Előzetes letartóztatásban a kisteleki tolvajok

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Szegedi Járásbíróság tegnap elrendelte annak a két férfinak az előzetes letartóztatását, akiket társtettességben, jelentős értékre, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntette és más bűncselekmények megalapozott gyanúja miatt hétfőn vett őrizetbe a rendőrség. A bíróság döntése alapján a gyanúsítottak előzetes letartóztatása április nyolcadikáig tart.

A Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség azért indítványozta a gyanúsítottak előzetes letartóztatásának elrendelését, mivel az ügyészi álláspont szerint megalapozottan gyanúsíthatók azzal, hogy 2016. november 27-éról november 28-ára virradó éjszaka egy kisteleki gazdasági társaság székházánál – a bűncselekmény elkövetése céljából korábban megvásárolt nagykalapáccsal, fémvasakkal, adóvevővel felszerelkezve – falbontás módszerével jogtalanul eltulajdonították az ügyvezető irodájából a falba épített páncélszekrényt, a benne lévő és szintén a gazdasági társaság tulajdonát képező készpénzt, valamint az abban tárolt maroklőfegyverhez tartozó 16 doboznyi, összesen 800 db lőszert.

A gazdasági társaság sérelmére elkövetett bűncselekményt közvetlenül megelőzően, ugyanazon éjszaka a gyanúsítottak kerítésátmászás és kerítésbontás módszerével két kisteleki ingatlanba is bejutva, egy fémből készült létrát és egy falétrát tulajdonítottak el jogtalanul.

A gazdasági társaság sérelmére elkövetett bűncselekmény után közvetlenül, az ablakon kidobott kb. 70 kg. tömegű páncélszekrény és a benne tárolt tárgyak helyszínről történő elszállítása érdekében a gyanúsítottak egy szintén kisteleki gazdasági társaság üzemterületéről, a kerítést megrongálva jogtalanul eltulajdonítottak egy fémtalicskát, amit az általuk távolabb leparkolt autónál hátrahagytak.

A bíróság álláspontja szerint a gyanúsítottak részben jelentős tárgyi súlyú (két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő) bűncselekményt látszanak megvalósítani, erre tekintettel megalapozottan feltehető, hogy szabadlábra kerülésük esetén a hatóságok elől megszöknének, vagy elrejtőznének ezért előzetes letartóztatásuk elrendelése mindenképpen indokolt.

A bíróság előzetes letartóztatást elrendelő végzéseit az ügyész tudomásul vette, míg azokkal szemben a gyanúsítottak és a jelen lévő védő fellebbezést jelentettek be, így a kényszerintézkedés elrendelése tárgyában hozott döntések nem emelkedtek jogerőre.

Előző sztori

Vikingek határok nélkül - Megjelent a Határtalan Régészet legújabb száma

Következő sztori

Új oktatási kabinet a Szegei Ítélőtábla toronyában

Legutóbbi hasonló cikkek