Közélet

Előzetes letartóztatásban a kisteleki tolvajok

Előzetes letartóztatásban a kisteleki tolvajok

2017. március 9., csütörtök
Előzetes letartóztatásban a kisteleki tolvajok

A Szegedi Járásbíróság tegnap elrendelte annak a két férfinak az előzetes letartóztatását, akiket társtettességben, jelentős értékre, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntette és más bűncselekmények megalapozott gyanúja miatt hétfőn vett őrizetbe a rendőrség. A bíróság döntése alapján a gyanúsítottak előzetes letartóztatása április nyolcadikáig tart.

A Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség azért indítványozta a gyanúsítottak előzetes letartóztatásának elrendelését, mivel az ügyészi álláspont szerint megalapozottan gyanúsíthatók azzal, hogy 2016. november 27-éról november 28-ára virradó éjszaka egy kisteleki gazdasági társaság székházánál - a bűncselekmény elkövetése céljából korábban megvásárolt nagykalapáccsal, fémvasakkal, adóvevővel felszerelkezve - falbontás módszerével jogtalanul eltulajdonították az ügyvezető irodájából a falba épített páncélszekrényt, a benne lévő és szintén a gazdasági társaság tulajdonát képező készpénzt, valamint az abban tárolt maroklőfegyverhez tartozó 16 doboznyi, összesen 800 db lőszert. A gazdasági társaság sérelmére elkövetett bűncselekményt közvetlenül megelőzően, ugyanazon éjszaka a gyanúsítottak kerítésátmászás és kerítésbontás módszerével két kisteleki ingatlanba is bejutva, egy fémből készült létrát és egy falétrát tulajdonítottak el jogtalanul. A gazdasági társaság sérelmére elkövetett bűncselekmény után közvetlenül, az ablakon kidobott kb. 70 kg. tömegű páncélszekrény és a benne tárolt tárgyak helyszínről történő elszállítása érdekében a gyanúsítottak egy szintén kisteleki gazdasági társaság üzemterületéről, a kerítést megrongálva jogtalanul eltulajdonítottak egy fémtalicskát, amit az általuk távolabb leparkolt autónál hátrahagytak. A bíróság álláspontja szerint a gyanúsítottak részben jelentős tárgyi súlyú (két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő) bűncselekményt látszanak megvalósítani, erre tekintettel megalapozottan feltehető, hogy szabadlábra kerülésük esetén a hatóságok elől megszöknének, vagy elrejtőznének ezért előzetes letartóztatásuk elrendelése mindenképpen indokolt. A bíróság előzetes letartóztatást elrendelő végzéseit az ügyész tudomásul vette, míg azokkal szemben a gyanúsítottak és a jelen lévő védő fellebbezést jelentettek be, így a kényszerintézkedés elrendelése tárgyában hozott döntések nem emelkedtek jogerőre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.