Közélet

Dömötör: az adócsökkentések segítik a legjobban a béremeléseket

Dömötör: az adócsökkentések segítik a legjobban a béremeléseket

2017. március 21., kedd
Dömötör: az adócsökkentések segítik a legjobban a béremeléseket

Az adócsökkentések segítik a legjobban a béremeléseket, ezért mindent meg kell tenni azért, hogy az adópolitika továbbra is nemzeti hatáskörben maradjon - jelentette ki Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

A politikus kiemelte, hogy mivel vannak ezzel teljesen ellentétes vélemények Brüsszelben, ezért a kormány ezt a kérdést is belefoglalja a rövidesen induló nemzeti konzultációba. Szó sem lehet arról, hogy az adózás terén jogköröket vegyenek el a tagországoktól - hangoztatta, hozzátéve: lopakodó jogalkotással állnak szemben, amit meg kell állítani. Ha a magyar adórendszerről nem Budapesten, hanem Brüsszelből döntenének, akkor azzal nem a magyar családok, hanem a külföldi nagyvállalatok járnának jól - magyarázta

Dömötör Csaba

, aki azt is megfogalmazta: azt várják a nemzeti konzultációtól, hogy az emberek megerősítik a kormány álláspontját és egyértelműen kiállnak az adópolitikai hazai kézben tartása mellett. Az államtitkár kifejtette, hogy a kormány hivatalba lépése óta elkötelezett az adócsökkentés mellett, ami a személyi jövedelemadó jelentős csökkentésében és a családi adókedvezmények bevezetésében is megnyilvánul. A január óta 9 százalékos társasági adó a legalacsonyabb Európában, a januári bérek pedig 10 százalékkal haladták meg az egy évvel ezelőtti mértéket - fejtette ki, megjegyezve, utóbbi átlagosan egy havi összegnek megfelelő pluszt jelent. Az adócsökkentések azért kiemelkedőek, mert azok teszik lehetővé a béremeléseket - mutatott rá. Dömötör Csaba egyúttal állásfoglalásra kérte az ellenzéket a kérdésben. Ez azért indokolt - folytatta -, mert bennük egy közös van, mindannyian adót emelnének. A baloldal újra többkulcsossá tenné az szját, ami minden bizonnyal drasztikus emelést jelentene a bérből élők számára - fejtette ki. A Jobbik pedig a gazdákat adóztatná meg - mondta, jelezve: "az a párt, amelyik korábban még uniós zászlót égetett, most egy olyan brüsszeli javaslat mellé áll, amely az adó- és bérpolitika területén jogköröket vonna el Magyarországtól". Az államtitkár kérdésre azt is elmondta, hogy két héten belül megérkeznek az első konzultációs küldemények és a következő hónapokban zajlik a konzultáció. Jelenleg tart az előkészítés - közölte. Faggatták a Szeviép-ügyről is. Azt felelte, nem tudja milyen baloldali vezetésű önkormányzatokkal kötött szerződést a cég, azonban a szálak

Botka Lászlóig

vezethetnek, ő is ellentmondásokba kavarodott abban, hogy Szegednek volt-e szerződése. "Jól látszik, hogy Botka László éppen olyan, mint bármelyik korábbi szocialista vezető" - jegyezte meg. Jó lenne, ha az MSZP tisztázná, hogy hogyan tűnt el 11 milliárd forint, hogyan lehet mintegy 500 károsult és hogy ennek köze lehet-e a pártfinanszírozáshoz - emelte ki Dömötör Csaba.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.