoklása bűntettének megalapozott gyanúja miatt szerdán vett őrizetbe a rendőrség. A bíróság döntése alapján a gyanúsítottak előzetes letartóztatása április 30-ig tart.

A Csongrád Megyei Főügyészség azért indítványozta a gyanúsítottak előzetes letartóztatásának elrendelését, mivel az ügyészi álláspont szerint megalapozottan gyanúsíthatóak azzal, hogy március 29 -én a NAV Csongrád Megyei Vám- és Pénzügyőri Hivatal Röszkei Határkirendeltség határátkelőhelyen úgy jelentkeztek Magyarország területére történő belépésre, hogy az általuk utazáshoz használt szerb honosságú személygépkocsi belső oldalában előzetesen összesen 119 csomagban, hozzávetőlegesen bruttó 62 kilogramm tömegű marihuána gyanús anyag került elrejtésre. Az útlevélvizsgálatot követően a tételes vámvizsgálat során a 62,41 kilogramm bruttó össztömegű csomagok feltalálásra és lefoglalásra kerültek, majd az ügyben elkészült előzetes igazságügyi vegyészszakértői vizsgálat a növényi anyagból kannabiszra jellemző kannabionid vegyületeket mutatott ki. Az elsőfokú bíróság álláspontja szerint a magyarországi lakó és tartózkodási hellyel nem rendelkező gyanúsítottak által megvalósulni látszó bűncselekmény kiemelkedő tárgyi súlyú (öt évtől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő), így esetükben megalapozottan feltehető, hogy szabadlábra helyezésük esetén a hatóságok elől megszöknének, vagy elrejtőznének. Továbbá figyelemmel a lefoglalt kábítószer mennyiségére megalapozottan feltehető, hogy a gyanúsítottak a bűncselekményt több, ezidáig ismeretlen társukkal látszanak elkövetni, így alappal lehet következtetni arra is, hogy a velük való összebeszélés útján, adott esetben a többi elkövető és a lehetséges tanúk befolyásolásával a bizonyítási eljárás meghiúsítására, vagy megnehezítésére törekednének, ezért előzetes letartóztatásuk mindenképpen indokolt. A bíróság döntését az ügyész tudomásul vette, míg a gyanúsítottak és védőik fellebbezést jelentettek be, így a végzés nem jogerős.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.